STUDIU  Doar unu din zece elevi care intră în clasa I ajunge să termine o facultate

În România, doar unu din zece elevi care intră în clasa I ajunge să ter­mine o facultate, afirmă Marius Deaconu, specialist în politici pu­blice în învăţământul superior în cadrul Unităţii Executive pentru Finan­ţarea Învăţământului Superior, a Cer­ce­tării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

261 afișări
Imaginea articolului Doar unu din zece elevi care intră în clasa I ajunge să termine o facultate

Sursa foto: MediafaxFoto

„Circa 100.000 de absolvenţi de liceu îşi iau diploma de bacalaureat în fiecare an şi 64.000 locuri cu bursă sunt disponibile pentru ei în universităţile locale. Nu este un raport de unu la unu, dar şansele să ai un loc la buget la facultate sunt uriaşe. Pro­ble­mele sunt structurale. Practic, în România, unu din zece elevi care intră în clasa I ajunge să termine o facultate. Aceasta este o bilă neagră pentru România. Media europeană este de patru din zece, deci trebuie să creştem mult. Chiar dacă lu­mea spune că numărul celor care fac facul­tate este mare, nu este aşa“, a spus Marius Deaconu în cadrul evenimentului HR Investors Summit, organizat de com­pa­nia Adecco România, Camera de Comerţ Elveţia – România, Invest România şi Ambasada Eleveţiei în România.

După terminarea studiilor, cele mai mari salarii le au absolvenţii de facultăţi de informatică sau inginerie, care au un prim salariu de circa 1.200 de euro, deşi media pentru primul salariu în România este de circa 700 de euro.

„Cea mai multă valoare adăugată este cea a absolvenţilor de informatică şi inginerie, ei câştigă de 3,5 ori mai mult decât absolvenţii de studii umaniste sau de drept. Astfel, ei câştigă circa 1.200 de euro chiar şi în primul an de la absolvire, când salariul mediu este undeva la 700 de euro în România“, a completat Marius Deaconu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici