Deturnare de licitaţii publice: DIICOT face percheziţii în cazul unor imobile executate silit

  • Procurorii DIICOT fac percheziţii, miercuri, într-un dosar se vizează deturnări de licitaţii publice
  • Mai multe imobile au fost scoase la licitaţie şi, mai apoi, adjudecate la preţuri foarte mici
  • Afaceriştii care au obţinut acest imobile au luat, ulterior, credite de milioane de euro
2034 afișări
Imaginea articolului Deturnare de licitaţii publice: DIICOT face percheziţii în cazul unor imobile executate silit

Deturnare de licitaţii publice: DIICOT face percheziţii în cazul unor imobile executate silit

Comunicat de presă 12.02.2020

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) fac miercuri 17 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Galaţi şi Brăila. Dosarul vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 10 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, instigare la deturnarea licitaţiilor publice, complicitate la deturnarea licitaţiilor publice, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi suspecţi, persoane potente financiar, au constituit alături de alte opt persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii.

„Din conţinutul materialului probator administrat în prezenta cauză s-a constatat faptul că bunurile imobile ce fac obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituţii bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 – 2009. Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeaşi unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare. Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora”, conform unui comunicat al DIICOT.

Pentru realizarea obiectivelor grupului infracţional organizat, respectiv acela de obţinere a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii, a fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze.

„Astfel, prin înţelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % - 9 % din valoarea de evaluare), prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro şi 153 de mii de lei”, conform procurorilor.

La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici