DNA: Nicuşor Constantinescu, acuzat de plăţi ilegale către asociaţii, fundaţii şi cluburi sportive

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, reţinut, joi, pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor, este acuzat de plăţi ilegale, din fonduri publice, către asociaţii, fundaţii şi cluburi sportive.

600 afișări
Imaginea articolului DNA: Nicuşor Constantinescu, acuzat de plăţi ilegale către asociaţii, fundaţii şi cluburi sportive

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Nicușor Constantinescu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu - trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor - două infracţiuni, conflict de interese - zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

"Finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice", se menţionează în comunicatul DNA.

În aceeaşi perioadă, Nicuşor Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

"Şi de această dată, finanţarea şi plăţile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice", precizează DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, în 14 şi 22 mai 2012, Nicuşor Constantinescu a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor şi apropiaţilor acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în 10 iunie 2012.

Tot în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa precum şi a unor infracţiuni de spălare a banilor.

Procurorii anticorupţie mai spun că, în luna ianuarie a acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a retras unei persoane atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul CJ Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

"Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului", spun procurorii.

În documentul citat se mai menţionează că, în perioada 2009 - 2015, Nicuşor Constantinescu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care şeful CJ deţine 25 la sută din părţile sociale.

Totodată, susţin procurorii DNA, Constantinescu a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care deţinea 25 la sută din părţile sociale, suma de 113.032 lei.

De asemenea, preşedintele CJ Constanţa este acuzat că a încheiat şase contracte de prestări servicii, cu două firme la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu el şi a făcut plăţi din fonduri publice, în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei. Totodată, el a făcut plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană aflată în relaţii comerciale cu preşedintele CJ Constanţa, în sumă totală de 340.543,90 lei.

La data de 12 februarie 2015, Nicuşor Constantinescu a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Nicuşor Constantinescu, urmând ca în cursul zilei de vineri acesta să fie prezentat unei instanţe a Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, în această cauză sunt urmărite penal şi alte persoane.

Joi seară, la DNA Constanţa, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat că nu sunt multe acuzaţii noi care i se aduc preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, dar sunt şi "câteva infracţiuni suplimentare”, între care conflict de interese şi coruperea alegătorilor.

Mocanu a spus că mare parte din infracţiunile de care este acuzat Nicuşor Constantinescu sunt cele pentru care deja s-a dispus începerea urmăririi penale în urmă cu un an, în ianuarie 2014, dar sunt şi câteva "infracţiuni suplimentare".

"Nu sunt foarte mari noutăţi în dosarul cauzei. Am constatat că este vorba de fapte care au făcut parte din dosarul ce a fost disjuns şi transmis la Bucureşti. (...) În plus, sunt câteva infracţiuni suplimentare, care au fost reţinute în sarcina domnului Constantinescu. În esenţă, este vorba de infracţiuni de conflict de interese. Este vorba de contracte încheiate cu Soti (n.r. - SC Soti Cable Neptun SRL) şi Telegraf Advertising, în raport de calitatea domnului Constantinescu. Respectiv, s-a susţinut că ar fi avut relaţii comerciale cu foşti asociaţi, care încă mai au calitate de asociaţi sau administratori la aceste societăţi la care am făcut referire", a declarat Marius Mocanu.

Avocatul susţine că nu se impunea reţinerea clientului său, "în contextul în care mare parte a faptelor şi cele mai grave dintre ele sunt fapte în legătură cu care s-a început urmărirea penală cu un an în urmă".

"Nu au apărut elemente noi care să justifice necesitatea luării măsurii reţinerii în raport de aceste fapte. (...) Pentru fapte asemănătoare, DNA Bucureşti a dat faţă de domnul Mazăre soluţie de neîncepere a urmăririi penale. De data asta s-a dispus începerea urmăririi penale de către DNA Constanţa", a spus avocatul Marius Mocanu.

Pe lângă acuzaţiile de conflict de interese, Nicuşor Constantinescu mai este acuzat, conform avocatului său, şi de săvârşirea a două infracţiuni de corupere a alegătorilor.

"Este vorba doar de solicitări din partea unor organizaţii, către Consiliul Judeţean Constanţa, prin care au cerut alocarea unor sume de bani. Aceste sume de bani au fost alocate la un moment contemporan cu momentul desfăşurării alegerilor locale din 2012. Nu este vorba de sume mari, dar s-a început urmărirea penală, s-a pus în mişcare inclusiv acţiunea penală, urmează să se stabilească dacă au fost sau nu săvârşite aceste fapte", a declarat Marius Mocanu.

În urma percheziţiilor făcute de procurori, aproximativ şapte ore, la sediul CJ Constanţa şi la sediile mai multor firme, între care SC Aqualand SA şi Hotel Cupidon din Eforie Nord, Nicuşor Constantinescu a fost scos din instituţie de mascaţi, el declarând că se aşteaptă să fie reţinut şi că şi-a făcut bagajele, având la el o geantă cu lucruri personale, între care pamperşi şi periuţă de dinţi.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.

Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici