DNA: Schimbarea votului pentru Giga TV, din cauza felului în care Georgescu şi-a exercitat atribuţiile

Schimbarea votului privind licenţa Giga TV, de către trei membri ai CNA, s-a făcut nejustificat ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de Laura Georgescu, spun procurorii DNA, care o acuză pe şefa CNA de abuz în serviciu.

409 afișări
Imaginea articolului DNA: Schimbarea votului pentru Giga TV, din cauza felului în care Georgescu şi-a exercitat atribuţiile

DNA: Schimbarea votului pentru Giga TV, din cauza felului în care Georgescu şi-a exercitat atribuţiile (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, pentru abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie arată că, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

"În consecinţă, a fost emisă decizia nr.483/2013, în care, după o foarte elaborată expunere de motive şi consideraţii de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV a încălcat dispoziţiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei. După numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr. 514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale", spun procurorii.

Potrivit acestora, din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, "urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu" de către Laura Georgescu, "în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancţionat".

"Aceasta, în condiţiile în care situaţia de fapt nu se modificase, în afara existenţei unei contestaţii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conţine doar 2 pagini şi jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie", mai spun procurorii.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi membrul CNA Narcisa Iorga.

Potrivit anchetatorilor, după aflarea deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV, Gheorghe Ştefan a fost îndrumată de Narcisa Iorga să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia ce urma să fi formulată. Iorga a indicat ce oameni politici ar trebui accesaţi şi capacitaţi, pentru ca aceştia, la rândul lor să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc.

Urmare a indicaţiilor primite de la Narcisa Iorga, Gheorghe Ştefan i-a solicitat sprijinul deputatului Viorel Hrebenciuc, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintelui CNA Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa.

În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte - membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Viorel Hrebenciuc este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional.

La rândul său, Laura Georgescu a fost numită membru al CNA din postura de reprezentant propus de către Guvern, fiind aleasă cu voturile PSD, în a cărui structură de conducere se regăseşte Viorel Hrebenciuc, care de altfel a şi susţinut-o în vederea alegerii ca preşedintă a CNA, mai notează procurorii DNA.

"Prin acţiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Astfel, au fost afectaţi implicit şi ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi a încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică", mai spun procurorii.

În şedinţa CNA din 17 septembrie 2013, i-a fost retrasă licenţa postului Giga TV, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru motive imputabile titularului.

Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi.

După două săptămâni, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.

Membrii CNA care şi-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat iniţial în favoarea postului, iar apoi pentru retragerea licenţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici