Doi bărbaţi care l-au însoţit pe dâmboviţeanul ucis de urs, reţinuţi pentru 24 de ore

Doi bărbaţi din Moroieni care l-au însoţit pe dâmboviţeanul de 63 de ani ucis de urs, miercuri dimineaţă, au fost reţinuţi în cursul serii, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului.

780 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi care l-au însoţit pe dâmboviţeanul ucis de urs, reţinuţi pentru 24 de ore

Doi bărbaţi care l-au însoţit pe dâmboviţeanul ucis de urs, reţinuţi pentru 24 de ore (Imagine: Shutterstock)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, cei doi bărbaţi cu vârste de 31 şi, respectiv, 52 de ani, au fost audiaţi, miercuri seară, mai multe ore, la Poliţia oraşului Fieni, procurorii dispunând ulterior reţinerea acestora pe bază de ordonanţă şi începerea urmăririi penale în cazul lor.

Cei doi suspecţi urmează să fie duşi în arestul IPJ Dâmboviţa, iar în cursul zilei de joi vor fi prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Pucioasa cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit anchetatorilor, în dosarul în care s-au făcut cercetări pentru braconaj apare şi numele bărbatului ucis de urs, miercuri dimineaţă, Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, cei doi bărbaţi reţinuţi miercuri seară pentru complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului recunoscând că l-au ajutat pe Leotescu să ucidă ursul.

Conform aceloraşi surse, cei doi bărbaţi au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laţ încă de marţi şi că miercuri dimineaţă s-au dus toţi trei ca să-l ucidă şi să-l transporte apoi cu o căruţă.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei doi bărbaţi urmează să fie duşi în arestul IPJ Dâmboviţa.

Miercuri seară, vânătorii şi echipele canine au oprit căutarea ursului care l-a ucis pe bărbatul de 63 de ani, echipele mixte formate din jandarmi şi poliţişti continuând să patruleze în zonă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Adrian Enache, acţiunea de căutare a ursului a fost suspendată pe timpul nopţii, urmând să fie reluată joi dimineaţă.

"Timp de câteva ore, vânători însoţiţi de câinii dresaţi de la Sibiu au căutat ursul după urmele de sânge, alături de vânători, în zona comunei Moroeni, dar deocamdată fără niciun rezultat. Animalul este însă rănit şi este prea periculos ca operaţiunea de căutare să continue pe timpul nopţii. Dimineaţă, acţiunea se reia", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Adrian Enache.

Soţia bărbatului ucis miercuri dimineaţă de un urs în localitatea dâmboviţeană Moroieni spune că în grădina pe care o au şi unde a avut loc incidentul urşii veneau frecvent, iar aceştia atacau vite şi cai din gospodăriile oamenilor.

Femeia a povestit că bărbatul a plecat cu un tânăr să ia fân de la grădina situată la şase kilometri distanţă de casă, iar la un moment dat au văzut ursul, care l-a atacat imediat pe soţul său, acesta mergând mai greu din cauza unei suferinţe locomotorii.

Ea a mai spus că urşii mereu au creat probleme oamenilor, ucigând vite şi cai.

Şeful Poliţiei Dâmboviţa, comisar-şef Danil Zepişi, a spus că bărbatul ucis de urs, miercuri, atacase animalul cu o cange, care a fost găsită la faţa locului, alături de mai multe capcane pentru urşi care erau amplasate de-a lungul gardului grădinii în care s-a produs incidentul.

"Este cert că bărbatul ucis atacase ursul cu o cange care a fost găsită la locul incidentului. De asemenea, de-a lungul grădinii bărbatului erau amplasate mai multe laţuri. Este clar că a fost o luptă între victimă şi animal, care era prins într-un laţ şi s-a zbătut până când l-a rupt", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, şeful Poliţiei Dâmboviţa.

Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.

Victima este un bărbat în vârstă de 63 de ani, incidentul având loc în jurul orei 8.00, într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii.

Prefectul de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, spune că în acest caz este vorba despre braconaj, după ce animalul rămăsese prins într-un laţ şi era rănit.

Prefectul a precizat că incidentul a avut loc la o distanţă de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zonă.

El a precizat că laţul era prins între trei copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbătut timp de câteva ore pentru a scăpa, animalul rupând laţul după ce a smuls din rădăcini arborii.

Potrivit prefectului, bărbatul care se afla acolo a fost sfâşiat de animal, care apoi a fugit în pădure.

Incidentul de miercuri dimineaţă a avut loc pe acelaşi fond de vânătoare de unde provine ursul care a atacat trei persoane, sâmbătă, în acea zonă fiind instituită carantina pe o distanţă de 30 de kilometri.

Incidentul a avut loc la o distanţă de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacaţi, sâmbătă, de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe faţă, la gât, la picioare şi la coapse. Iniţial, femeia a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, iar cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanţă, la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde a fost supunsă unor intervenţii chirurgicale.

Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ şase ore, în judeţul Dâmboviţa, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat şi un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă maşină. Acesta a suferit leziuni pe spate şi la faţă.

Sâmbătă seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anunţat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni să poată fi împuşcat, spunând că trebuie intervenit sâmbătă noapte, nu mai târziu, pentru că animalul este suspect de turbare şi poate ataca alte persoane.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împuşcat ursul la marginea localităţii Pietroşiţa, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, susţinând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat. În aceste condiţii, a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porţiune de 10 kilometri şi o zonă de protecţie pe o porţiune de 30 de kilometri.

Fondul de vânătoare din Dâmboviţa unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de către "Asociaţia de vânătoare şi pescuit Dunărea 2007" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici