Directorul adjunct al Muzeului Ţăranului Român neagă implicarea în manifestările homofobe: "Aştept scuzele Ambasadei SUA"

Mihai Gheorghiu, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), a negat, într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX, implicarea sa în manifestările homofobe din 20 februarie, de la sediul MNŢR, care au dus la oprirea proiecţiei filmului "Copiii sunt bine-mersi".

1215 afișări
Imaginea articolului Directorul adjunct al Muzeului Ţăranului Român neagă implicarea în manifestările homofobe: "Aştept scuzele Ambasadei SUA"

Directorul adjunct al Muzeului Ţăranului Român neagă implicarea în manifestările homofobe: "Aştept scuzele Ambasadei SUA" (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Mihai Gheorghiu a subliniat, în comunicatul remis MEDIAFAX, că nu a fost prezent la proiecţia filmului "The Kids Are All Right" ("Copiii sunt bine-mersi"), organizată miercuri, 20 februarie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (Studioul Horia Bernea, n.r.) din incinta MNŢR - eveniment desfăşurat în cadrul "Luna Istoriei LGBT" -, ci a intrat în sală "pentru scurt timp".

"Alarmat de unele zvonuri privind apariţia unor posibile tensiuni la proiecţia unui film programat de fundaţia Accept-România am rămas în incinta muzeului. În calitate de membru al conducerii MNŢR, şi în lipsa directorului general din instituţie, am asigurat dialogul cu toţi cei prezenţi, inclusiv cu poliţia, în incinta MNŢR. Nu am asistat la proiecţia filmului, nu am fost prezent în sală decât un minut înainte de începerea proiecţiei şi după încetarea acesteia, de asemenea pentru scurt timp, pentru a înţelege ce se întâmplă", a precizat Mihai Gheorghiu.

El îi reproşează directorului general al MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu, că a încălcat decizia Consiliului de Administraţie al instituţiei şi a promovat şi impus evenimentul, iar, în ziua în care acesta urma să se desfăşoare, "a preferat să nu fie prezent".

"În condiţiile în care a fost avertizat asupra potenţialului risc de protest şi contraprotest, directorul general, în loc să ramână în instituţie şi să participe la evenimentul pe care l-a promovat şi impus împotriva opinei generale manifestate în Consiliul Administrativ, hotărâre consemnată în procesul verbal din 31.01.2013, a preferat să nu fie prezent. În schimb, a fost alertată poliţia, care a venit cu un echipaj numeros, chiar înaintea începerii proiecţiei. Protestul unei anumite părţi a spectatorilor prezenţi a făcut ca proiecţia să înceteze. Din fericire, nu s-a înregistrat nici un incident violent. Rapoartele poliţiei şi ale pazei interne sunt clare în această privinţă", mai spune Mihai Gheorghiu.

Totodată, Mihai Gheorghiu se declară "dezamăgit şi indignat de reacţia Ambsadei SUA", despre care spune că a preluat şi promovat "acuzaţiile calomnioase ale activiştilor mişcării homosexuale, fără o minimă verificare".

"Întregul comunicat al ambasadei încalcă uzanţele diplomatice curente. A acuza pe nedrept, a calomnia un cetăţean al statului în care îţi desfăşori misiunea este un comportament diplomatic nedemn. Aştept scuzele Ambasadei SUA pentru această inimaginabilă ofensă", mai spune Mihai Gheorghiu.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă remis, vineri, 22 februarie, agenţiei MEDIAFAX, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că este "foarte dezamăgită" de protestul de la MNŢR care a împiedicat proiecţia unui film furnizat de Ambasadă pentru sărbătorirea lunii istoriei LGTB şi a menţionat că "protestul părea să fi fost organizat sau cel puţin tolerat de către un angajat al muzeului, Mihai Gheorghiu".

"ONG-ul Accept şi Muzeul Ţăranului Român au avut un acord pentru proiecţia acestui film câştigător a numeroase premii internaţionale în cadrul cinematografului muzeului. Suntem îngrijoraţi mai ales de faptul că protestul părea să fi fost organizat sau cel puţin tolerat de către un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, întrucât acesta i-a însoţit pe protestatari şi nu le-a descurajat acţiunile", se arăta în comunicatul Ambasadei SUA. Ambasada a susţinut că protestatarii au creat "o atmosferă foarte intimidantă pentru persoanele care veniseră să vadă filmul iar discursul lor intolerant a creat o atmosferă care ar fi putut duce la confruntări violente".

De asemenea, protestul de miercuri, 20 februarie, de la Muzeul Ţăranului Român a fost condamnat public, printr-o conferinţă de presă, de ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei şi reprezentanţi ai Asociaţiei Accept, care au făcut referire la "lipsa de reacţie a autorităţilor".

"Au confundat liberatatea de a-şi exprima dezacordul cu privire la organizarea unui eveniment cu instigarea la discriminare şi la ură pe criterii sexuale", a spus Daniela Prisacariu coordonatoarea festivalului "Luna Istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender - n.r.). Aceasta a considerat că reprezentantul MNŢR, directorul adjunct al instituţiei, Mihai Gheorghiu, "nu a intervenit în conformitate cu obligaţiile sale profesionale şi nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului".

"Misiunea muzeului nostru este cu totul alta decât aceea de a se lăsa folosit în campanii ideologice sau de a confunda în mod interesat culturalul cu ideologicul. Decenţa, bunul simţ, echilibrul, respectul faţă de locul în care te afli par a fi virtuţi prohibite astăzi în aşezământul fondat de Al. Tzigara-Samurcaş şi Horia Bernea. Poate că în curând va fi chiar şi memoria lor interzisă şi dislocată, odată pentru totdeauna, din Muzeul Ţăranului Român", a spus, în acest sens, în comunicatul remis luni, 25 februarie, agenţiei, MEDIAFAX, directorul adjunct al MNŢR, Mihai Gheorghiu.

Manifestările de la Muzeul Ţăranului Român au ajuns şi în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care, printr-un comunicat, a anunţat "condamnarea publică" a manifestărilor homofobe care au avut loc la Muzeul Ţăranului Român.

Totodată, Primăria sectorului 2 Bucureşti, unde au fost amplasate mai multe afişe prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MNŢR şi să boicoteze evenimentul, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanţii primăriei au subliniat că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Contactat de MEDIAFAX, joi, 21 februarie, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu, a precizat că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecţiei, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul. "Am sunat imediat la Poliţie, am cerut asistenţa Poliţiei pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de Poliţie, dar nu s-a instaurat ordinea şi proiecţia nu a mai avut loc", a declarat Niţulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme Poliţia în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Niţulescu a adăugat că nu se cunoaşte identitatea celor aproximativ 50 de persoane care au participat la manifestaţie, dar că, cel mai probabil, sunt susţinători ai unor organizaţii religioase.

Virgil Niţulescu a mai spus că filmul care trebuia să fie difuzat în cadrul Lunii istoriei LGBT, eveniment ce se desfăşoară simultan în opt ţări din Europa, a fost difuzat anterior la postul naţional de televiziune. "Nu văd nicio problemă la acest film", a adăugat Niţulescu.

Totodată, într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, 22 februarie, Virgil Niţulescu şi-a exprimat regretul cu privire la incidentul petrecut miercuri, 20 februarie, şi a condamnat lipsa de reacţie a autorităţilor chemate să aplaneze conflictul.

"Am aflat cu surprindere şi amărăciune că, în seara zilei de 20 februarie 2013, un grup de persoane a împiedicat, printr-un comportament inadecvat, desfăşurarea proiecţiei cinematografice în Studioul Horia Bernea. Din păcate, forţele de ordine, solicitate imediat să intervină, au avut o atitudine pasivă, nereuşind să asigure condiţiile necesare desfăşurării evenimentului. Ne exprimăm pe această cale dezacordul faţă de o manifestare de acest tip, cu atât mai mult cu cât persoanele care au împiedicat proiecţia au făcut acest lucru pentru a-şi dovedi convingerile homofobe", a spus Niţulescu.

El a precizat totodată că Muzeul Naţional al Ţăranului Român este "o instituţie publică de cultură care aparţine tuturor cetăţenilor României". "(....) suntem extrem de dezamăgiţi de faptul că, pentru prima oară în existenţa instituţiei noastre, o manifestare ce dovedeşte atitudini discriminatorii şi nedemocratice, a putut avea loc. Considerăm că acesta este un semnal grav pentru societatea românească, în general. Prezentând scuzele noastre publicului care a fost împiedicat să participe la proiecţia cinematografică amintită, ne exprimăm speranţa că nu vor mai exista situaţii de acest fel", a mai spus Virgil Niţulescu.

Filmul care a declanşat incidentul de miercuri, 20 februarie, de la Muzeul Ţăranului, "Copiii sunt bine-mersi" (2010), a fost de patru ori nominalizat la Oscar şi spune povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening şi Julianne Moore, şi a copiilor acestora. Proiecţia făcea parte din programul "Lunii Istoriei LGBT", manifestare organizată anual de Asociaţia Accept pentru promovarea toleranţei şi respectării drepturilor minorităţilor sexuale.

Proiecţia programată la ora 18.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la Muzeul Ţăranului Român, nu a mai putut fi urmărită, după ce aproximativ 50 de persoane s-au ridicat de pe scaune şi au început să huiduie şi să cânte "Deşteaptă-te, române!" şi cântece bisericeşti, în sala de cinema, potrivit reprezentantei Asociaţiei Accept Irina Niţă şi înregistrărilor de la manifestare, postate online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici