DGPI, în replică pentru Kovesi: Am transmis 29 de informări către DNA şi 89 către DGA, în acest an

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne arată, într-un răspuns la declaraţia procurorului şef DNA, Laura Kovesi, conform căreia nu a primit nicio sesizare de la această instituţie, că, în acest an, DGPI a transmis 29 de informări către DNA şi 89 către DGA.

1825 afișări
Imaginea articolului DGPI, în replică pentru Kovesi: Am transmis 29 de informări către DNA şi 89 către DGA, în acest an

DGPI, în replică pentru Kovesi: Am transmis 29 de informări către DNA şi 89 către DGA, în acest an

„Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 194/2017, atribuţiile Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) au fost reduse, aria de competenţă reprezentând-o strict Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – respectiv informaţiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională ale structurilor sale, dar şi coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate, precum şi pentru securitatea cibernetică la nivelul structurilor MAI”, conform unui comunicat al DGPI.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, arată sursa menţionată, datele şi informaţiile referitoare la ameninţările, vulnerabilităţile şi factorii de risc identificaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi potrivit competenţelor stabilite sunt comunicate beneficiarilor legali.

„Până în prezent, DGPI a transmis 29 de informări structurilor centrale şi teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit art. 14 alin. (1) din OUG nr. 76/2016, în cazul în care identifică ameninţări, vulnerabilităţi şi factori de risc care vizează corupţia în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, DGPI informează Direcţia Generală Anticorupţie. În cursul acestui an, DGPI a transmis 89 de informări acestei structuri a MAI”, arată sursa citată.

DGPI arată, în cadrul comunicatului, că Direcţia a fost complet operaţionalizată la 1 iunie 2017, dată la care a fost finalizat amplul proces administrativ pe care l-a presupus înfiinţarea unităţii.

„Ne exprimăm deschiderea pentru o corectă, completă şi oportună informare a opiniei publice, în limitele competenţelor legale, şi determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege”, conform DGPI.

Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce primeşte în continuare sesizări de la Serviciul Român de Informaţii (SRI), însă mult mai puţine faţă de anii anteriori, precizând că DNA nu primeşte sesizări nici de la serviciul de informaţii al MAI.

„Sunt sesizări (de la SRI-n.r.), dar mult mai puţine faţă de anii anteriori. De altfel nu primim sesizări nici de la serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, am avut discuţii instituţionale în acest sens”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

În replică, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că a cerut o evaluare în acest sens, fiind prima oară când aude că a avut „discuţii instituţionale” cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Am solicitat la nivelul Direcţiei Generale de Protecţie Internă a ministerului să se facă o evaluare şi imediat după ce vom avea o evaluare, ieşim cu un comunicat. Este prima dată când aud că doamna procuror-şef a avut o discuţie instituţională cu mine şi pe tema aceasta. Nu a existat o asemenea discuţie, nu mi-a sesizat că nu primeşte informări, plus de asta fac precizarea că această direcţie de la nivelul ministerului lucrează, aşa cum spune actul normativ care reglementează activitatea, cu Direcţia Generală Anticorupţie”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la Antena 3.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici