DIICOT: 20 de persoane ridicate pentru fraude pe internet de 500.000 de euro

Anchetatorii au descins, miercuri, în 20 de locuinţe în cadrul unei operaţiuni privind combaterea fraudelor pe internet, 20 de persoane fiind duse la DIICOT Bucureşti pentru a fi audiate în legătură cu obţinerea ilegală a 500.000 de euro, prin vânzări fictive de bunuri, au declarat surse judiciare.

518 afișări
Imaginea articolului DIICOT: 20 de persoane ridicate pentru fraude pe internet de 500.000 de euro

Calculator (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Acţiunea de miercuri are legătură cu operaţiunea de la sfârşitul săptămânii trecute, soldată cu începerea urmăririi penale faţă de aproximativ 90 de persoane, acuzate de fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, declara, vineri, 15 iulie, la o conferinţă comună a DIICOT şi IGPR, că destructurarea celor trei grupuri infracţionale acuzate că au păgubit în jur de 1.000 de persoane cu aproximativ 20 de milioane de dolari este rezultatul unor ani de muncă susţinută.

Ambasadorul american a precizat că infractorii cibernetici pretindeau că sunt membri ai armatei americane, folosindu-se de încrederea în armată a poporului american.

"Ei ne răpesc nu doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă", a spus Gitenstein, subliniind că faptele sunt cu atât mai grave cu cât comerţul electronic evoluează.

Potrivit diplomatului american, destructurarea acestor reţele de fraude informatice reprezintă rezultatul unor ani de muncă susţinută, fiind punctul culminant a zece ani de colaborare între autorităţile române şi cele americane în domeniul judiciar.

În acest caz, în dimineaţa de 14 iulie, procurorii DIICOT au făcut 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici