DNA a început urmărirea penală "in rem" în cazul acoperişului Naţional Arena

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a seziat din oficiu şi a început urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu , în cazul acoperişului Naţional Arena.

DNA a început urmărirea penală "in rem" în cazul acoperişului Naţional Arena (Imagine: Alexandru Solomon / Mediafax Foto)

Anchetatorii susţin că la baza sesizării din oficiu, au stat mai multe fapte, printre care ar fi decizia de modificare a proiectului acoperişului de pe stadion. Iniţial "proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U." se spune într-un comunicat de joi al DNA.

"La încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor. Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane lei.", susţine DNA.

Pe 15 ianuarie, primarul interimar al Capitalei Răzvan Sava, declara într-o conferinţă de presă că "suma din contractul iniţial pentru modernizarea Arenei Naţionale a fost majorată cu 200 milioane lei, prin două contracte adiţionale, pentru realizarea unui acoperiş mobil, care necesita schimbarea proiectului ".

Tot el anunţa atunci, pe pagina sa de Facebook, că stadionul Arena Naţională nu poate fi utilizat din cauza acoperişului retractabil, pentru care suma iniţială a proiectului a crescut cu 200 de milioane de lei şi care a fost construit fără să existe autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), iar eliberarea acestui document este şi acum imposibilă din cauza faptului că materialul din care este construit nu este omogolat în România.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrărilor, deşi se ştia că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperişul nu este omologat în România, fosta administraţie a decis totuşi să semneze recepţia lucrărilor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a transmis pe 15 ianuarie un punct de vedere Primăriei Capitalei, prin care anunţa municipalitatea că "Arena Naţională nu va primi autorizaţie de securitate la incendiu până când materialul din care este realizat acoperişul retractabil nu va putea fi omologat în Uniunea Europeană".

Din contractul privind reabilitarea şi modernizarea Arenei Naţionale rezultă că preţul iniţial prevăzut în contract a fost de 411.062.996,36 lei exclusiv TVA, reprezentând 119.770.110,53 euro (1 euro - 3.4321 lei la data de 12.12.2006), la care se adaugă TVA în valoare de 78.101.969,31 lei, respectiv 489.164.965,67 lei inclusiv TVA, pentru execuţia şi finalizarea lucrării.

Printr-un act adiţional (nr. 3/2009 la contractul de lucrări de execuţie nr. 3556/19.04.2007 nr. 8411/15.12.2009), s-a introdus un alineat nou, potrivit căruia "Contractantul se obligă să elaboreze Proiectul Tehnic, Detalii de Execuţie şi să execute lucrări suplimentare, reprezentând realizarea unui acoperiş retractabil pentru terenul de joc, pe o structură portantă unică şi supraînălţarea terenului de joc, în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a obiectivului de investiţii «Reabilitarea şi Modernizarea Stadionului Naţional Lia Manoliu»".

Astfel, se modifica şi suma prevăzută iniţial ca preţ al contractului, de la 411.062.996,36 lei exclusiv TVA la 417.382.869,98 lei exclusiv TVA (adică plus 6.319.873,62 lei), la care se adaugă suma de 84.831.932,80 lei exclusiv TVA, respectiv 100.950.000,03 lei cu TVA pentru proiectarea, execuţia şi finalizarea lucrării, faţă de contractul iniţial, care prevedea TVA în valoare de 78.101.969,31 lei.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
NATIONAL ARENA ,
DNA ,
URMARIRE PENALĂ ,
acoperis
COMENTARII
  • Liviu Chilian 29 ian 2016

    Care va's'zica 234+50=284 milioane euro. Pai, inseamna ca SSmito-Iudeoizii lui Schmeyer-Oprescu au furat numai 350 milioane parai ca sa le faca Rromarlanilor tichie de magaritar? Din nou, nu publikkti numele constructorului. Sa nu ramaneti fara...dinti-ologie, data viitoare

  • MediaKacks 28 ian 2016

    mneazeii vostri mediakackxxxsss cu "ultima ora" a voastra !

  • Saq 28 ian 2016

    si despagubiri . inca se fura pe rupte , mai potolitiva , o sa ajungem la faliment , atunci sa va paziti bine

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
„În 20 de ani nu vom mai fi români”. TEORIA IREALĂ care adânceşte cele mai negre temeri ale românilor