DIICOT a confiscat, în 2014, droguri de 16 milioane de euro şi a identificat 37 de substanţe noi

DIICOT a confiscat droguri în valoare de 16 milioane de euro, a depistat cinci laboratoare clandestine şi a identificat 37 de substanţe psihoactive noi, a declarat, vineri, procurorul şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, la prezentarea raportului de activitate a instituţiei pentru anul 2014.

105 afișări
Imaginea articolului DIICOT a confiscat, în 2014, droguri de 16 milioane de euro şi a identificat 37 de substanţe noi

DIICOT a confiscat, în 2014, droguri de 16 milioane de euro şi a identificat 37 de substanţe noi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a declarat, vineri, că traficul şi consumul de droguri "au cunoscut uşoare creşteri, România rămânând totuşi o ţară de tranzit".

"Au apărut, şi aceasta este grav, noi substanţe cu efecte psihoactive, efectele fiind severe pentru consumatori. În general, heroina este adusă de către grupuri infracţional organizate formate din cetăţeni turci cu conexiuni pe teritoriul României şi este consumată cu precădere în marile oraşe ale ţării", a precizat Hosu.

Procurorul şef adjunct al DIICOT a precizat că, din cadrul anchetelor, reiese că, în România, cocaina "intră prin frontiera albastră iar piaţa internă este limitată dat fiind preţul mare ale acestui tip de drog de mare risc".

"Au fost folosite ca metode de disimulare dintre cele mai diverse, spaţii special create în autoturisme, ambalaje cu produse alimentare sau nealimentare, drogurile au fost impregnate, au fost injectate sau, şi mai grav, ingerate. De asemenea, s-a constatat o creştere a operaţiunilor ilegale cu cannabis mai ales provenit din Spania şi o creştere a culturilor proprii în România", a precizat adjunctul instituţiei.

Giorgiana Hosu a mai declarat că "au fost depistate în cursul anului 2014 cinci laboratoare clandestine, 37 de noi substanţe, şi au fost confiscate droguri în valoare totală de 16 milioane de euro".

Aceasta a amintit şi o reuşită fără precedent în materia falsului de monedă, respectiv cazul celor 12 milioane de euro falsificaţi descoperiţi pe teritoriul României.

"În privinţa falsului de monedă, în 2014, procurorii au constatat noi tehnologii de falsificare a monedei naţionale. Moneda euro şi moneda dolar american nu se falsifică în România. Cu toate acestea prin cooperarea cu autorităţile din Italia am reuşit confiscarea a 12 milioane de euro falşi , lucru fără precedent în România până acum", a adăugat Giorgiana Hosu.

La prezentarea raportului de activitate a DIICOT, care a avut loc cu uşile închise, au fost prezenţi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, şeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici