Doar 79 de focoase au fost găsite. Unul dintre ele este în continuare căutat

Unul dintre cele 80 de focoase furate sâmbătă dintr-un tren ce trebuia să ajungă în Bulgaria este căutat de anchetatori, Ministerul de Interne susţine însă că au fost găsite toate focoasele, dar Parchetul confirmă faptul că unul dintre ele nu a fost găsit.

783 afișări
Imaginea articolului Doar 79 de focoase au fost găsite. Unul dintre ele este în continuare căutat

80 de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Toate cele patru lăzi cu focoase au fost găsite, luni, într-un depozit părăsit din Chilita.Trei lăzi erau intacte şi alta desfăcută, iar obiectele cu specific militar din ea au fost recuperate din buruienile din zonă.

Luni seara, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat că toate cele patru lăzi cu focoase erau intacte, fiind recuperate în Chitila.

Marţi dimineaţa, anchetatorii au reluat căutările unui focos, întrucât luni era prea întuneric pentru a continua cercetarea. Luni seara fuseseră găsite 79 de focoase, presupunându-se că unul este tot în zonă, buruienile din zonă împiedicându-i pe căutători să vadă.

Criminaliştii au prelevat probe ADN de pe cele 79 de focoase şi au făcut restul testelor specifice de laborator în astfel de investigaţii.

Focoasele vor fi predate proprietarului, procedura fiind cea normală în cazuri de furt.

Audierile vor continua marţi. Până luni, procurorii Parchetului Militar Bucureşti au audiat peste 50 de persoane în cazul privind dispariţia focoaselor şi au declanşat urmărirea penală, urmând a pune sub acuzare unele persoane în acest dosar.

"În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind dispariţia celor patru lăzi cu dispozitive militare (focoase), procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus, la data de 17 iulie 2011, începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în dauna avutului privat şi rupere de sigilii", informa, luni, Ministerul Public.

Totodată, au fost constituite echipe formate din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor abilitate care efectuează cercetări în cauză.

În acest sens, până în prezent, s-a procedat la ridicarea de documente referitoare la încărcătura ce a format obiectul transportului, au fost identificate, prelevate şi ridicate urme ce se valorifică din punct de vedere criminalistic, s-au efectuat audieri (peste cincizeci de persoane), precizează sursa citată.

Cele patru lăzi în care se aflau în total 80 de focoase (câte 20 în fiecare ladă) pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiliile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Mecanicul şi mecanicul-ajutor al trenului din care au dispărut focoasele au fost concediaţi, motivul fiind sustragerea unei cantităţi de motorină, ceea ce a însemnat o încălcare a sarcinilor de serviciu, conform unui comunicat al CFR Marfă, remis, luni seară, agenţiei MEDIAFAX.

Cei doi au dat 75 de litri de motorină în schimbul sumei de 300 de lei, spun surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici