Doi dintre cei mai cunoscuţi notari din Sibiu, implicaţi în cazul de înşelăciune de 1 milion de euro

Doi dintre cei mai cunoscuţi notari din Sibiu sunt implicaţi în cazul de înşelăciune cu un prejudiciu de un milion de euro şi ar fi acţionat alături de grupul infracţional timp de şase ani, facilitând contracte de împrumut în care menţionau sume mai mari decât cele reale, afirmă surse judiciare

2485 afișări
Imaginea articolului Doi dintre cei mai cunoscuţi notari din Sibiu, implicaţi în cazul de înşelăciune de 1 milion de euro

Doi dintre cei mai cunoscuţi notari din Sibiu, implicaţi în cazul de înşelăciune de 1 milion de euro (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în cazul anchetat de DIICOT vizând 17 persoane acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani sunt implicaţi notarii publici Răzvan Mărginean şi Simion Bexa din Sibiu.

Conform surselor citate, cei doi notari ar fi acţionat alături de gruparea infracţională timp de aproximativ şase ani. Sursele menţionate au spus că ei facilitau contractele de împrumut la semnarea cărora victimele nu erau prezente, declarând sume mai mari de bani decât cele reale.

Aceleaşi surse au afirmat că angajata Oficiului de Cadastru Sibiu implicată în acest caz, Mihaela Bianca Jucan, este soţia unuia dintre membrii grupării infracţionale, ea fiind cea care aducea documente privind garanţiile imobiliare la notarul public.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, a declarat că angajata respectivă este în concediu pentru creşterea copilului, din 1 decembrie 2011, neavând abateri disciplinare.

Fesan a spus că femeia este angajată a oficiului din octombrie 2006.

La ora transmiterii acestei ştiri, anchetatorii fac verificări la biroul notarului public Răzvan Mărginean, iar mai multe persoane, între care şi liderul grupării, Constantin Conţea, au fost ridicate în urma percheziţiilor, fiind duse la Poliţia Judeţeană Sibiu. În total, în acest caz ar urma să fie audiate 30 de persoane, care vor fi duse la DIICOT Alba Iulia.

Răzvan Mărginean şi Simion Bexa sunt printre cei mai cunoscuţi notari publici din Sibiu. Ei fac parte din familii de notari cu vechime şi sunt printre cei mai căutaţi din judeţ.

Conform unui comunicat al DIICOT transmis luni dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, au destructurat un grup infracţional organizat constituit din 17 persoane acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Luni dimineaţă, în acest caz au loc 19 percheziţii în municipiul Sibiu şi în comuna sibiană Şelimbar, la locuinţele membrilor grupării, la sediul unei societăţi comerciale, precum şi la un birou notarial.

DIICOT preciza că în acest caz sunt implicaţi şi un notar public şi o angajată a Oficiului de Cadastru Sibiu şi că notarul primea comisioane substanţiale în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din înşelăciuni, şantaj şi cămătărie.

Procurorii DIICOT au identificat 15 victime ale acestei reţele, pe care învinuiţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptamânale/lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării îi obligau pe cei împrumutaţi să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la biroul notarial al unuia dintre învinuiti, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate a Oficiului de Cadastru Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Ulterior, învinuiţii recurgeau la violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discreţionar de către membrii grupării.

Prejudiciul cauzat de această grupare depăşeşte 1.000.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici