Video DIICOT: Unul dintre "cărăuşi" a aflat abia în România că a transportat 129 capsule cu droguri în stomac

Lourenco Da Silva Weslley şi Verice Gomes Rodrigues, cei doi brazilieni reţinuţi pentru trafic internaţional de droguri şi-au recunoscut faptele la audieri. Unul dintre cărăuşi le-a spus procurorilor că abia în România a aflat că a transportat 129 capsule cu droguri în stomac.

4110 afișări

Verice Gomes Rodrigue le-a povestit anchetatorilor că nu avea loc de muncă şi i s-a oferit "şansa de a transporta în corp droguri cu destinaţia Istanbul, Turcia".

A fost abordată pe 1 noiembrie în Brazilia, într-o piaţă, de un bărbat care i-a propus "să transporte droguri în corp, în străinătate, având posibilitatea, în funcţie de cantitate, să câştige foarte bine. Ştia dinainte că acest bărbat se ocupă cu vânzarea de droguri, deoarece lumea vorbea în cartier", potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă.

"În momentul în care ajungea în Istanbul, la autogară, ar fi fost aşteptată de o persoană pe care nu o cunoştea cu o pancartă pe care scria prenumele său „Verice”", le-a spus aceasta procurorilor.

Din referat reiese că persoana care i-a propus să transporte droguri i-a dat indicaţii să cumpere bilet la o cursă aeriană pe traseul Sao Paulo, Brazilia – Bucureşti, România cu escală în Zurich, Elveţia, de unde să-şi continue drumul până la Istanbul cu un microbuz şi i-a pus la dispoziţie 6.000 USD şi 1.000 reali brazilieni pentru cheltuieli legate de biletul de avion şi de microbuz, dar şi pentru alte nevoi legate de călătorie.

Procurorii spun că aceasta a fost ajutată de o prietenă, cercetată şi ea în dosar, să îşi cumpere biletele de avion. Imediat după achiziţionarea acestora, l-a anunţat pe bărbatul care i-a propus afacerea şi a fost pusă în legătură cu o altă persoană care i-a dat drogurile, mergând la un hotel, unde le-a înghiţit.

"Inculpata ştia că i s-au pus la dispoziţie circa 100 de caşete şi nu le-a numărat în momentul îngurgitării, aflând abia în România că a transportat 129 de caşete. Înainte de a îngurgita caşetele cu droguri nu a efectuat niciun antrenament prealabil cu alte obiecte cum ar fi legume pentru verificarea capacităţii de înmagazinare în corp. În momentul predării drogurilor, cel de-al doilea bărbat i-a dat instrucţiuni cum să procedeze atunci când înghiţea caşetele cu droguri, în sensul că i-a recomandat să bea apă alternativ cu înghiţirea unei caşete, după care să continue cu consumul de apă şi apoi iarăşi înghiţitul unei caşete. La îngurgitarea caşetelor cu droguri a fost singură, fără a fi asistată de cel de-al doilea bărbat care i le-a oferit.N u s-a mai întâlnit cu acesta după înghiţirea drogurilor, ci s-a deplasat direct cu un taximetru la aeroportul din Sao Paulo", arată DIICOT în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Bărbatul alături de care a fost reţinută, Lourenco Da Silva Weslley, a fost iubitul fiicei sale până în urmă cu patru luni, însă, spune femeia, nu ştie cum a fost acesta abordat, pe parcursul călătoriei spre România neştiind că şi el transportă droguri. Legătura între cei doi cărăuşi a fost făcută de prietena femeii, aceasta fiind cea care l-a ajutat şi pe bărbat să îşi cumpere biletele.

"La aeroport s-a întâlnit prietena sa şi cu Lourenco Da Silva Weslley dar nu a vorbit nimic cu aceştia despre faptul că ar purta ceva în corp. Aceasta a mai adăugat că în momentul în care ar fi ajuns în Turcia, intenţiona să viziteze spitalul Florence Notinghale din Istanbul pentru a lucra ca infirmieră în cadrul acestuia", se precizează în referat.

Bărbatul reţinut povesteşte că a fost abordat în luna octombrie, în timp de se afla în zona unui bar din Sao Paulo cu nişte prieteni cărora le-a spus că are probleme financiare în familie, în contextul în care mama sa a suferit o paralizie parţială.

"Atunci când s-a dus la toaletă de acesta s-a apropiat un individ pe nume Kevin pe care nu îl ştia dinainte şi care i-a spus că a auzit din întâmplare de problemele cu care se confruntă şi poate să îl ajute, în sensul că îl plăteşte cu circa 7.000-10.000 reali brazilieni pentru a transporta în corp droguri către o destinaţie. Kevin i-a spus că toată treaba consta în transportul unei cantităţi de droguri până în Istanbul, Turcia, unde urma să predea cantitatea de droguri unui individ, fără să-i spună numele acestuia, care l-ar fi recunoscut şi după ce îşi primea banii se întorcea în Brazilia. Deoarece era în dificultate a acceptat fără să se gândească prea mult", explică procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

"Kevin i-a recomandat să meargă în Turcia pe un traseu care trebuia să facă escală în Zurich, Elveţia şi în România", mai spune DIICOT.

"Cu aproximativ 5 ore înainte de decolarea avionului spre Turcia a fost contactat de Kevin şi s-au întâlnit pe stradă în cartierul Braz din Sao Paulo, apoi s-au deplasat într-o casă, unde Kevin i-a pus la dispoziţie o pungă de culoare roşu închis în care se aflau nişte capsule cu droguri şi i-a dat indicaţii să le înghită cu apă. Kevin i-a spus că sunt 43 de capsule şi i-a recomandat să înghită atâtea câte poate, iar inculpatul a reuşit să le înghită pe toate. În momentul îngurgitării drogurilor, de faţă nu a fost nimeni în afară de inculpat şi de Kevin. Întrucât Kevin l-a dus la acea casă, inculpatul bănuieşte că era casa lui. Era o casă obişnuită dintr-o zonă obişnuită. Pentru a ajunge la aeroport, Kevin a comandat un Uber pe care l-a şi plătit", explică procurorii.

DIICOT i-a reţinut pe cei doi, a treia persoană fiind cercetată în libertate. Tribunalul Bucureşti urmează să decidă dacă emite mandate de arestare pe numele lor.

"Aceştia au acţionat în mod conspirat procedând la ascunderea drogurilor în corpul propriu pentru a evita monitorizarea autorităţilor specializate în combaterea traficului de droguri, luând în considerare şi efectele psihosociale ale distribuirii drogurilor asupra colectivităţii", motivează anchetatorii cererea de arestare.

Persoanele vizate au fost depistate vineri, în aeroportul Otopeni.

"În urma controlului la aparatul scaner-corporal cu raze X la care au fost supuşi, s-a constatat că doi dintre ei ar deţine în stomac, caşete de aproximativ 3 cm cu substanţe stupefiante. Aceştia au fost conduşi la o unitate spitalicească, pentru examinarea medicală şi pentru a se elimina obiectele ce ar conţine droguri, din corp. Astfel, de la una dintre femei au fost scoase 129 de caşete cu 1.537 grame de cocaină, iar de la bărbat 43 de caşete ce conţineau 426 grame de cocaină", explica DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici