Deputaţii din Comisia de Apărare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a aprobat în unanimitate, marţi, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 6/2010, care interzice comercializarea plantelor etnobotanice.

156 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisia de Apărare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice

Deputaţii din Comisia de Apărare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice (Imagine: Mediafax Foto)

Deputaţii din Comisie au dezbătut mai multe proiecte legislative aflate pe ordinea de zi printre care şi proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 6/2010 pentru modificarea şi completarea Legii numărul 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Acest proiect de lege se vizează includerea unor noi plante şi substanţe în categoria drogurilor de risc sau mare risc, precum şi a plantelor şi substanţelor stupefiante.

O serie de magazine în care se comercializează o serie de produse ce au în componenţă plante etnobotanice şi substanţe cu proprietăţi pshioactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate au apărut în România, membrii Comisiei pentru apărare hotărând, în urma unor ample dezbateri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor să voteze în unanimitate pentru adoptarea acestui proiect de Lege.

Senatul a adoptat, la 8 aprilie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 6/2010 care interzice comercializarea plantelor etnobotanice.

În raportul favorabil al Comisiei juridice se arată că iniţiativa Guvernului este motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Membrii Comisiei juridice au respins un amendament propus de Comisia pentru agricultură ca în lista acestor plante să fie incluse încă trei plante - Erythrina, Aesculus pavia şi Aesculus octandra.

Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa acestei legi.

Guvernul a emis, în 10 februarie, o ordonanţă de urgenţă prin care s-a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute pe lista celor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară în cele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erau obligaţi să-şi licideze stocurile, conform ordonanţei de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici