Descoperire inedită: cum pot fi „reparate” cicatricile

  • Descoperirea ar putea duce la tratamente mai bune pentru cicatrici atât pe piele, cât şi în interiorul corpului, ceea ce ar putea duce la o speranţă pentru pacienţii cu cicatrici extinse, care pot afecta funcţia organelor şi pot cauza dizabilităţi.
  • Sute de milioane de oameni rămân cu cicatrici noi anual, fie din cauza intervenţiilor chirurgicale, ori ca urmare a accidentelor, arsurilor etc.
3727 afișări
Imaginea articolului Descoperire inedită: cum pot fi „reparate” cicatricile
Transplantul de foliculi de păr poate „întineri cicatricile”, arată un studiu nou publicat în Regenerative Medicine. În cadrul cercetării la care au participat trei voluntari, cicatricile cutanate au început să se comporte mai mult ca pielea nevătămată după ce au fost tratate cu transplanturi de foliculi de păr. Pielea cicatrizată a creat noi celule şi vase de sânge, a remodelat colagenul şi a  genele găsite în pielea sănătoasă şi necicatrizată.
 
Ştim că ţesutul cicatricial de pe piele este fără păr, glandele sudoripare, vase de sânge şi nervii care sunt vitale pentru reglarea temperaturii corpului şi pentru detectarea durerii şi a altor senzaţii. Cicatricile pot, de asemenea, să afecteze mişcarea, precum şi să provoace potenţial disconfort şi suferinţă emoţională.
 
În comparaţie cu ţesutul cicatricial, pielea sănătoasă suferă o remodelare constantă creată de către foliculul de păr. Pielea cu păr se vindecă mai repede şi se cicatrizează mai puţin decât pielea fără păr, iar transplantul de păr s-a dovedit anterior că ajută la vindecarea rănilor. Inspiraţi de acest lucru, cercetătorii au emis ipoteza că transplantul de foliculi de păr în creştere în ţesutul cicatricial ar putea determina cicatricile să se remodeleze singure.
 
„După cicatrizare, pielea nu-şi recapătă niciodată cu adevărat funcţiile de dinaintea rănii, iar până acum toate eforturile de remodelare a cicatricilor au dat rezultate slabe. Descoperirile noastre pun bazele unor terapii noi şi interesante care pot întineri chiar şi cicatricile mature şi pot restabili funcţiile pielii sănătoase”, declară Dr. Claire Higgins, autoare principală, Departamentul de Bioinginerie al Imperial.
 

Studiu revoluţionar

 
Pentru a-şi testa ipoteza, cercetătorii de la Imperial au colaborat cu Dr. Francisco Jiménez, chirurgul şef de transplant de păr de la Clinica Mediteknia şi profesor asociat de cercetare la Universitatea Fernando Pessoa Canarias, din Gran Canaria, Spania. Aceştia au transplantat foliculi de păr în cicatricile mature de pe scalpul a trei participanţi în 2017. Cercetătorii au selectat cel mai comun tip de cicatrice, numit cicatrice normotrofă, care se formează de obicei după o intervenţie chirurgicală.
 
Ei au prelevat şi au imaginat la microscop biopsii de trei mm grosime ale cicatricilor chiar înainte de transplant şi apoi din nou la două, patru şi şase luni după aceea. Cercetătorii au constatat că foliculii au inspirat schimbări de „arhitectură” a pielii şi genetice profunde în interiorul cicatricilor, creând un profil de piele sănătoasă, nevătămată.

Dr. Jiménez mai spune că „circa 100 de milioane de persoane pe an dobândesc cicatrici şi asta doar în ţările cu venituri ridicate, în principal ca urmare a intervenţiilor chirurgicale. Incidenţa globală a cicatricilor este mult mai mare şi include cicatricile extinse formate după arsuri şi leziuni traumatice. Munca noastră deschide noi căi de tratare a cicatricilor şi ar putea chiar să schimbe abordarea noastră în ceea ce priveşte prevenirea lor”. 

 

Părul ajută pielea

 

După transplant, foliculii au continuat să producă păr şi au indus repararea în toate straturile pielii. Cicatrizarea face ca stratul cel mai exterior al pielii - epiderma - să se subţieze, lăsându-l vulnerabil la rupturi. La şase luni după transplant, epiderma îşi dublase grosimea, alături de creşterea crescută a celulelor, aducând-o la aproximativ aceeaşi grosime ca şi pielea nevătămată.
 
Următorul strat de piele de jos, dermul, este populat cu ţesut conjunctiv, vase de sânge, glande sudoripare, nervi şi foliculi de păr. Maturizarea cicatricilor lasă dermul cu mai puţine celule şi vase de sânge, dar după transplant, numărul de celule s-a dublat la şase luni, iar numărul de vase a atins aproape nivelul pielii sănătoase la patru luni. Acest lucru a demonstrat că foliculii au inspirat creşterea de noi celule şi vase de sânge în cicatrici, care nu sunt în măsură să facă acest lucru fără ajutor.
 
Cicatrizarea creşte, de asemenea, densitatea fibrelor de colagen - o proteină structurală majoră în piele - ceea ce le determină să se alinieze, astfel încât ţesutul cicatricial este mai rigid decât cel sănătos. Transplanturile de păr au redus densitatea fibrelor, ceea ce le-a permis să formeze un model mai sănătos, de tip „împletitură de coş”, ceea ce a redus rigiditatea - un factor-cheie în cazul rupturilor şi al disconfortului.
 
Autorii au constatat, de asemenea, că după transplant, cicatricile au exprimat 719 gene diferit faţă de înainte. Genele care promovează creşterea celulelor şi a vaselor de sânge au fost exprimate mai mult, în timp ce genele care promovează procesele de formare a cicatricilor au fost exprimate mai puţin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici