DNA: Becali ar fi încercat să o protejeze pe fata lui Babiuc în dosarul schimburilor de teren

George Becali ar fi încercat să o protejeze pe fata fostului ministru al apărării Victor Babiuc, prin declaraţia pe care a dat-o în timpul cercetărilor, arată procurorii anticorupţie în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe cei trei şi pe generalul Dumitru Cioflină, pentru corupţie.

295 afișări
Imaginea articolului DNA: Becali ar fi încercat să o protejeze pe fata lui Babiuc în dosarul schimburilor de teren

DNA: Becali ar fi încercat să o protejeze pe fata lui Babiuc în dosarul schimburilor de teren (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Procurorii DNA arată în rechizitoriul, intrat în posesia MEDIAFAX, că Ioana Babiuc, fata lui Victor Babiuc, fost ministru al Apărării din perioada 1997 - 2000, nu a putut oferi niciun detaliu tehnic în cadrul audierilor referitoare la modul în care a tranzacţionat un teren de şapte sute de metri pătraţi cu finanţatorul Stelei, George Becali, la un preţ cu mult sub cotele pieţei imobiliare de la acea vreme.

Referitor la terenul respectiv, procurorii spun că reprezintă "bunul" primit drept mită de către Victor Babiuc de la George Becali ca urmare a ajutorului acordat privind schimbul nelegal de terenuri între finanţator şi armată.

Anchetatorii arată în documentul citat că Ioana Anca Babiuc "nu a fost în măsură să precizeze care este obiectul contractului, respectiv să delimiteze terenul cumpărat prin precizarea dimensiunilor pe fiecare latură sau a vecinătăţilor, să explice cuantumul preţului achitat raportat la valoarea de piaţă la data respectivă, iar învinuitul George Becali nu a făcut dovada proprietăţii terenului, contractul fiind încheiat prin acordul părţilor în lipsa verificării sarcinilor". Procurorii apreciază că "există suficiente date din care rezultă că nu este vorba despre o vânzare - cumpărare".

Procurorii contrazic, totodată, afirmaţiile celor trimişi în judecată potrivit cărora Ioana Babiuc, Victor Babiuc şi George Becali nu s-ar fi cunoscut, arătând că "lipsa depunerii unor minime diligenţe de către învinuita Ioana Anca Babiuc constituie o dovadă certă a relaţiilor de încredere existente între părţile contractante care se pretind a fi persoane ce nu se cunoşteau".

Anchetatorii anticorupţie susţin că după ce a fost începută urmărirea penală, George Becali a cerut procurorilor să-l citeze la DNA pentru a putea da o decalraţie în dosar, dar nu referitor la modul în care s-au făcut schimburile de terenuri cu armata, ci despre contractul de vânzare cumpărare pe care l-a întocmit cu fata fostului ministru al Apărării.

"Becali George, care deşi nu a dorit să facă declaraţii cu privire la schimburile de terenuri, a solicitat audierea sa «de îndată» după începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită pentru a da explicaţii cu privire la contractul de vânzare cumpărare încheiat cu fiica lui Victor Babiuc şi pentru a veni în apărarea acesteia", notează procurorii în rechizitoriu, care au consemnat declaraţia integrală a finanţatorului Stelei.

"…Întrebare: Cum explicaţi faptul că cererea pentru efectuarea celui de-al 2-lea schimb, aţi depus-o personal la cabinetul ministrului Victor Babiuc?

Răspuns: Nu am depus cererea la ministrul Victor Babiuc, nu aveam cum să depun această cerere la dânsul pentru că nu l-am văzut decât o singură dată în viaţa mea, la Ghencea. Nu mai ţin minte cine şi în ce împrejurări a depus această cerere.

Întrebare: Ce suprafaţă de teren deţineaţi în comuna Ştefăneşti la momentul solicitării celui de-al doilea schimb?

Răspuns: Nu mai ţin minte şi nu e problema dvs. proprietăţile pe care le deţin.

Întrebare: Cum explicaţi că aţi solicitat MApN efectuarea unui schimb de terenuri, în condiţiile în care terenul din comuna Ştefăneşti l-aţi dobândit ulterior formulării «ofertei»?

Răspuns: Era terenul meu plătit de mult şi după aceea am făcut actele.

Întrebare: Precizaţi dacă aţi sponsorizat MApN, câte astfel de sponsorizări au avut loc în perioada 1996 - 2000, în ce cuantum şi ce documente s-au întocmit cu privire la sponsorizare?

Răspuns: Nu mai ţin minte.

Întrebare: Precizaţi dacă contractul de sponsorizare, fără număr şi dată completă, pe care vi-l prezint astăzi, data audierii, este semnat de către dumneavoastră şi care a fost valoarea contractului de sponsorizare având în vedere că aceasta nu este menţionată în contract?

Răspuns: Semnătura de la rubrica sponsor a fost executată de către mine, plata a fost efectuată în numerar, nu-mi amintesc cuantumul sumei, precizez că suma mi-a fost restituită prin ordin de plată.

Întrebare: Precizaţi dacă aţi avut cunoştinţă de procesul - verbal încheiat la data de 20.12.1996 prin care se atestă că aţi sponsorizat MApN cu suma de 100 milioane de lei (vechi) şi respectiv dacă suma de bani fost predată de către dumneavoastră sau de către persoana menţionată în procesul - verbal, Becali Ion?

Răspuns: Mi-a fost prezentat procesul - verbal şi precizez că aspectele consemnate sunt reale, iar semnătura de la rubrica «am predat suma de 100 milioane lei» îmi aparţine. Aşa semnam eu, Becali Ion.

Întrebare: Precizaţi cu cine aţi discutat din cadrul MApN cu privire la această sponsorizate şi posibilitatea sponsorizării MApN.

Răspuns: Despre această sponsorizare cred că am discutat cu domnul Săndulescu.

Întrebare: Precizaţi unde şi în ce împrejurări au fost înmânaţi banii, respectiv suma de 100 milioane de lei (vechi)?

Răspuns: Banii au fost daţi în sediul Statului Major al Aviaţiei.

Întrebare: În ce împrejurări aţi încheiat contractul de vânzare - cumpărare autentificat sub nr. 1340/07.07.1998 cu Ioana Cristina Anca Babiuc?

Răspuns: Eu am făcut sute de vânzări şi cumpărări, nu cunosc împrejurările, nici nu am ştiut până acum trei luni că Babiuc are o fată, când am văzut în presă, iar suprafaţa asta de 700 de metri, semnam două secunde şi plecam. De vânzările de terenuri se ocupau câteva zeci de persoane, nu-mi amintesc numele acestora. Am cumpărat 300 - 400 de hectare la un preţ de 10 ori mai mic în acea perioadă, parte din ele le aveţi depuse de mine la dosar şi am vândut din acest teren şi din această parcelă la preţuri de 2, 3 sau 5 ori mai mic decât valoarea precizată în contractul cu Ioana Cristina Anca Babiuc, pentru care depun contracte de vânzare - cumpărare ca să demonstrez acest lucru. ... . Şi dacă este nevoie mai depun zeci de acte de vânzare - cumpărare autentificate pe care le-am achiziţionat. Precizez că tinerilor şi săracilor am înţeles să le vând la un preţ mai mic.

Întrebare: Precizaţi dacă aţi negociat cu Ioana Cristina Anca Babiuc preţul acestei vânzări anterior încheierii contractului?

Răspuns: Nu mai ţin minte o suprafaţă de 700 mp. şi depindeam şi de faptul cum mă sculam dimineaţa, câteodată am dat şi case cadou şi sute de mii de dolari donaţii la diferite persoane.

Întrebare: Precizaţi cine a întocmit documentaţia cadastrală ce a stat la baza întocmirii acestui contract de vânzare - cumpărare?

Răspuns: Habar nu am şi nici nu mă interesează.

Întrebare: Precizaţi cum aţi identificat suprafaţa de teren pe care aţi vândut-o domnişoarei Ioana Cristina Anca Babiuc?

Răspuns: Habar nu am.

Întrebare: Precizaţi cine a modificat planul de situaţie întocmit de MApN, în vederea perfectării schimbului de terenuri prin inserarea unor menţiuni suplimentare, respectiv individualizarea suprafeţei de 700 mp?

Răspuns: Bunicul meu a înviat din groapă şi după ce l-a făcut, s-a dus iar în pământ.

Întrebare: Având în vedere declaraţiile repetate pe care le-aţi făcut în cadrul unor emisiuni precum că aţi despăgubit foştii proprietari, precizaţi persoanele despăgubite, cuantumul despăgubirilor şi împrejurările în care aţi ajuns să negociaţi cu aceşti proprietari?

Răspuns: Nu mai ţin minte, am uitat cum îi cheamă.

Întrebare: Precizaţi dacă îi cunoaşteţi pe domnii Eugen Paraschiv, Gheorghe Paraschiv, Petre Chirilă, dacă aceştia au intermediat vânzări - cumpărări de terenuri pentru dumneavoastră şi respectiv dacă au fost implicaţi în despăgubirea foştilor proprietari?

Răspuns: E posibil să-i ştiu după faţă, dar nu le ştiu numele, nu ţin minte numele la colaboratori.

Întrebare: Precizaţi dacă aţi efectuat schimburi de terenuri cu SCAI Mogoşoaia, iar în caz afirmativ câte astfel de schimburi aţi efectuat şi în ce perioadă?

Răspuns: Nu mai ţin minte. Întrucât nu mai suport psihic continuarea audierii, solicit continuarea declaraţiei la o altă dată, pentru care solicit să fiu citat procedural.".

Procurorii conchid că din răspunsurile lui George Becalii date în cursul acestei audieri "este cert că singura sa intenţie a fost aceea de a preciza că nu o cunoştea pe învinuita Ioana Cristina Anca Babiuc şi că încheierea contractului nu are nici o legătură cu funcţia exercitată de către Victor Babiuc şi aprobarea de către acesta a schimbului de terenuri".

Procurorii mai notează că Becali s-a contrazis când a arătat că nu o cunoştea pe fiica lui Victor Babiuc, în sensul în care, din răspunsurile sale a reieşit că finanţatorul cunoaşte detalii despre starea civilă a acesteia, respectiv că este căsătorită.

"Învinuitul a dorit de asemenea să creeze aparenţa unei gratificări a acesteia pentru că «era tânără şi abia căsătorită». Deşi susţine că nu o cunoştea pe învinuită şi nu a discutat cu aceasta, învinuitul cunoaşte date privind starea civilă a acesteia", conchid procurorii DNA referitor la acest aspect.

Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi fost şef al Marelui Stat Major General, Victor Babiu, fost ministru al Apărării, fiica acestuia, Ioana Babiuc şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, au fost trimişi în judecată în 3 noiembrie, în cazul transferurilor de terenuri.

Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997 - 2000, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi luare de mită, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzată de complicitate la luare de mită, iar George Becali, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Procesul începe la instanţa supremă în 18 ianuarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici