Directorul CFR SA Emil Sabo, în lotul trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de 700.000 de euro

Directorul general al CFR SA Emil Sabo este în lotul trimis în judecată de DNA, pentru o fraudă de 700.000 de euro, la momentul comiterii faptelor, el fiind director general Activ Invest, firmă prin care s-a derulat vânzarea a şase automotoare cu remorcă second-hand din Germania către CFR Călători.

393 afișări
Imaginea articolului Directorul CFR SA Emil Sabo, în lotul trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de 700.000 de euro

Directorul CFR SA Emil Sabo, în lotul trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de 700.000 de euro

Sabo este acuzat ce complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Emil Sabo a fost numit în februarie 2010 director general la CFR SA, anterior el deţinând funcţia de director general al Companiei Naţionale de Investiţii.

Născut în 1976, Sabo e absolvent de Drept al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.

Presa a relatat că Emil Sabo a făcut parte din echipa de campanie a lui Vasile Blaga pentri Primăria Capitalei. De altfel, el a fost numit la CNI în perioada în care Blaga era ministru al Dezvoltării.

DNA a anunţat, joi, că fostul director general al SNTF Alexandru Noapteş, alături de fostul director adjunct la SNTF "CFR Călători" Nacu Vanghele şi de fostul director tracţiune la SNTF "CFR Călători", Nicolae Iosub, a fost deferit justiţiei pentru o fraudă de 700.000 de euro.

Cei trei directori sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, au fost trimişi în judecată Vasile Mureşan - director general la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, Simona Florişca - director economic la SC Remarul 16 Februarie, Floarea Iancu - inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la SC Remarul 16 Februarie, Emil Sabo - director general al SC Activ Invest SRL, Claudia Maria Urs - director economic la SC Activ Invest, Mitică Călin - administrator de fapt la SC Activ Invest, sub acuzaţia de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Inculpaţii ocupau posturile menţionate la data comiterii faptelor, menţionează DNA. Alexandru Noapteş, Nacu Vanghele, Nicolae Iosub, Vasile Mureşan şi Simona Florişca nu mai sunt în prezent în funcţii, în timp ce Claudia Maria Urs, fost director economic la SC Activ Invest, deţine funcţia de director economic la SC Remarul 16 Februarie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii sus menţionaţi s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor SC Activ Invest SRL şi SC Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de Societatea Naţională de Transport Feroviar (SNTF) "CFR Călători" SA la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse.

Astfel, în perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzacţii, preţul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adică de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF "CFR Călători" pentru aceleaşi vehicule feroviare).

Concret, în 11 aprilie 2005, SC ICIM SA Arad a cumpărat din Germania, şase automotoare cu remorcă pe care, la data de 17 august 2005, le-a vândut către SC Activ Invest SRL pentru suma de 689.248 lei.

În 26 octombrie 2005, SC Activ Invest SRL a revândut cele şase automotoare cu remorcă la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, la preţul total de 2.670.838 lei.

În 21 octombrie 2005, înainte chiar de a încheia contractul de cumpărare de la SC Activ Invest, societatea Remarul 16 Februarie a vândut cele şase automotoare către Societatea Naţională de Transport Feroviar "CFR Călători" la un preţ total de 7.497.000 lei, sumă care a şi fost plătită de cea din urma societate în perioada 1 noiembrie - 2 decembrie 2005.

La baza stabilirii acestui preţ au stat presupusele reparaţii şi modernizări aduse automotoarelor de societatea Remarul 16 Februarie. La data tranzacţiei însă, societatea Remarul 16 Februarie nu deţinea certificatele necesare pentru desfăşurarea activităţilor de modernizare şi comercializare a automotoarelor şi nu avea nici calitatea de furnizor feroviar.

Nu numai că SC Activ Invest SRL nu a efectuat niciun fel de reparaţie la cele şase automotoare, ci aceste vehicule nici măcar nu au ajuns la SC Activ Invest SRL, ele fiind transportate direct de la SC ICIM SA Arad la societatea Remarul 16 Februarie. Reiese că SC Activ Invest SRL a fost interpusă fictiv în circuitul operaţiunilor de revânzare cu singurul scop de a se majora preţul vehiculelor faţă de valoarea comercială reală a acestora.

Prejudiciul reţinut în dauna SNTF "CFR Călători" este de 2.823.882 lei, rezultând din diferenţa dintre preţul plătit pentru cele şase automotoare de către SNTF "CFR Călători" şi preţul plătit pe aceleaşi vehicule de SC Activ Invest SRL din care se scad cheltuielile efectuate în fapt de societatea Remarul 16 Februarie. Această sumă a rezultat din operaţiunile realizate conform unor înţelegeri infracţionale între inculpaţi, preţul final plătit de SNTF "CFR Călători" neavând la bază justificări economice (fiind doar în mică parte acoperit de operaţiuni reale). La baza producerii prejudiciului stau încălcările legii achiziţiilor publice şi suplimentarea, în condiţii nelegale, a bugetului SNTF "CFR Călători".

Prin activităţile descrise mai sus avantajul patrimonial obţinut în favoarea SC Activ Invest SRL şi societatea Remarul 16 Februarie se ridică la 1.665.202 lei.

În vederea confiscării sumei de 1.665.202 lei reprezentând avantajul patrimonial obţinut prin păgubirea SNCTF CFR Călători, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Nacu Vanghele, Mureşan Vasile, Iancu Floare, Călin Mitică, Sabo Emil, Urs Claudia Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Cluj Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici