Demonstraţie de încondeiat ouă, la ”Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” de la Brădet

Un concurs de încondeiat ouă, o expoziţie de ouă încondeiate, un program religios şi momente folclorice fac parte din sunt programul ”Sărbătorii ouălor roşii de Paşte”, care va avea loc marţi, în localitatea Brădet, situată lângă Întorsura Buzăului, judeţul Covasna.

699 afișări
Imaginea articolului Demonstraţie de încondeiat ouă, la ”Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” de la Brădet

Demonstraţie de încondeiat ouă, la ”Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” de la Brădet

Manifestarea se află la cea de-a XXII-a ediţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul acesteia, începând cu ora 14.00 va avea loc o demonstraţie de încondeiat ouă, după care, de la ora 16.00 urmează un program de muzică religioasă, corală, un concurs de încondeiat şi un spectacol folcloric, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, iniţiatorul evenimentului şi directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Potrivit acestuia, la ”Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” este aşteptat Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

La concursul de încondeiat vor participa între 15 şi 20 de participanţi, care vor aduce şase ouă încondeiate, a spus Oltean.

”Cele şase ouă încondeiate pe care le prevede regulamentul concursului nu pot fi încondeiate acolo, pe loc, pentru că sunt ouă încondeiate şi cu multe culori şi durează câteva zile încondeierea unui singur ou. Acolo, ouăle vor fi expuse, noi avem un juriu competent care va decide cine se va situa pe primele trei locuri şi toţi participanţii la concurs primesc diplome şi premii”, a spus Costică Oltean.

Acesta a adăugat că a păstrat aproape toate ouăle încondeiate înscrise în concurs, de la debutul acestuia de acum 22 de ani şi până în prezent şi că un vis al său ar fi să poată să le expună pe toate, la Brădet:

”Ouăle încondeiate le am păstrate pe ani, de acum 22 de ani. Le avem pe aproape toate (…). Nu pot spune numărul exact, dar avem câteva sute de ouă încondeiate, pentru că în fiecare an au fost aproximativ 20 de concurenţi (…). De fiecare dată au fost aproape 100 de ouă încondeiate la un concurs şi acelea, în mare măsură, s-au păstrat (…). Acele ouă sunt date cu o soluţie de către noi, după care le punem la păstrare. Un vis al meu ar fi să le expunem pe toate, dar, din păcate, nu prea am avut unde şi cum, pentru că ar trebui foarte multe vitrine şi un spaţiu corespunzător. Aşadar, expunem doar ouăle cu care s-au câştigat premii”, a declarat Costică Oltean.

Întrebat cum s-a conturat ideea ”Sărbătorii ouălor roşii de Paşte”, el a răspuns că ”dintr-o pură întâmplare”, manifestarea urmărind atât păstrarea tradiţiilor locale, cât şi socializarea.

”Eram la Căminul de la Brădet, a doua zi de Paşti, şi o femeie mergea la biserică purtând un coşuleţ cu ouă, descoperite, care erau încondeiate foarte frumos. Am rugat-o să mă lase să le văd şi eu, am întrebat-o cine le-a încondeiat aşa de frumos şi a spus că dumneaei şi pornind de acolo m-am tot gândit şi am iniţiat această frumoasă sărbătoare de primăvară, în care am încercat să includem atât concursul de ouă încondeiate, cât şi un spectacol de care toţi cetăţenii satului Brădet să se poată bucura. Sigur, acest eveniment a luat amploare pe parcurs, am văzut că a mers la sufletul cetăţenilor şi iată că am ajuns la cea de-a XX-a ediţie. Într-adevăr, nu mă gândeam că poate dăinui (…). Cu această ocazie, se păstrează acest obicei extraordinar de frumos, pe lângă înroşitul ouălor de Paşte şi încondeierea acestora. Mulţi copii au început să încondeieze. Venind la festival, văzând aceste ouă deosebite încearcă şi ei acasă, cu siguranţă şi pot şi, cu siguranţă le vor arăta şi copiilor lor, aşa că tradiţia merge mai departe”, a declarat Costică Oltean.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici