DHL avertizează că ar putea exista probleme de livrare a vaccinului împotriva COVID-19

  • DHL atrage atenţia asupra faptului că vaccinurile care necesită depozitare la temperaturi joase, aşa cum este în special vaccinul bazat pe ARN mesager, vor fi foarte greu accesibile la două treimi din ţările lumii, potrivit Financial Times
  • Infrastructura existentă în prezent permite livrarea unor astfel de vaccinuri doar în aproximativ 25 de ţări dezvoltate
  • O altă problemă ar putea fi generată de reducerea capacităţii de transport aerian, pentru distribuirea globală a unui vaccin în următorii doi ani fiind necesare 15.000 de zboruri
904 afișări
Imaginea articolului DHL avertizează că ar putea exista probleme de livrare a vaccinului împotriva COVID-19

DHL avertizează că ar putea exista probleme de livrare al vaccinul împotriva COVID-19

Este puţin probabil ca două treimi din populaţia lumii să aibă acces uşor la vaccinurile COVID-19 care trebuie depozitate la temperaturi scăzute, a avertizat gigantul german de curierat şi logistică Deutsche Post DHL.

Cercetările efectuate de DHL şi de firma de consultanţă McKinsey au constatat că instalaţiile insuficiente de răcire, necesare în ultima etapă de livrare şi lipsa condiţiilor de depozitare adecvată în cele mai multe clinici din Africa, Asia şi America de Sud vor reprezenta „cea mai mare provocare” pentru livrarea unui vaccin la scară largă.

Infrastructura existentă, care permite controlul temperaturilor pe parcursul procesului de livrare, este suficientă doar pentru a transporta un vaccin congelat în aproximativ 25 de ţări dezvoltate, la 2,5 miliarde de persoane, se precizează în document.

„Guvernele şi organizaţiile neguvernamentale ar trebui să implementeze măsuri speciale pentru a asigura distribuirea vaccinurilor, au scris autorii, cum ar fi consolidarea rapidă a capacităţii de stocare, a declarat pentru Financial Times Katja Busch, directorul comercial al DHL”. Compania a purtat deja discuţii cu unele dintre guvernele mai mari cu privire la rezolvarea unor astfel de probleme, a adăugat Busch.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii peste 170 de vaccinuri COVID-19 sunt în prezent în curs de dezvoltare, iar peste 30 dintre acestea au trecut deja la studii clinice. Se încearcă o mare varietate de modele, dar unul în special, care foloseşte molecule de ARNm (aşa cum este cel dezvoltat de Moderna şi de BioNTech - Pfizer), va necesita probabil îngheţarea sau depozitarea la temperaturi foarte joase în timpul transportului, se arată în raport.

Cu toate acestea se estimează că distribuţia va deveni mai uşoară pe măsură ce se vor descoperi mai multe despre modul în care supravieţuieşte un anumit vaccin. „Cred că viitoarele date privind stabilitatea vor veni în sprijinul unor condiţii de stocare care nu sunt cu mult diferite de cele necesare oricărui alt vaccin”, a declarat Ugur Sahin, directorul executiv al BioNTech. Ca o „chestiune de precauţie”, primele loturi de vaccin vor fi expediate la temperaturi foarte scăzute, a adăugat el.

Vaccinurile care pot fi stocate la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius ar permite „o distribuţie mai eficientă”, a afirmat DHL, cu toate că şi acest lucru nu ar face accesibil vaccinul decât la doar 70% din populaţia lumii, adică la aproximativ 5 miliarde de persoane, mare parte din Africa rămânând defavorizată, au declarat autorii.

De asemenea, cercetătorii au estimat că pentru distribuirea globală a unui vaccin în următorii doi ani vor fi necesare 15.000 de zboruri. În ciuda reducerii capacităţii de transport de marfă, mii de avioane de pasageri, care deseori transportă mărfuri, rămânând la sol, conducerea DHL este încrezătoare că acest lucru nu va fi o problemă. „Presupun cu tărie... că fiecare companie aeriană comercială” va dori să ajute, la livrarea produselor aprobate, a spus dna Busch.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici