Destine pe un petec de sac. Moştenirea din Bucureşti a arhitectului Constantin Joja, deţinut politic în anii 50, ajuns să reabiliteze Cazinoul din Constanţa

  • Deţinuţii politici care au reabilitat Cazinoul din Constanţa au lăsat un mesaj către viitor
  • Printre deţinuţi era şi cunoscutul arhitect Constantin Joja
  • În anii 70, Constantin Joja a restaurat Hanul cu Tei şi Hanul lui Manuc
  • Cazinoul din Constanţa a fost reabilitat de peste o sută de deţinuţi politici
4903 afișări
Imaginea articolului Destine pe un petec de sac. Moştenirea din Bucureşti a arhitectului Constantin Joja, deţinut politic în anii 50, ajuns să reabiliteze Cazinoul din Constanţa

Destine pe un petec de sac. Moştenirea din Bucureşti a arhitectului Constantin Joja, deţinut politic în anii 50, ajuns să reabiliteze Cazinoul din Constanţa

Cazinoul din Constanţa, intrat în reabilitare după mulţi ani de zile, scoate la suprafaţă o fereastră a trecutului despre care astăzi se vorbeşte puţin. Un petec de sac, găsit în tencuiala din perete, păstrează numele scrise cu creionul a 14 deţinuţi politici ai regimului comunist care au refăcut clădirea după război. Unul dintre deţinuţii politici care a condus echipa de ţărani-stucatori de la Constanţa este arhitectul Constantin Joja.

Marius Oprea, istoric: Şi-a alcătuit o echipă, alături de un şef de echipă, un ţăran din Apateu, şi a ales 12 deţinuţi care au lucrat practic la stucaturile de interior ale cazinoului, dar şi la exterioare, la tencuieli. Cei 12 erau oameni cu probleme de sănătate în general, şi stucatura fiind o muncă uşoară i-a selectat tocmai pe aceia, salvându-i practic în acest mod.

Prieten cu Constantin Noica în anii de studenţie, arhitectul Joja este condamnat în 1948 de Tribunalul Militar Bucureşti pentru ceea ce considera securitatea că ar fi ”simpatii legionare”. Este încarcerat la Aiud, fiind transferat apoi în lagărul de la Poarta Albă, de unde ajunge pe şantierul Cazinoului din Constanţa.

Marius Oprea, istoric: Au fost ascunse foarte multe asemenea mesaje. Este primul dintr-o serie sper eu. Cei care au lucrat acolo au profitat de posibilitatea pe care o aveau şi au transmis mesaje către viitor, inclusiv poezii.

După trei ani de la revenirea din lagărul de muncă, securitatea din nou este pe urmele lui Constantin Joja. De această dată nu mai ajunge la închisoare.

„În Bucureşti, fostul arhitect Constantin Joja a locuit pe strada Ion Slătineanu 4. Aici casa mai păstrează încă amintirea fostului deţinut politic”, transmite corespondentul MEDIAFAX Tatiana Paşcovschi

Poţi vedea amprenta lui Constantin Joja pe Hanul lui Manuc, dar mai ales pe Hanul cu Tei. Ambele monumente istorice au fost reabilitate în anii 70 sub îndrumarea fostului deţinut politic.  

Marius Oprea, istoric: A fost recuperat de autorităţile comuniste, datorită vastei lui experienţe, atât teoretice cât şi parctice ca arhitect, şi a lucrat în Bucureşti la restaurarea a numeroase monumente istorice.

Constantin Joja a decedat în 1991, dar faţada Cazinoului din Constanţa mai ascunde încă multe mesaje ale celor peste o sută de deţinuţi politici care au lucrat la refacerea clădirii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici