Denunţătorul Elenei Udrea a declarat la DNA că s-a simţit obligat, dintr-o discuţie cu aceasta, să plătească 10% din contractul cu Ministerul Dezvoltării

Omul de afaceri Adrian Gărdean ar fi declarat, la DNA, la confruntarea cu Elena Udrea, că a înţeles, din discuţia cu aceasta, că nu i-ar fi fost finanţat proiectul cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului dacă nu ar fi plătit 10 la sută din valoarea sa, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

1274 afișări
Imaginea articolului Denunţătorul Elenei Udrea a declarat la DNA că s-a simţit obligat, dintr-o discuţie cu aceasta, să plătească 10% din contractul cu Ministerul Dezvoltării

Elena Udrea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Potrivit documentelor obţinute de MEDIAFAX, pe parcursul confruntărilor efectuate, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii şi prietenă a Elenei Udrea, omul de afaceri Adrian Gărdean, fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) Ştefan Lungu şi fostul secretar general al ministerului Gheorghe Nastasia au recunoscut săvârşirea infracţiunilor ce li se impută şi au indicat participaţia Elenei Udrea la pretinderea şi primirea unor sume de bani ca mită.

În cadrul confruntării, din care sunt redate mai multe întrebări şi răspunsuri în documentele citate, Topoliceanu este întrebată dacă i-a dat Elenei Udrea o parte din banii primiţi de la societatea Consmin, cu care Compania Naţională de Investiţii avea contracte, prin intermediul lui Ştefan Lungu şi al administratorului moşiei de la Nana Tudor Breazu, ea răspunzând că "pe toţi, într-o formă sau alta".

Ea a mai spus că, în perioada 2010 - 2012, a achitat bunuri şi servicii de care a beneficiat Udrea, inclusiv din banii de la Consmin.

"O parte a fost excursia la Danai, o altă parte cash. Au mai fost situaţii în care îi plăteam salariul lui Breazu Tudor", a spus Topoliceanu, precizând că a făcut plăţi de câte aproximativ 10.000 de euro, de două ori, la Udrea acasă şi la minister.

Cu acelaşi prilej, Adrian Gărdean, reprezentantul Termogaz Company, care avea contract cu MDRT în cadrul programului "Schi în România", a spus că s-a întâlnit cu Elena Udrea la începutul anului 2011 la cabana lui Gheorghe Nastasia.

"A fost o discuţie scurtă, de câteva minute, cred că Ştefan Lungu m-a prezentat doamnei, am rămas cu domnul Nastasia şi cu doamna Udrea. Nu aş putea să redau 100% discuţia, dar din înţelegerea mea, domnul Nastasia urma să se ocupe de derularea în continuare a contractului, de plăţi şi de sponsorizări. Având în vedere că se derulase anterior un alt contract finanţat de minister, iar Lungu Ştefan îmi spusese că trebuie să fac plăţi de aproximativ 10% prin intermediul firmei sale, ceea ce s-a şi întâmplat, în acest context am înţeles că referirea doamnei Udrea la sponsorizări se referea la plăţi similare. De altfel, cred că acesta este şi scopul pentru care am fost invitat", a spus Gărdean.

El a precizat că sumele plătite ulterior nu au fost sub forma unui contract de sponsorizare.

În cadrul confruntării, Udrea l-a întrebat pe Gărdean dacă este posibil ca "ideea aceasta de sponsorizare" să îi fi venit în minte după ce a citit acuzaţiile care i s-au adus lui de procurori în dosarul "Gala Bute", şi anume că ar fi sponsorizat firma lui Rudel Obreja.

Lungu a răspuns că nu crede că a fost acuzat pentru Gala Bute, ci doar pentru contractele cu Ştefan Lungu pentru domeniile schiabile Borsec şi Cavnic.

"Ce înţelesesem eu din experienţa cu autorităţile publice de până la momentul respectiv, cota de 10% avea un caracter general. La momentul discuţiei cu doamna Udrea, nu am înţeles exact ce urma să vizeze sponsorizarea, mă aşteptam la orice, o firmă, un cămin de bătrâni, urma ca destinaţia să îmi fie indicată de domnul Nastasia, aşa cum s-a şi întâmplat", a mai spus Gărdean.

Întrebat ce sponsorizare i-a indicat Nastasia să facă, Gărdean a răspuns că niciuna. "Mi-a indicat o sumă de bani pe care trebuie să o aduc, în principiu 10%, nu am adus întreaga sumă de bani pentru că nu dispuneam de ea la momentul respectiv, iar în completare mi-a indicat să fac o sponsorizare, dar ulterior i-am spus că nu se poate şi că vom face un contract de publicitate pentru un eveniment ulterior", a completat acesta.

"În scurta aceea discuţie, cumva aţi simţit că vă şi condiţionez proiectul de aceste sponsorizări?", l-a mai întrebat Udrea pe Gărdean, potrivit documentului citat, omul de afaceri răspunzând că a înţeles "cu siguranţă" că nu i-ar fi fost finanţat contractul dacă nu plătea cota de 10 la sută.

"Cu siguranţă că am înţeles că acel contract probabil nu era finanţabil dacă eu nu ajungeam să îmi onorez această obligaţie de plată, adică acel 10% despre care ştiam că se dă", a spus Grădean, potrivit documentelor citate.

La rândul său, Gheorghe Nastasia a spus că a asistat la discuţia care a avut loc la începutul anului 2011 la pensiunea sa între Elena Udrea şi Adrian Gărdean şi că "s-a discutat la modul general, doamna Udrea l-a întrebat pe domnul Gărdean dacă există posibilitatea să facă anumite sponsorizări".

El a mai spus că a primit de la Adrian Gărdean o geantă în care, potrivit celui din urmă, se aflau 900.000 de euro, dar nu a verificat conţinutul, şi i-a dus geanta Elenei Udrea.

Întrebat dacă Udrea ştia că el urma să se întâlnească cu Adrian Gărdean pentru primirea sumei menţionate, Nastasia a răspuns că nu ştie dacă ştia, pentru că relaţia lui Adrian Gărdean era mai mult cu Ştefan Lungu.

Nastasia a mai precizat că, în cadrul proiectului "Schi în România", el avea delegare de competenţă să semneze documentele pe care trebuia să le semneze ministrul. "Nu coordonam şi nu am coordonat niciodată programul «Schi în România», lucru care se poate verifica şi în fişa postului şi nu eu făceam alocările pentru UAT-uri. Alocările se făceau la propunerile direcţiei de specialitate de către doamna ministru", a mai spus acesta, potrivit documentelor anchetatorilor.

Pe parcursul confruntării, şi lui Ştefan Lungu i-au fost adresate mai multe întrebări.

Astfel, el a fost întrebat dacă Udrea ştia că o parte din banii primiţi de el, fie de la Termogaz, fie de la Consmin, erau folosiţi pentru plata unor bunuri sau a unor servicii de care a beneficiat PDL.

"În mod direct, nu ştiu dacă avea cunoştinţă, dar prin intermediul lui Ana Maria Topoliceanu cu care aveam relaţia directă, pentru că nu am avut o relaţie financiară cu doamna Udrea, am înţeles că da", a răspuns Lungu.

El a mai declarat că au fost momente în care funcţionari din MDRT care se ocupau de organizarea Galei Bute "au reclamat imposibilitatea de a se încadra în limitele legale, dar, de cele mai multe ori, persoana care intervenea era George Nastasia, înţelegând că era omul cu semnătura".

"De cele mai multe ori, au fost critici legate de modalitatea de achiziţie realizată cu firma lui Rudel Obreja, de neînţelegerile legate de specificul evenimentului şi de desele întârzieri datorate reformulărilor din documentele galei. Ştiu că au fost critici cu privire la faptul că iniţial era vorba de Federaţia Română de Box, iar ulterior de firma lui Rudel Obreja şi cu privire la faptul că acesta era suspendat de Federaţia Internaţională de Box", a precizat Lungu, potrivit declaraţiilor redate în documntele anchetatorilor.

Elena Udrea a fost adusă, joi, din arest la DNA, pentru a fi confruntată, la cererea ei, cu denunţătorii Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Adrian Gărdean.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea este acuzată, printre altele, în dosarul Gala Bute, că ar fi primit mită un comision de 10% din contractele atribuite către firmele Termogaz Company şi Kranz Eurocenter, în cadrul programului "Schi în Carpaţi". Adrian Gărdean, reprezentantul Termogaz Company, i-ar fi adus la minister 900.000 de euro, într-o geantă, pe care i-ar fi înmânat-o secretarului general Gheorghe Nastasia, care i-ar fi dat-o apoi fostului ministru.

Avocatul Elenei Udrea Marius Striblea a declarat joi, la finalul confruntării, că Nastasia a spus în faţa procurorilor că nu îşi mai aminteşte când ar fi primit Elena Udrea geanta cu bani şi a afirmat doar că îşi aminteşte că aceasta era de culoare închisă.

"Noi apărătorii am vrut să aflăm de exemplu când domnul Nastasia s-a întâlnit cu domnul Gărdean şi am întrebat: Ne puteţi spune ora la care v-aţi întâlnit? Răspuns: Nu-mi aduc aminte. V-aţi întâlnit în prima parte a zilei, la prânz sau în a doua parte a zilei. Răspuns: Nu-mi aduc aminte. Ne puteţi spune cum arăta geanta? Răspuns: Vă pot spune doar că era de culoare închisă", a relatat Striblea.

El a mai precizat că Nastasia a spus că i-a înmânat geanta Elenei Udrea fără să ca el să o fi deschis vreodată. Totodată, din declaraţia lui Nastasia s-ar înţelege că acesta ştia despre suma de 900.000 de euro doar de la Gărdean.

La rândul său, Gărdean ar fi spus că i-a dat lui Nastasia o geantă cu 900.000 de euro, care i-ar fi fost destinată chiar lui, şi nu Elenei Udrea.

"Domnul Gărdean a spus explicit că acea geantă nu era adresată doamnei Udrea, că nu i-a cerut-o doamna Udrea şi că nici nu a avut habar că a ajuns la doamna Udrea", a spus avocatul.

În ce priveşte confruntarea cu Ştefan Lungu, Striblea a declarat că fostul consilier al clientei sale "a spus pe şleau că doamna Udrea nu a avut cunoştinţă că dumnealui făcea anumite plăţi la partid şi de asemenea că Elena Udrea nu i-a cerut niciodată să facă plăţi pentru ea sau pentru Partidul Democrat".

Striblea a mai spus că Ana Maria Topoliceanu a infirmat faptul că petrecerea de la Predeal de ziua Elenei Udrea ar fi fost plătită din banii lui Tudor Breazu, bani care ar fi fost obţinuţi din activităţi ilicite.

Topoliceanu "aproape şi-a adus aminte" că a doua zi Elena Udrea i-a plătit lui Breazu suma respectivă, a spus avocatul.

Întrebat despre eventuale reproşuri care ar fi existat în timpul confruntării între Elena Udrea şi prietena ei Ana Maria Topoliceanu, avocatul a spus că acestea "s-au comportat decent, ca două persoane care au fost chemate la o confruntare".

Avocatul a mai spus că în cele aproximativ opt ore de confruntări au fost adresate sute de întrebări, atât de procurori, cât şi de avocaţi.

Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici