Doar şapte municipii au atras bani europeni pentru reabilitarea sistemelor de încălzire urbană

Doar şapte municipii din ţară au atras fonduri europene pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de încălzire urbană, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

355 afișări
Imaginea articolului Doar şapte municipii au atras bani europeni pentru reabilitarea sistemelor de încălzire urbană

Doar şapte municipii au atras bani europeni pentru reabilitarea sistemelor de încălzire urbană (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Este vorba despre municipiile Iaşi, Bacău, Botoşani, Timişoara, Focşani, Oradea şi Râmnicu Vâlcea, beneficiare ale unor fonduri pentru reabilitarea sistemelor de încălzire urbană, în contextul în care subvenţiile pentru încălzire nu vor mai fi acordate decât persoanelor din categoriile vulnerabile.

Bugetele acestor proiecte variază între 38 de milioane de euro la Focşani şi 70 de milioane de euro la Bacău, arată reprezentanţii IPP în raportul privind stadiul absorbţiei fondurilor structurale în România.

"Problematica sistemelor de încălzire centralizată continuă să rămână fragmentată, deoarece prin Programul Operaţional de Mediu se finanţează exclusiv investiţii din perspectiva reducerii gradului de poluare, în timp ce obiectivul de eficienţă energetică este subsumat altui Program Operaţional - cel de Creştere a Competitivităţii Economice", potrivit raportului IPP.

În opinia IPP, cele două aspecte sunt intercondiţionate, dar un beneficiar poate face investiţii pasive din fonduri structurale, cum ar fi de exemplu achiziţia de filtre, fără a se preocupa de eficientizarea şi din perspectivă economică a activităţii, "ceea ce se traduce în continuare prin lipsă de eficienţă şi pierderi care se reflectă la consumatorul ultim de servicii de încălzire".

Autorii raportului mai arată că municipiului Bucureşti a atras cei mai mulţi bani din fonduri europene, respectiv peste un miliard de euro, iar pe locul secund se află judeţul Iaşi, cu aproape 350 de milioane de euro, urmat de Cluj şi Timiş, cu 280 de milioane de euro.

În topul judeţelor care au atras cei mai puţini bani din fonduri europene sunt Ialomiţa, cu puţin peste 16 milioane de euro, Caraş-Severin şi Galaţi, cu 33 de milioane de euro şi, respectiv, 41 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici