DNA respinge o plângere a lui Sebastian Ghiţă împotriva modificării condiţiilor controlului judiciar

Structura centrală Direcţiei Naţionale Anticorupţie păstrează condiţiile controlului judiciar impus deputatului Sebastian Ghiţă de către procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorii structurii centrale a DNA respingând o plângere a lui Ghiţă împotriva modificării controlului judiciar.

434 afișări
Imaginea articolului DNA respinge o plângere a lui Sebastian Ghiţă împotriva modificării condiţiilor controlului judiciar

Sebastian Ghiţă (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Deputatul Sebastian Ghiță a depus o plângere la structura centrală a DNA împotriva modificării condiţiilor controlului judiciar, plângerea acestuia fiind respinsă, au declarat pentru MEDAIFAX surse judiciare.

Astfel, procurorii DNA menţin interdicţiile impuse de către procurorul de caz de la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, interdicţii potrivit cărora Sebastian Ghiţă nu are voie să-şi exercite atribuţiile de parlamentar şi nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu, şi anume municipiul Ploieşti.

Sebastian Ghiţă a fost miercuri la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că a fost extinsă urmărirea penală pe numele său pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului şi, totodată, au extins şi sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia.

De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţiile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, "în exercitarea căreia a săvârşit fapta", dar şi să părăsească municipiul Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.

La ieşirea de la DNA, Sebastian Ghiţă a spus că noua măsură, de a nu părăsi Ploieştiul, a fost luată probabil pentru a fi umilit, pentru că nu a încălcat cu nimic cealaltă măsură, a interdicţiei de a părăsi ţara, din cadrul controlului judiciar.

Sebastian Ghiţă a mai afirmat că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".

"De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Ghiţă.

Ulterior, la postul B1 TV, Sebastian Ghiţă a declarat că va prezenta în Parlament înregistrări în care procurorul DNA care l-a audiat a transmis unor oameni de afaceri din Ploieşti, la rândul lor audiaţi, că vor fi închişi dacă nu spun ceva despre el, precizând că va cere şi protecţia procurorului general al României.

"Am să duc în Parlamentul României poziţii şi înregistrări ale unor patroni de firme de construcţii din Ploieşti chemaţi de acest domn procuror, ţinuţi şase ore la audiere şi veţi auzi cum acest procuror le promitea lucruri: «Îţi promit că nu te arestez, îţi promit că scapi de evaziune fiscală, îţi promit luna şi cerul, spune ceva de Ghiţă». Omul spune: «Nu-l cunosc pe Ghiţă, nu l-am întâlnit»; «Domnule, te bag în puşcărie şi te ţin 60 de zile acolo dacă nu spui exact cum a fost». Veţi auzi aceste înregstrări în Parlament. Le am şi le voi duce şi luni la procurorul general al României. Am înţeles că Onea este un procuror de la DNA, dar nu pot să cred că în ţara asta, dacă un procuror e de la DNA, e infailibil, că nu greşeşte, că nu are intenţii rele şi nu-şi construieşte cariera pe munca şi sudoarea altora care au muncit zeci de ani", a spus Ghiţă.

El a adăugat că va arăta că procurorul este în afara legii şi va cere protecţia procurorului general al României.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a comentat cazul deputatului Sebastian Ghiţă afirmând că nu a auzit niciodată, într-o democraţie, ci doar în dictaturi, ca unui parlamentar să îi fie interzis de către un procuror să meargă la Parlament, acest lucru fiind un precedent extrem de grav.

"Nu ştiu dacă mai e România o ţară democratică, dar, într-o ţară democratică, o decizie a unui procuror poate fi cenzurată şi schimbată de către judecători", a spus Ponta, la România TV.

Şeful Guvernului a adăugat că nimeni nu poate face presiuni asupra cuiva, în acest caz asupra lui Ghiţă, ca el să fie convins de acesta să demisioneze din postul de prim-ministru.

"Nu poate să facă nimeni presiuni să îmi dau demisia. Sigur că se fac, public, începând cu preşedintele Iohannis, cu mulţi alţi oameni, dar sunt un om pe picioarele mele şi ştiu de cine am fost numit în funcţie, doar cei care m-au numit acolo îmi pot cere demisia, nu altcineva", a spus Ponta.

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, potrivit DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară, miercuri, în cazul declaraţiilor făcute de Sebastian Ghiţă după ce a fost la DNA Ploieşti. CSM cere Inspecţiei Judiciare să stabilească dacă afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă au afectat independenţa justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici