Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: Vrem garanţii reale pentru minoritatea română din Serbia

Guvernul României ştie foarte bine care este realitatea legată de minoritatea română din Serbia, iar semnalul pe care l-a dat este foarte clar şi ferm, dorindu-se garanţii reale pentru această minoritate, a declarat Eugen Tomac, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

594 afișări
Imaginea articolului Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: Vrem garanţii reale pentru minoritatea română din Serbia

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: Vrem garanţii reale pentru minoritatea română din Serbia

"Noi ştim foarte bine care este realitatea în Serbia astăzi privind minoritatea română. Semnalul pe care l-a dat România este unul extrem de ferm şi foarte clar: vrem garanţii reale pentru minoritatea română. Nu vrem ca minoritatea română să fie singura minoritate a cărei ţară mamă se află în UE divizată între vlahi şi români. Nu există minoritate naţională vlahă, nu putem standardiza graiurile româneşti (...) Angajamentul statului român este foarte ferm: limba română este limba oficială a UE şi vom insista peste tot unde există minorităţi româneşti ca drepturile conaţionalilor noştri să fie respectate", a afirmat Tomac, joi, într-o conferinţă de presă organizată la Senat împreună cu senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, părintele Bojan Aleksandrovic, protopop de Dacia Ripensis şi Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor-vlahilor "Ariadnae Filum".

El a subliniat că statul român nu vrea lucruri exagerate: acces la educaţie în limba maternă, recunoaşterea bisericii ortodoxe române din Serbia şi slujbe în limba română în biserici, emisiune informative de radio şi TV în limba română.

"Sunt lucruri absolut fireşti, pe care statul român le respectă, nu avem nicio problemă cu nicio minoritate naţională care trăieşte în România vrem ca acelaşi tratament să fie aplicat şi pentru minorităţile noastre în statele în care locuiesc. Vom insista până când statul sârb va acorda garanţii reale statului român astfel încât acest proces de asimilare va înceta", a spus Tomac.

La rândul său, senatorul Badea a subliniat că statul român nu a pus pe masă "de ieri" aceste principii, ci au fost discuţii permanente cu guvernul Serbiei de cel puţin 15 ani. "La fiecare reuniune a APCE parlamentarii români au punctat această chestiune, fie prin declaraţii politice, fie prin amendarea unor rezoluţii", a precizat el.

El a arătat că nu poate fi acceptată niciodată invenţia unei noi limbi, care ar atrage după sine şi invenţia unei noi identităţi pentru cei care se recunosc a fi români în Serbia de răsărit. "Ne aflăm în faţa unui război lingvistic. Este diavolul căutat în detalii, pentru că evidenţele sunt clare, nimeni în momentul acesta niciunde nu mai are nicio îndoială că vlah este egal cu român. Aşa a fost dintotdeauna. Altfel ce să înţelegem, că Valahia de odinioară era parte a Serbiei?", a argumentat Badea.

De asemenea, el a arătat că speră ca protocolul cerut de partea română Serbiei privind minorităţile să fie încheiat zilele acestea. "Sperăm ca azi-mâine să încheie protocolul propus de partea română (...) Rămâne să avem o discuţie mai aprofundată pe 1 şi pe 2 martie, la acest summit al şefilor de stat în cazul în care partea sârbă nu va fi flexibilă pe această chestiune", a spus Badea. El a reiterat că Parlamentul României ar putea bloca ratificarea Acordului de Aasociere al Serbiei la UE dacă acest protocol privind minorităţile nu va fi acceptat.

Părintele Aleksandrovic a subliniat că nu e normal ca autorităţile sârbe să insiste cu diviziunea minorităţii în vlahi şi români. ”În ultimele zile, autorităţile din Serbia spun că vlahii nu sunt români şi că ei îi apără că România îi presează să se declare români. Nu ăsta este adevărul. România, ca ţară mumă, ne susţine ca să avem drepturi elementare. Nu este vorba aici despre românii care se declară vlahi şi nu se simt români, e vorba de ăia care se declară vlahi sau români şi ştiu că e totuna şi care vor biserici şi şcoli în limba maternă", a spus el.

Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor-vlahilor "Ariadnae Filum", a arătat că românii timoceni sunt loiali Serbiei şi susţin aderarea la UE, cu condiţia să li se respecte drepturile.

"Când e vorba de intrarea şi susţinerea noastră a Serbiei în UE, normal că noi susţinem ţara în care trăim şi normal că trebuie să intre în UE, dar trebuie să îndeplinească toate condiţiile care se cer, trebuie în primul rând să respecte legea. Românii din Valea Timocului nu au pentru ce să dovedească cât sunt de loiali pentru că strămoşii noştri, împreună cu sârbii, au creat acest stat", a spus el.

De asemenea, Zavişa Jurj a mai evidenţiat că problema minorităţii române nu este cu sârbii cu care convieţuiesc, ci cu conducerea politică de la Belgrad. "Noi nu avem nicio problemă cu poporul sârb, dar e problema că conducerea de la Belgrad încearcă să ne impună o altă istorie, o altă limbă, o limbă vlahă cu alfabet chirilic cu litere create de un ginecolog şi de un învăţător de muzică. Noi zicem că limba şi istoria trebuie să se discute în Academia Română şi Academia Sârbă. Când e vorba de drepturi, Serbia trebuie să respecte legile pe care le-a adoptat", a mai spus el.

Serbia nu va accepta "condiţii imposibile" pentru aderarea la UE, declară preşedintele Boris Tadici, subliniind că vlahii de pe teritoriul sârb refuză să se declare români, informează pagina online a agenţiei ANSA.

România susţine în continuare parcursul european al Serbiei, dar dacă vrea să adere la UE, statul vecin trebuie să respecte drepturile minorităţilor naţionale, afirmă la RFI preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, potrivit căruia poziţia României este "corectă pe fond".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici