DOCUMENTE DNA - Lucinschi îi spunea lui Horpoş: "Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva"

Sergiu Lucinschi a folosit un mod "explicit şi extrem de dur" pentru a-l determina pe Alexandru Horpoş să îi dea banii ceruţi, spunându-i să se gândească dacă vrea să stea la puşcărie: "Nu ştiu, să stai tu, undeva. Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva ... Eu aşa m-aş gândi".

1506 afișări
Imaginea articolului DOCUMENTE DNA - Lucinschi îi spunea lui Horpoş: "Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva"

DOCUMENTE DNA - Lucinschi îi spunea lui Horpoş: "Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instanţa supremă a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi arestarea preventivă a ofiţerului de poliţie de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de şantaj şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), obţinute de MEDIAFAX, Sergiu Lucinschi a folosit un mod "explicit şi extrem de dur" pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să accepte să îi dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, că s-ar putea să facă ani mulţi de puşcărie şi i l-a dat ca exemplu pe omul de afaceri George Copos, care a fost condamnat definitiv şi acum este încarcerat. În acest sens, Lucinschi i-a spus că trebuie să se gândească foarte serios dacă vrea să dea banii ceruţi sau să stea la închisoare.

"Pentru a fi cât mai explicit şi a-l determina pe Horpoş să accepte variantele de rezolvare propuse, pentru a scăpa de cele două dosare de la DIICOT, inculpatul (Sergiu Lucinschi, n.r.) însoţeşte exemplificarea şi de un exemplu sugestiv, în sensul că, în situaţia în care nu ar urma dispoziţiile sale, de a -i da bani, ar putea să facă ani mulţi de puşcărie în cele două dosare penale şi atunci îi adresează întrebări retorice şi mesaje exemplificative şi pilduitoare: «Nu ştiu, să stai tu undeva. Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva, du-le în p... mă-sii, este lume, este... . Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug eu să umblu pe undeva, mai bine stau...»", se arată în documentele citate.

George Copos, la care face referire Sergiu Lucinschi în discuţiile cu Horpoş, execută o pedeapsă de patru ani de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele "Loteria I" şi cel privind transferurile de jucători.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi ar fi urmărit să îl facă să se teamă că riscă puşcăria dacă va refuza să îi dea banii ceruţi.

"Aşadar, maniera infracţională a fost concepută şi bazată pe elemente care să aibă aptitudinea obţinerii rezultatului. Că demersurile sale infracţionale au fost de natură atât să determine credinţa persoanei vătămate Alexandru Horpoş că inculpatul are în mod real posibilitatea influenţării deciziilor judiciare, datorită implicării inclusiv a procurorului DIICOT şi, de asemenea, să-i creeze teama legitimă că, în situaţia în care va refuza remiterea banilor, riscă puşcăria, rezultă din modalitatea de zugrăvire a realităţii de inculpat, de natură să-1sperie în legătură cu ceea ce i s-ar fi putut întâmpla dacă nu dă curs pretenţiilor", mai arată anchetatorii.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la şantaj.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

"În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente", conform DNA.

În 17 martie, pentru acest "ajutor", Lucinschi a cerut şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că îi datorează lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, ”sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, iniţial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.

În documentele anchetatorilor se arată că Horpoş i-a dat, la un moment dat, intermediarului Ciprian Nistor 25.000 de euro din 50.000 de euro ceruţi.

"De asemenea, probele administrate până în acest moment al urmăririi penale au relevat că, în urma solicitării din data de 23.01.2015, denunţătorul Alexandru Hopoş i-a remis numitului Ciprian Nistor suma de 25.000 de euro la data de 28 ianuarie, cel din urmă reiterând promisiunile, în sensul că suma de bani va fi predată unor persoane ce activează în instituţii cu atribuţii în domeniul judiciar, în scopul rezolvării favorabile a situaţiei judiciare a denunţătorului în ambele dosare penale aflate în lucru la DIICOT, la procurorul Remus Tudoran Jurj", se arată în documentele procurorilor.

La o săptămână după această discuţie, notează anchetatorii, Ciprian Nistor i-ar fi cerut lui Horpoş o nouă întâlnire,"prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizând că, pentru o perioadă de una-două săptămâni, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme apărute la nivelul instituţiei în care activează aceştia, făcând aluzie la probleme apărute în spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea".

În documentele anchetatorilor se mai arată că Nistor l-a asigurat pe Horpoş că persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: "Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ţi-am zis că e ok, doar că în momentul de faţă asta este situaţia, n-are legătură cu tine, uită-te şi tu la televizor....Că eu am apucat să ... mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme. Deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei".

Alexandru Horpoş a fost arestat la domiciliu în decembrie 2014, în dosarul DIICOT în care este cercetat şi Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus atunci măsura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpoş şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, în ianuarie 2015, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită pentru Horpoş şi ceilalţi trei inculpaţi cu controlul judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici