Din 17 noiembrie, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să aibă capacitate redusă de incendiere. "Cel mai sigur este să nu fumezi deloc"

Toate ţigările vândute în Europa vor trebui să aibă o "capacitate redusă de incendiere" (CRC), începând din 17 noiembrie, autorităţile naţionale având rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor, potrivit standardelor de siguranţă ale UE.

499 afișări
Imaginea articolului Din 17 noiembrie, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să aibă capacitate redusă de incendiere. "Cel mai sigur este să nu fumezi deloc"

no title

Ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa.

Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 la sută prin introducerea ţigărilor cu "capacitate redusă de incendiere" (CRC). Aceasta înseamnă ţigarete care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate şi care, în consecinţă, sunt mai puţin susceptibile să provoace un incendiu.

Această măsură de siguranţă este deja practicată în unele ţări ale lumii (SUA, Canada, Australia), dar şi în state UE, în Finlanda, din aprilie 2010, se arată într-un comunicat de luni al CE.

Începând din 17 noiembrie, o dată cu publicarea noilor standarde de siguranţă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu aceste măsuri. Autorităţile naţionale vor avea rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor.

Comisarul UE pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a declarat că nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc. "Dar, dacă oamenii aleg să fumeze, noile standarde care urmează să intre pe deplin în vigoare vor obliga companiile de tutun să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere şi vor proteja, potenţial, sute de cetăţeni faţă de acest pericol de incendiu", a precizat Dalli.

Date din statele membre care acoperă perioada din 2003 până în 2008 arată că, în UE, din cauza ţigărilor se produc peste 30.000 de incendii în fiecare an, cu peste 1.000 de decese şi peste 4.000 de vătămări. Experienţa din Finlanda, unde numărul de victime ale incendiilor declanşate de la ţigări a scăzut cu 43 la sută, sugerează că aproape 500 de vieţi ar putea fi salvate în UE în fiecare an.

Tutunul reprezintă cel mai important risc pentru sănătate evitabil în Europa, care se estimează că provoacă moartea a peste jumătate de milion de oameni în UE în fiecare an. Comisia îşi reafirmă angajamentul faţă de o "Europă fără fum de ţigară" şi abordează această chestiune prin intermediul campaniei sale actuale la nivelul UE: "Ex-fumătorii sunt de neoprit".

Schimbarea solicitată în conformitate cu noile standarde se referă la reducerea capacităţii de incendiere, care reprezintă capacitatea unei ţigări lăsate nesupravegheate de a declanşa un incendiu. Fabricanţii de hârtie pentru ţigări şi-au schimbat producţia de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen. O ţigară CRC reduce timpul de ardere, micşorând astfel posibilitatea de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Noile standarde au fost întocmite în conformitate cu Directiva privind siguranţa generală a produselor, care obligă producătorii să introducă pe piaţă doar produse sigure.

În 2008, Comisia Europeană a definit cerinţele de siguranţă, după discuţii cu statele membre, industriile hârtiei şi tutunului şi ONG-urile, şi apoi a invitat Comitetul European pentru Standardizare (CEN) să dezvolte standardele relevante pe care autorităţile naţionale le vor utiliza pentru a evalua respectarea normelor de siguranţă împotriva incendiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici