DNA: Directorul Grossmann a extras bani din conturile firmei, virându-i altor două pe care le controla

Omul de afaceri Ilie Drăgan, director SC Grossmann Engineering, este acuzat de procurorii de DNA că s-a implicat personal în efectuarea de plăţi de la societate către două firme pe care le controla şi a extras personal bani din fondurile UE primite, direcţionând sumele şi către membrii grupării.

471 afișări
Imaginea articolului DNA: Directorul Grossmann a extras bani din conturile firmei, virându-i altor două pe care le controla

DNA: Directorul Grossmann a extras bani din conturile firmei, virându-i altor două pe care le controla (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost reţinut procurorii de DNA Ploieşti în dosarul fraudării de fonduri europene în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011- 2015, Ilie Drăgan, în calitate de director al Grossmann Engineering Group, împreună cu Iulian Herţanu, Vladimir Ciorbă şi Mihail Coman, a constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, precum şi sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat

Contractul privind extinderea reţelei de canalizare din Comarnic a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploieşti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. - S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. şi a fost semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului şi au însuşit în interes propriu suma totală de 7.797.410 de lei, bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL către "partenerii" la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări.

Totodată, ar fi fost sustrasă de la plata către stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei - 1.509.176 de lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit.

Procurorii îl acuză pe Drăgan că s-a implicat personal în efectuarea de plăţi de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către două firme pe care le controla în calitate de asociat şi administrator şi că a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL şi ale altor două firme controlate de grupul infracţional şi folosite în scopul arătat mai sus.

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetăţeanul german Grossmann Reinhold Karl şi de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.

În Adunarea Generală de la acea dată s-a decis ca părţile sociale deţinute de Iulian Herţanu şi reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herţanu i-a cesionat părţi sociale reprezentând 0,01% din capitalul social şi cetăţeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiţii, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociaţi doar Grossmann Reinhold Karl şi Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herţanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Iulian Herţanu şi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu au fost reţinuţi de procurorii DNA, marţi, fiind suspectaţi că firmele acestora au obţinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din Comarnic. Ulterior, magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru Iulian Herţanu şi Vladimir Răzvan Ciorbă, în timp ce Mihail Marian Coman şi Liviu Munteanu au fost puşi sub control judiciar.

În acelaşi dosar, deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, au fost plasaţi sub control judiciar. Ei sunt acuzaţi că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obţină acest contract, punând presiune şi exercitând ameninţări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judeţean care derula proiectul european, pentru ca societăţile respective să primească contractul, să obţină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta şi să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-şi poate exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici