Doctorii, despre afirmaţiile lui Arafat: Medicul trebuie să decidă ce face cu timpul lui liber

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a explicat, pentru MEDIAFAX, că fiecare medic trebuie să decidă ce face cu timpul lui liber, asta însemnând chiar să lucreze şi în mediul privat. Reacţia acestuia vine după ce Raed Arafat a scris că doctorii ar trebui să lucreze fie la stat, fie la privat.

1929 afișări
Imaginea articolului Doctorii, despre afirmaţiile lui Arafat: Medicul trebuie să decidă ce face cu timpul lui liber

Doctorii, despre afirmaţiile lui Arafat: Medicul trebuie să decidă ce face cu timpul lui liber

"În sistemul sanitar românesc, ambulatoriul de specialitate din privat şi din public este rămas în urmă, este subdimensionat faţă de nevoile populaţiei. A interzice medicilor, care în mod normal, dimineaţa, practică medicina în spitale publice, ca în timpul lor liber, după-amiaza, să aibă un cabinet privat sau în contract cu CNA, este o chestie care ar dezavantaja sistemul ambulator şi ar încărca foarte mult spitatele", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Borcean.

Acesta a precizat că investigaţiile pe care un pacient le poate face în sistemul privat pot limita numărul zilelor de internare într-un spital de stat.

"De exemplu, eu sunt angajat într-un ambulatoriu de specialitate în contract cu Casa şi îmi investighez pacienţii cronici, pe care urmează să îi internez, cruţând în felul acesta, pe de o parte, numărul de zile de spitalizare pentru că ar trebui să îl mai ţin internat o zi sau două pentru aceste investigaţii. Deci, venind gata investigat din ambulatoriul meu privat, am ferit acele zile de spitalizare care mi-ar fi fost necesare ca să fac acele investigaţii în spital şi intră direct în opraţie. La externare, acelaşi pacient, poate părăsi spitalul cu o zi sau două mai devreme pentru că poate veni în cabinetul ambulatoiu şi să facă anumite consultaţii pentru care nu ar mai fi nevoie să stea în spital", a adăugat Borcean.

Preşedintele CMR a subliniat că se poate crea o concurenţă neloială în momentul în care clinicile private au contracte direct cu pacienţii, dar şi cu CNAS, astfel percep de două ori banii pentru aceleaşi cazuri rezolvate.

"Discuţia aceasta cu privatul se face pentru populaţia din marile oraşe, restul populaţiei este rurală, iar aceşti oameni nu au nicio treabă cu privatul, ei nu sunt expuşi unei asemenea probleme. (...)Această discuţie se poartă de multă vreme pe sub masă şi îi mulţumesc domnului Arafat că a facut-o publică. Va trebui să fie născută o discuţie în corpul profesional şi o normă de aplicare în acest sens. Ar mai fi de discutat despre posibilitatea spitalelor publice de a încheia contracte cu case private de asigurări de sănătate. Astfel, un pacient, poate intrat intr-un spital public şi să ceară condiţiile ca în cel privat", a explicat Borcean.

Ideea separării medicilor în funcţie de sectorul în care activează, privat sau public, i-a nemulţumit pe reprezentanţii Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

"Suntem într-un punct pe care patronatul l-a anticipat. Considerăm că pacientul trebuie pus în centrul oricărei decizii luate de autorităţile competente în a stabili aceste politici. Ori, în acest moment, sistemul de stat nu poate să gestioneze complet cazurile, prin urmare complementaritatea dintre cele două – public şi privat- este fundamentală pentru a asigura serviciile de sănătate necesare. O suprareglementare de tipul constrângerii “public ori privat” ar încălca principiile exercitării meseriei şi ar limita sever dreptul la muncă", a declarat, printr-un comunicat de presă, Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

Acesta a mai spus că problema principală este slaba organizare a sistemului public.

"Dezavuăm situaţiile în care din banul public este întreţinută o industrie paralelă, cu componente suprapuse. Astfel de cazuri nu au nicio legătură cu dreptul fundamental la muncă şi cu exercitarea profesiei de medic, ci cu lacunele de organizare ale sistemului public. Suntem într-un moment în care discuţiile publice se îndreaptă către medici, dar ce ne poate face să credem că ar fi vorba doar de atât, şi că nu ar putea exista eventuale reglementări care să vizeze personalul medical în ansamblu, şi chiar alte profesii?", a mai menţionat Hotoboc.

Reacţiile medicilor vin după ce secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a precizat că, odată cu creşterea veniturilor din sistemul sanitar, ar trebui să se ia şi alte măsuri, cea mai importantă fiind delimitarea sectorului privat de cel public şi impunerea interdicţiei cadrelor medicale de a lucra simultan în ambele sectoare.

"Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevar acesta deserveşte interesul pacienţilor cocrect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor", susţine Raed Arafat într-o postare pe Facebook.

"Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discutiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul dar nu paralel în cele două", precizează secretarul de stat.

Arafat susţine, în afara urgenţelor, sistemul medicat este greu accesibil pacientului, iar acesta se regăseşte la un moment dat să plătească sume importante pentru investigaţii care ar fi trebuie să fie acoperite prin asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici