DNA: Directorul CJP Suceava a pretins bani pentru trafic de influenţă înaintea campaniilor electorale

Procurorii anticorupţie au dispus, marţi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Camelia Chitul, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava pentru trafic de influenţă şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

440 afișări
Imaginea articolului DNA: Directorul CJP Suceava a pretins bani pentru trafic de influenţă înaintea campaniilor electorale

DNA: Directorul CJP Suceava a pretins bani pentru trafic de influenţă înaintea campaniilor electorale

Camelia Chitul este acuzată că în perioada 16.05.2016-17.05.2016 şi respectiv la data de 27.10.2016, în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a pretins şi primit de la unul dintre directorii executivi adjuncţi, martor în cauză, câte 2.000 lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menţine în funcţia de director executiv adjunct pe care acesta o ocupă la nivelul aceleiaşi instituţii, invocând că are influenţă printre funcţionarii de la conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice, informează corespondetul MEDIAFAX.

Anchetatorii notează că sumele de bani au fost pretinse de Chitul, în prejma campaniilor electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, respectiv alegerile parlamentare din noiembrie 2016, sub pretextul că respectivul trebuie să cotizeze periodic la partidul la care este afiliată Chitul (PNL n.r.) întrucât numirile pe funcţii de conducere la nivelul Casei Judeţene de Pensii se fac politic, iar directorul adjunct a fost de acord ca prin sumele de bani remise să-şi cumpere practic menţinerea în funcţie.

Camelia Chitul mai este acuzată şi că în perioadele 24.10.2016-09.11.2016 şi respectiv, perioada 03.01.2017-10.01.2017, l-a determinat pe directorul executiv adjunct, ca în virtutea calităţii de preşedinte al comisiei de concurs pentru ocuparea unei funcţii vacante de execuţie în cadrul CJP Suceava, cea de consilier la Biroul de Pensii Internaţionale, să întocmească şi să-i remită întrebările şi răspunsurile pentru două concursuri din 09.11.2016 şi respectiv 18.01.2017, înainte de datele examinărilor, informaţii pe care la rândul ei, le-a transmis mai departe candidatului agreat înaintea examinărilor, în scopul ca acesta să fie declarat admis şi să ocupe funcţia vacantă, prin fraudarea concursurilor.

Procurorii arată că în acest caz scopul a fost îndeplinit prin declararea candidatului ca admis la concursul din 18 ianuarie 2017.

DNA Suceava menţioneacă că informaţiile sunt nedestinate publicităţii având în vedere prevederile actului normativ în baza căreia au fost organizate cele două concursuri potrivit căreia variantele subiectelor de concurs se întocmesc de fiecare membru al comisiei chiar în dimineaţa zilei de concurs, după care se sigilează în plicuri, în condiţii de strictă confidenţialitate, plicuri care se deschid doar în faţa candidaţilor, reguli care au fost încălcate în speţa de faţă la instigarea directorului executiv ceea ce a condus la bănuiala rezonabilă că examenele au fost fraudate.

DNA Suceava a dispus, marţi, punerea Cameliei Chitul sub control judiciar pentru 60 de zile instituindu-se interdicţia de a părăsi ţara fără acordul prealabil al procurorului, interdicţia de a se apropia sau de a intra în contact cu o serie de martori precum şi interdicţia de exercita profesia de director executiv a CJP Suceava în virtutea căreia a săvârşit ambele infracţiuni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici