Directorul economic al SC Hidro Prahova, audiat la DNA Ploieşti, în dosarul lui Herţanu

Directorul economic al SC Hidro Prahova, Cătălina Nicoleta Bozianu, fost viceprimar al Ploieştiului şi al cărei nume apare în interceptările procurorilor din dosarul lui Iulian Herţanu, a venit, marţi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti, unde a fost citată ca martor.

344 afișări
Imaginea articolului Directorul economic al SC Hidro Prahova, audiat la DNA Ploieşti, în dosarul lui Herţanu

Directorul economic al SC Hidro Prahova, audiat la DNA Ploieşti, în dosarul lui Herţanu

Cătălina Nicoleta Bozianu, care a fost viceprimar al Ploieştiului în perioada 2008 - 2012, fost preşedinte al organizaţiei municipale PNL Ploieşti şi care în prezent deţine funcţia de director economic la SC Hidro Prahova, firmă prin care se derulează contractele de apă şi canalizare pe fonduri europene în valoare de 160 de milioane de euro ce fac obiectul unei anchete a DNA, s-a prezentat la DNA Ploieşti.

La intrarea în sediul DNA Ploieşti, Bozianu, al cărei nume apare în interceptările procurorilor DNA în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, a declarat că în perioada în care au fost interceptate discuţiile dintre ea şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu, inculpat şi el în acest dosar, ea era suspendată din funcţia de director economic al SC Hidro Prahova, deţinând funcţia de viceprimar.

Ea a precizat că discuţiile respective vizau teme politice, negând că ar fi vorbit vreodată cu lideri naţionali ai PNL despre contractele SC Hidro Prahova.

La ora transmiterii acestei ştiri, Cătălina Bozianu este audiată ca martor în dosarul lui Herţanu.

Tot marţi, este aşteptat să ajungă la sediul DNA Ploieşti şi Dumitru Pantea, fost director al SC Hidro Prahova.

În documentele procurorilor DNA care anchetează dosarul lui Iulian Herţanu apar interceptări între fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu şi Cătălina Bozianu, în care cei doi invocă numele fostului lider PNL Crin Antonescu.

”Cătălina Nicoleta Bozianu: Am vorbit cu ăsta.

Adrian-Emanuil Semcu: Da?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Păi a zis măcar să o rezolve aşa..., jumate, adică să-i dea ree.

Adrian-Emanuil Semcu: Aha.

Cătălina Nicoleta Bozianu: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

Adrian-Emanuil Semcu: Dar nu au dat încă verdictul ăia?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Nu, nu.

Adrian-Emanuil Semcu: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu ştiu… ceva de genul ăsta.

Adrian-Emanuil Semcu: Îhî.

Cătălina Nicoleta Bozianu: Cam aşa am discutat cu el.

Adrian-Emanuil Semcu: Am vorbit cu tovarăşul Crin.

Cătălina Nicoleta Bozianu: Da?

Adrian-Emanuil Semcu: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa... Ştie de toate dedesubturile lui Ghiţă, dar el a vorbit cu Ponta. Şi i-a zis «Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC Grossman Engineering SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC Euro Construct Trading 98 SRL) Şi el... tot el zice...: Băi Adi, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e Cătălina, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel... nu-mi fac probleme. Dar în judeţ... Exact gândirea mea. Ştii?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Da.”

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar, pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracţional.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici