Dezbatere cu tensiuni la Primăria Capitalei pentru o instalaţie de incinerare a deşeurilor reziduale, cu valorificare energetică

Municipiul Bucureşti va folosi o instalaţie de incinerare a deşeurilor reziduale cu o capacitate de 235.000 de tone anual, potrivit unui proiect de hotărâre pentru aprobarea Masterplanul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului. Dezbaterea a creat tensiuni.

209 afișări
Imaginea articolului Dezbatere cu tensiuni la Primăria Capitalei pentru o instalaţie de incinerare a deşeurilor reziduale, cu valorificare energetică

Dezbatere cu tensiuni la Primăria Capitalei pentru o instalaţie de incinerare a deşeurilor reziduale, cu valorificare energetică

În instalaţia de incinerare cu valorificare energetică se vor trata numai deşeurile reziduale, rămase după colectarea separată a deşeurilor recliclabile şi a biodeşeurilor, potrivit proiectului votat în şedinţa CGMB de marţi.

Deşeurile reziduale cunt cele care nu pot fi reciclate, precum resturi de alimente, scutece folosite, mucuri de ţigară sau ambalaje foarte murdare.

„Capacitatea instalaţiei de incinerare cu valorificare energetică a fost estimată scăzând din cantitatea totală de deşeuri municipale generate cantitatea de deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care trebuie colectate separat pentru atingerea ţintei de reciclare. A fost luată în considerare valoarea cea mai ambiţioasă a acestei ţinte, şi anume 65% în 2035”, se arată în proiect.

Cantităţile minime anuale de deşeuri reziduale ce trebuie asigurate la instalaţia de incinerare cu valorificare energetică sunt:

Sectorul 1 - 28.130 tone, Sectorul 2 - 43.093 tone, Sectorul 3 - 48.092 tone, Sectorul 4 - 35.913 tone, Sectorul 5 - 33.885 tone, Sectorul 6 - 45.886 tone. În total, 235.000 de tone de deşeuri.
Instalaţia ar urma să fie operaţională din 2023 şi se va achiziţiona din fonduri europene.

„În Municipiul Bucureşti există o acoperire incompletă a colectării separate a deşeurilor. Astfel, rata de depozitare a deşeurilor municipale este destul de mare, fiind una dintre cele mai mari din UE, iar rata de reciclare destul de mică. Prin urmare, este necesară modernizarea infrastrcuturii existente şi acoperirea colectării separate pentru a se îndeplini, pe de o parte, obiectivele stabilite în Directiva-cadru privind deşeurile, care impune pentru reutilizarea şi reciclarea a cel puşin 50% a hârtiei, metalului, sticlei şi plasticului din deşeurile menajere similar în 2020 şi pregătirea pentru reutilizare, reciclare şi alte forme de recuperare a cel puţin 70% din deşeurile din construcţii şi desfiinţări”, se arată în raportul de specialitate al proiectului votat marţi.

Dezbaterea pe acest proiect a fost tensionată, după ce, atât consilieri USR cât şi PNL au afirmat că incineratorul va polua Bucureştiul şi că acest tip de instalaţie nu se mai foloseşte în ţările din Vestul Europei.

În context, Alexandru Gâdiuţă a adus în discuţie groapa de gunoi din nord-vestul Capitalei, despre care a spus că afectează mai multe zone din Bucureşti şi că mirosul de la groapa Iridex se simte în mai multe zone din Capitală.

În replică, Gabriela Firea i-a răspuns lui Gâdiuţă că acesta are o nemulţumire „selectivă” faţă de gropile de gunoi din Bucureşti şi că „nu-i place de ochii patronului” (de la Iridex – n.r.).

Schimb de replici au fost şi între Octavian Berceanu (USR) şi Gabriela Firea, asta după ce edilul le-a reproşat consilierilor din opoziţie faptul că nu susţin Masterplanul şi a întrebat retoric dacă vor ca Bucureştiul să se transforme în Napoli (cu referire la criza gunoaielor de pe străzile oraşului italian – n.r.).

„În mica Sicilie”, a răspuns Berceanu, moment în care Gabriela Firea i-a răspuns că din această „Mică Sicilie” fac parte şi membri USR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici