DNA: Avocata Laura Voicu era conştientă de ilegalitatea pe care o comitea, pentru că a ezitat iniţial

Avocata Alinei Bica, reţinută joi de DNA, era conştientă de fapta pe care o comitea prin trimiterea la audieri a unui presupus avocat, membru al Baroului constituţional, entitate fără formă legală, ea ezitând iniţial şi solicitând avocat din oficiu, arată procurorii în referatul obţinut de MEDIAFAX.

591 afișări
Imaginea articolului DNA: Avocata Laura Voicu era conştientă de ilegalitatea pe care o comitea, pentru că a ezitat iniţial

DNA: Avocata Laura Voicu era conştientă de ilegalitatea pe care o comitea, pentru că a ezitat iniţial (Imagine: Shuttesrtock)

Anchetatorii arată în referatul prin care cer arestarea preventivă a avocatei Alinei Bica, Laura Voicu, că aceasta era conştientă de fapta ce care o comite şi de consecinţelei ei.

Concret, se arată în documentul citat "este evident că inculpata, care practică avocatura de 16 ani, cunoştea şi putea prevedea consecinţa deciziei sale de a desemna o persoană, care nu are calitatea legală de avocat, pentru a acorda asistenţă juridică unui inculpat aflat în stare de arest preventiv, fiind exclus ca aceasta să ignore faptul că sancţiunea este nulitatea absolută, ca urmare a încălcării a dreptului la apărare".

"Dacă admitem ca adevărat acest enunţ, vom observa că, din datele aflate la dosar, reiese că inculpata s-a ferit, iniţial, să îl trimită la DNA pe aşa zisul său «avocat» colaborator, cerând poliţistului să solicite serviciile apărătorului din oficiu, în ciuda faptului că era imposibil să nu cunoască faptul că mandatul acestuia încetează în momentul angajării unui apărător ales", se mai arată în referat.

Această atitudine a Laurei Voicu, arată procurorii, denotă că "era conştientă de consecinţele pe care le-ar putea avea această desemnare şi asupra sa ca persoană, dar şi asupra validităţii actelor procesuale întocmite cu un inculpat arestat preventiv a cărui asistenţă juridică este asigurată de o persoană care nu are calitatea legală de avocat".

"O asemenea susţinere este cu atât mai adevărată cu cât avem în vedere şi faptul că inculpata era la curent cu faptele petrecute în urmă cu o săptămână. Cu toate acestea, Laura Voicu a emis împuternicirea avocaţială ... prin care atesta că ea şi suspectul Niculae Learciu sunt angajaţi în calitate de avocaţi aleşi de către inculpata Ioana Georgia Deaconui pentru asistenţă şi reprezentare juridică în dosarul DNA nr....", mai notează sursa citată.

În continuare, procurorii DNA prezintă pe larg argumentele pentru care faptele avocatei reprezintă un pericol pentru ordinea publică.

"Folosind în mod nelegitim prerogativele profesiei de avocat, inculpata a creat, cu abilitate, aparenţele unei situaţii de legalitate, a disimulat adevăratele sale intenţii într-o atitudine pozitivă, de depunere de diligenţă în vederea desfăşurării cu celeritate a urmăririi penale, situaţie care a sperat să se întoarcă, asemenea unui bumerang, împotriva organelor de urmărire penală. Îndrăzneala sa este cu atât mai mare cu cât a imaginat acest scenariu pentru a acorda sprijin unui inculpat aflat în arest preventiv, cercetat de DNA pentru fapte al căror prejudiciu estimat este de ordinul milioanelor de euro", notează anchetatorii în documentul citat.

Avocata fostei şefe a DIICOT Alina Bica, Laura Voicu, a fost reţinută de procurorii anticorupţie, fiind acuzată că a atestat ilegal că un bărbat este avocat stagiar în Baroul Bucureşti şi l-a trimis să o reprezinte la DNA.

Voicu urmează a fi prezentată, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Laurei Voicu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.

De asemenea, s-a dispus urmărirea penală faţă de Niculae Learciu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.

Laura-Cătălina Voicu , apărător ales al Georgiei Ioana Deaconu, fosta vicepreşedintă a Asociaţiei "Tineri Pentru Viitor", arestată preventiv într-un dosar instrumentat de DNA, cunoscând faptul că Niculae Learciu nu deţine calitatea de avocat, fiind înscris în aşa numitul "Barou constituţional", l-a desemnat pe acesta să participe la activităţi de urmărire penală ce urmau a se desfăşura la sediul DNA în dosarul lui Deaconu, precum şi, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA, potrivit procurorilor.

Din dispoziţia Laurei Voicu, Learciu ar fi exercitat şi alte activităţi ce ţin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reţinere şi arestare preventivă unde a acordat asistenţă juridică mai multor clienţi ai acesteia.

Procurorii o acuză pe avocată că, în acest mod, a creat condiţiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situaţia de a reface actele de urmărire efectuate, Ioana Deaconu fiind lipsită de asistenţă juridică.

În plus, spun anchetatorii, prin prezentarea lui Learciu ca avocat, Voicu ar fi urmărit şi posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operaţie nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obţinerii lor, cu consecinţa imposibilităţii utilizării acestora ca mijloace de probă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici