DNA: Dan Voiculescu, fiica lui şi Sorin Alexandrescu au tergiversat ancheta

Dan Voiculescu, fiica acestuia Camelia şi Sorin Alexandrescu au tergiversat finalizarea dosarului de şantaj în care au fost deferiţi justiţiei marţi şi i-au şicanat pe anchetatori, după ce au făcut 22 de cereri şi cinci plângeri, multe cu conţinut similar, din care reieşea că ei ştiau deja probele.

849 afișări
Imaginea articolului DNA: Dan Voiculescu, fiica lui şi Sorin Alexandrescu au tergiversat ancheta

Camelia Voiculescu (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie arată, în rechizitoriul transmis la instanţă în acest dosar, că Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu au avut o atitudine şicanatoare la adresa anchetatorilor.

La capitolul "Atitudinea avută de învinuiţi şi inculpat în cursul procedurii de prezentarea a materialului de urmărire penală", procurorii arată că, începând cu 29 august, au fost întreprinse demersurile necesare prezentării materialului de urmărire penală.

"În timp ce învinuiţii Pop Şerban şi Matiescu George Daniel au reuşit într-un termen rezonabil să studieze materialul de urmărire penală, şi au participat la încheierea proceselor-verbale, ceilalţi învinuiţi şi inculpatul au manifestat o atitudine de tergiversare a acestei proceduri motiv pentru care, prin Rezoluţia nr. 129/P/2013 din 12 septembrie a fost fixat un termen considerat rezonabil în vederea finalizării procedurii prezentării materialului de urmărire penală", se arată în rechizitoriul transmis instanţei.

DNA arată că relevantă cu privire la atitudinea avută de cei trei în timpul procedurii prezentării materialului de urmărire penală sunt procesele verbale făcute de anchetatori referitor la activităţile desfăşurate, pe zile, şi în care s-au consemnat materialele examinate de către persoanele care au calitatea de învinuit sau inculpat în cauză.

Chiar şi după fixarea termenului de 20 septembrie pentru finalizarea prezentării materialului de urmărire penală şi respingerea plângerii făcută de către învinuiţi împotriva acestei rezoluţii, celor trei li s-a permis să studieze materialul de urmărire penală, până la 26 septembrie inclusiv, arată procurorii.

"În toată această perioadă de timp, au fost formulate un număr de 22 de cereri de către apărătorii inculpatului şi ai învinuiţilor, multe dintre acestea cu conţinut similar, formulate în scop vădit de tergiversare şi şicanare a organului de urmărire penală, din conţinutul cărora rezulta cu certitudine că atât inculpatul, cât şi învinuiţii cunoşteau în detaliu întreg materialul de urmărire penală.
De asemenea, au fost formulate un număr de 5 plângeri împotriva actelor şi măsurilor procurorului, toate fiind soluţionate", spun anchetatorii.

Procurorii mai arată că Dan Voiculescu s-a prezentat o singură dată la DNA, iar fiica sa, de două ori, lăsând cereri prin care îşi afirmau disponibilitatea de a semna, pur şi simplu, procesele verbale atunci când vor finaliza toţi învinuiţii studiul materialului de urmărire penală.

"Acestor elemente de fapt, relevante pentru a demonstra intenţia de tergiversare manifestată de inculpat şi învinuiţi li se subsumează şi cererile formulate în faţa instanţei prin care au solicitat şi obţinut fotocopii ale dosarului de urmărire penală, cu mult timp înaintea datei de 29 august când a început procedura prezentării materialului de urmărire penală. Pe cale de consecinţă, având în vedere termenul rezonabil fixat de către procuror pentru studierea materialului de urmărire penală, respectiv perioada 29 august - 25 septembrie şi intenţia vădită de tergiversare manifestată de persoanele cercetate, la data de 27 septembrie, orele 10:00 s-a decis întreruperea acestei activităţi", se menţionează în rechizitoriu.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată, alături de dierctorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF, Şerban Pop, în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Sorin Alexandrescu va fi judecat pentru şantaj, în timp ce Dan Voiculescu şi fiica sa au fost deferiţi justiţiei pentru complicitate la această infracţiune.

Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, se precizează într-un comunicat de marţi al DNA.

În acelaşi dosar va fi judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.

De asemenea, procurorii au trimis în judecată SC Antena TV Group SA şi Intact Publishing SRL, pentru şantaj, şi SC Antena 3 SA, pentru complicitate la şantaj.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

Conform datelor din anchetă, pesoana ce ar fi fost şantajată este administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Procurorii susţin că Alexandrescu "a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat".

Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

În rechizitoriu se precizează că actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri, respectiv verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, precum şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată.

Acest spot publicitar, arată DNA, a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total, de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.

De asemenea, şantajul s-ar fi făcut prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de către Intact Publishing SRL, semnate de George Matiescu, în calitate de director general, şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului, susţin procurorii.

"În contextul activităţilor descrise mai sus, cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul societăţii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condiţiile impuse. Informaţiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop Şerban, preşedinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF", se mai arată în rechizitoriu.

Totodată, arată procurorii, Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile lui Alexandrescu "menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate".

"Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuţii şi îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin şi indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia-Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica, despre stadiul acţiunilor de şantajare şi despre poziţia părţii vătămate", se mai arată în rechizitoriu.

DNA mai susţine că, prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de SC Intact Publishing SRL, George Matiescu, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate de Sorin Alexandrescu. De asemenea, arată DNA, Matiescu a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la 24 aprilie 2013 către partea vătămată şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie. La 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu, se arată în rechizitoriu.

"În contextul sprijinului acordat activităţilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru şi în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu şi emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deţinută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influenţarea deciziei magistraţilor în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală", mai susţin anchetatorii.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti, cu toţi inculpaţii în stare de libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici