DESECRETIZAREA arhivei SIPA, pe ordinea de zi a Guvernului/ Gîrbovan, reprezentanta judecătorilor: Îi cer premierului să nu emită vreo HG. Replica purtătorului de cuvânt al Guvernului: Este în dezbatere publică de anul trecut

Desecretizarea arhivei SIPA a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Guvernului de miercuri, fiind vorba despre proiectul de hotărâre privind desecretizarea anunţat sâmbătă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, îi cere premierului Sorin Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la desecretizarea arhivei SIPA, magistratul fiind nemulţumit că ministrul Justiţiei nu a existat o dezbatere publică anterior propunerii.

565 afișări
Imaginea articolului DESECRETIZAREA arhivei SIPA, pe ordinea de zi a Guvernului/ Gîrbovan, reprezentanta judecătorilor: Îi cer premierului să nu emită vreo HG. Replica purtătorului de cuvânt al Guvernului: Este în dezbatere publică de anul trecut

DESECRETIZAREA arhivei SIPA, pe ordinea de zi a Guverului

Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG”, a anuţat premierul Sorin Grindeanu la începutul şedinţei de Guvern.

Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că ”propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA, precum şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are şi o anexă. În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din agenţia naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri.

Toader a mai spus că într-o perioadă de trei ani, comisia, constituită dintr-un număr de cinci membri, urmează să definitiveze inventarul, ”comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informaţii”.

Premierul i-a cerut însă ministrului Justiţiei să aibă toate avizele de la instituţiile implicate.

Toate avizele domnule prim-ministru”, i-a răspuns Toader.

Gîrbovan: Îi cer premierului să nu emită vreo HG cu privire la desecretizarea SIPA

Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, îi cere premierului Sorin Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la desecretizarea arhivei SIPA, magistratul fiind nemulţumit că ministrul Justiţiei nu a existat o dezbatere publică anterior propunerii.

"Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la aşa-zisa "desecretizare" a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul justiţiei Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistraţii şi fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice", a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susţine că trebui ca ministrul Justiţiei să facă publice toate înscrisurile referitoare la arhiva SIPA, precizând că propunerea de hotărâre de guvern a fost trecută pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei de guvern de miercuri, ceea ce reprezintă lipsă de transparenţă.

"Precedentul ministru al justitiei Raluca Pruna a minţit opinia publică când a spus că din 2006 nu s-a intrat în această arhivă. Tot ea a spus că anumite documente cu "interes operativ" vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil. De peste 12 ani s-a minţit public în legatură cu această arhivă şi toţi românii trebuie să stie adevărul în legătură cu ea. După ce aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă vom discuta despre ce saă facem cu ea. Este inadmisibil ca un asemenea act normativ să fie emis de guvern, la propunerea ministrului justiţiei, cu o totală lipsă de transparenţă", a mai scris judecătorul.

Solicitarea magistratului către premier vine după ce desecretizarea arhivei SIPA a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Guvernului de miercuri, fiind vorba despre proiectul de hotărâre privind desecretizarea anunţat sâmbătă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Proiectul privind desecretizarea arhivei SIPA, pus în dezbatere publică încă de anul trecut din 25 iulie 2016

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, i-a răspuns Danei Gîrbovan, preşedintele UNJR, afirmând că proiectul de hotărâre a Guvernului pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost pus în dezbatere publică încă din 25 iulie 2016.

”Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhicunoscuta arhivă SIPA. Documentele vor fi predate după inventarierea şi eventuala modificare a gradului de clasificare a lor. Vor fi predate instituţiilor care au competenţe în domeniu”, a declarat Alina Petrescu, după şedinţa Executivului.

Ea i-a răspuns şi preşedintelui UNJR, Dana Gîrbovan, care s-a declarat nemulţumită că ministrul Justiţiei nu a făcut o dezbatere publică anterior propunerii.

”Important de subliniat, pentru că am văzut referirile la perioada de consultare publică în care a stat această hotărâre. Ei bine, hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe sitel Ministerului Justiţiei încă de anul trecut, mai exact din 25.7.2016. Este şi acum acest proiect postat pe site. Deci, condiţia de consultare publică nu doar că e îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puţin, de un an”, a precizat Petrescu.

Ea a afirmat că din comisia de desecretizare a arhivei SIPA vor face parte cinci membri - doi din partea Ministerului Justiţiei, doi nominalizaţi de secretarul general al Guvernului şi unul din partea ANP.

Ministrul Justiţiei a anunţat sâmbătă că pasul doi în ceea ce priveşte arhiva SIPA este acela al promovării unei hotărâri de guvern pentru desecretizarea informaţiilor, următoarea mişcare fiind cea a începerii activităţii de către o comisie, cu respectarea dispoziţiilor legale.

Gîrbovan, despre SIPA: Afirmaţiile ministrului referitoare la transparenţă, sfidare a magistraţilor

Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte al UNJR, susţine că afirmaţiile ministrului Justiţiei, potrivit cărora proiectul de HG privind desecretizarea SIPA a fost în dezbatere publică de pe vremea Ralucăi Prună, reprezintă o sfidare la adresa magistraţilor.

Postarea magistratului îi este adresată lui Sorin Grindeanu.

"Afirmatiile ministrului justiţiei Tudorel Toader, potrivit cărora hotărârea de guvern pe care aţi adoptat-o azi privind "desecretizarea" arhivei SIPA a fost pe site încă de pe timpul ministrului Raluca Prună, iar prin aceasta s-ar fi parcurs etapele de transparenţă, este o sfidare la adresa magistraţilor şi o desconsiderare a colaborării oneste, bazată pe bună credinţă şi transparenţă între Ministerul Justitţei şi corpul magistraţilor", a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susţine că Raluca Prună "şi-a fundamentat acea propunere de hotărâre de guvern pe o serie de dezinformări şi neadevăruri".

Una dintre acele dezinformări publice spuse de minstrul de atunci a fost că în acea arhivă nu s-a intrat din 2006. Zilele acestea am aflat că s-a intrat, înca în repetate rânduri. Un alt lucru neadevărat spus de ministrul Prună în 2016 a fost că arhiva SIPA nu a fost inventariată deloc. Arhiva a fost inventariată, înca în repetate rânduri. Dacă hotărârea pe care aţi adoptat-o azi are la bază proiectul de hotărâre al ministrului Raluca Prună, aşa cum a spus ministrul Toader, înseamnă că e bazată pe neadevăruri şi dezinformări, mai scris judecătorul.

Gîrbovan susţine că este grav faptul că în componenţa comisiei pe care a anunţat-o Tudorel Toader nu este niciun magistrat, "ci vor fi cinci persoane care toate sunt sub control politic." Magistratul cere ca Hotărârea de Guvern să privind desecretizarea arhivei SIPA să nu fie publicată în Monitorul Oficial.

"Dacă această arhivă a fost cauză de şantaj pentru magistraţi, lucru recunoscut inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă că prin soluţia oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem ca tocmai această arhivă, care a fost cauză de şantaj în mână serviciilor şi politicienilor, să fie din nou potenţială armă în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria", din nou, această arhivă, susţine Gîrbovan.

Precizările au fost făcute după ce a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA.

Ministerul Justiţiei a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analiza documentele pe parcursul a trei ani. Astfel, în termen de cinci zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, se va face propunerea de constituire a comisiei. Din aceasta vor face parte doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant al ANP. De asemenea, vor mai fi trei supleanţi, câte unul de la fiecare instituţie, şi doi secretari ai comisiei, a explicat ministrul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici