DNA: Nicuşor Constantinescu a plătit pentru mii de pomi, care au ajuns să fie mâncaţi de animale

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată într-un al treilea dosar, este acuzat de procurori că a cumpărat mii de pomi, care fie au fost plantaţi în curţile unor persoane, fie au ajuns să fie mâncaţi de animale sau defrişaţi.

401 afișări
Imaginea articolului DNA: Nicuşor Constantinescu a plătit pentru mii de pomi, care au ajuns să fie mâncaţi de animale

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu că, în perioada 14 mai - 11 septembrie 2012, a făcut plăţi nelegale de peste 1,2 milioane de lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa, în cadrul proiectului "Caravana estivală a judeţului Constanţa".

Un exemplu prezentat de procurori în rechizitoriu se referă la faptul că, în urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că pe două parcele din comuna Saraiul, unde se afirma că fuseseră înfiinţate perdele de protecţie, nu existau asemenea lucrări. Pe una dintre aceste parcele au fost identificate urmele unei culturi care "nu vegetase niciodată", iar pe cea de-a doua nu au fost identificate nici măcar urme ale unei asemenea perdele.

În realitate, pomii au fost plantaţi în curtea bisericii din comuna Siliştea de către elevi şi de beneficiarii ajutoarelor sociale, şi nu de angajaţii RAJDP Constanţa, susţin procurorii.

Mai mult, într-un alt caz, în oraşul Hârşova, în primăvara anului 2011, s-au primit de la Consiliul Judeţean Constanţa 10.000 de puieţi de salcâm, şi nu 27.000, astfel cum se arată într-un memoriu, care au fost plantaţi de populaţia oraşului, şi nu de către angajaţii RAJDP Constanţa, cum ar fi trebuit să se întâmple.

"În 2012, comunei Ciobanu i-au fost livraţi, de către Consiliul Judeţean Constanţa, 1.500 de pomi fructiferi, care au fost plantaţi în curtea şcolii din localitate, precum şi 25.000 de puieţi de salcâm. Dintre aceştia din urmă, aproximativ 14.000 de bucăţi au fost încredinţaţi unor persoane fizice, care i-au plantat pe terenurile lor, iar restul au fost plantaţi pe drumul dintre Hârşova şi comuna Ciobanu. Aceştia din urmă au fost mâncaţi de animale sau au fost defrişaţi în toamna anului 2012, împreună cu ceilalţi copaci de pe marginea drumului", au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În acelaşi document sunt prezentate mai multe situaţii în care Nicuşor Constantinescu a efectuat ordine de plată ilegale, pentru refacerea plataţiilor de pomi fructiferi, pentru împăduriri, pentru achiziţia unor imobile, dar şi pentru închirierea a 11 autoturisme, în mai multe localităţi din judeţul Constanţa.

Anchetatorii îl mai acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa că, în 17 iulie 2009, a dobândit Portul Izvoarele, în numele CJ, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul notarului Ruxandra Luminiţa Darie, trimisă şi ea în judecată. Potrivit procurorilor, cei doi ştiau că bunul tranzacţionat provenea din săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu comisă de către primarul comunei Lipniţa, Florin Georgel Onescu, şi de secretarul acestei primării, Nela Geileanu, ambii fiind trimişi în judecată în această cauză.

"La data de 28 septembrie 2007, inculpaţii Onescu Florin Georgel şi Geileanu Nela şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prin includerea nelegală a Portului Izvoarele în categoria bunurilor care aparţineau domeniului privat al comunei, deşi acesta aparţine, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil şi insesizabil", potrivit DNA.

Nicuşor Constantinescu va fi judecat în acest dosar pentru abuz în serviciu, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Acesta este acuzat că, prin plăţile nelegale pe care le-a făcut, a prejudiciat CJ Constanţa cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei.

Alături de Constantinescu sunt judecate alte 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme. Dintre cele 15 persoane, şapte sunt angajaţi în structuri ale CJ Constanţa, unii având funcţii de conducere.

De asemenea, în acelaşi dosar vor fi judecaţi şeful RAJDP Constanţa şi un inginer silvic, trei administratori de firme, primarul comunei Lipniţa, judeţul Constanţa, şi secretara primăriei, precum şi un notar public.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2010 -24 martie 2014, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, RAJDP Constanţa şi şeful regiei, Adrian Gâmbuţeanu, au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.

"Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului judeţean Constanţa în valoare de 30.782.039 lei, aşa cum reiese din starea de fapt raportată la cele 6 infracţiuni de abuz în serviciu", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.269.486,85 de lei, prejudiciul adus statului.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Nicuşor Constantinescu este arestat preventiv din 6 noiembrie, când a revenit în ţară din Turcia, după ce a stat mai multe luni în Statele Unite ale Americii, unde a fost operat de prostată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici