Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii au eşuat. Medicii de familie vor percepe, de marţi, taxe pentru consultaţii

Întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii dintre reprezentanţii medicilor de familie, ministrul Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă, s-a încheiat fără a se ajunge la un acord, astfel că doctorii nu vor semna contractul cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii.

1595 afișări
Imaginea articolului Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii au eşuat. Medicii de familie vor percepe, de marţi, taxe pentru consultaţii

Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii au eşuat. Medicii de familie vor percepe, de marţi, taxe pentru consultaţii

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a invitat reprezentanţii medicilor de familie şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la discuţii, miercuri, la ora 14.00, la sediul ministerului.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, în timp ce cei ai MS şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută.

În aceste condiţii, medicii de familie spun că nu vor semna contractul cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii.

În replică, ministrul Cseke Attila a susţinut că prioritar este pacientul.

În timpul discuţiilor, caeva zeci de medici de familie s-a adunat în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru a aştepta rezultatul acestora.

Întrevederea a fost stabilită după ce medicii de familie au refuzat să semneze contractele pe 2011 întrucât sunt nemulţumiţi de multe dintre prevederile noilor acte normative, ei spunând că de la 1 iunie nu mai pot prescrie reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite, şi nici bilete de trimitere către specialist sau spital.

Medicii de familie au spus că încearcă să susţină funcţionarea cabinetelor până în 14 iunie, în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fie obligaţi să îi pună pe pacienţi să plătească pentru consultaţii.

"Iniţial intenţionam să introduce coplată la consultaţie pentru toţi bolnavii începând de joi (9 iunie, n.r.), însă ne-am gândit să amânăm luarea unei decizii şi să încercăm să ne susţinem singuri cabinetele, în speranţa că până săptămâna viitoare ar putea fi rezolvate problemele", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, care spune că întrucât nu au putut semna contractul cadru la 1 iunie din cauza divergenţelor cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu pot scrie reţete compensate şi nici nu pot elibera bilete de trimitere către specialişti.

Normele la noul contract-cadru pe 2011-2012 prevăd o creştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare, alocarea banilor presupunând un efort financiar suplimentar întrucât statul nu are fonduri să aloce majorarea de 30% cerută de medicii de familei, a declarat, marţi, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

El a ţinut să precizeze că o majorare de 30 la sută este imposibilă în acest context economic.

"Este imposibil să alocăm medicinei primare o creştere cu 30 la sută a veniturilor. În acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de cel puţin, 2 miliarde şi jumătate - 3 miliarde de lei, adică aproximativ 750 de milioane de euro", a mai spus Duţă.

El a precizat că, până marţi la prânz, peste 2.000 de medici au semnat contractele cu casele de asigurări de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici