Doi foşti directori ai Petromservice, trimişi în judecată pentru delapidarea companiei

Doi foşti directori ai Petromservice au fost trimişi în judecată pentru delapidare, alături de alte trei persoane care vor fi acuzate de spălare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei aparţinând salariaţilor Petrom ridicându-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro.

1131 afișări
Imaginea articolului Doi foşti directori ai Petromservice, trimişi în judecată pentru delapidarea companiei

Doi foşti directori ai Petromservice, trimişi în judecată pentru delapidarea companiei (Imagine: Shutterstock)

Prejudiciul a fost produs după ce Gheorghe Şupeală, director general, şi Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petromservice SA, în prezent SC PSV Company SA, au încheiat cu două firme aparţinând celorlalte persoane judecate în dosar trei contracte fictive pentru realizarea de studii. Firmele, reprezentate de Laszlo Gyorgy Kiss şi Mariana Iordăchescu, şi ei acuzaţi în dosar, au primit 7.028.068 de euro fără TVA, banii fiindu-le remişi în 2008.

"Realizarea convenţiilor a fost intermediată de către inculpatul Eftime Ionuţ Adrian, care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nicio calitate în cadrul niciuneia dintre societăţile menţionate", scriu procurorii Parchetului instanţei supreme într-un comunicat de miercuri.

Eftime va fi şi el judecat în dosar, fiind acuzat, ca şi Kiss şi Iordăchescu, de spălare de bani.

Procurorii afirmă că cele trei contracte încheiate "au avut un caracter fictiv". Mai mult, ei spun că toţi cei judecaţi ştiau acest lucru, "singurul scop al tranzacţiilor fiind justificarea formală a operaţiunilor prin care suma menţionată a fost scoasă din patrimoniul SC Petromservice SA şi transferată în patrimoniul inculpatului Eftime Ionuţ Adrian".

Transferul banilor s-a realizat cu ajutorul Marianei Iordăchescu şi al lui Kiss Laszlo Gyorgy, cei doi primind în schimb un comision de aproximativ 10 la sută din valoarea contractelor.

Contractele au fost încheiate, spun procurorii, fără a fi respectată procedura internă de achiziţii a Petromservice şi fără ca firma salariaţilor Petrom să aibă "nevoie reală" de aceste servicii, care "nu au fost valorificate ulterior în activitatea societăţii".

"Preţurile au fost stabilite în mod arbitrar şi au fost achitate înainte de prestarea serviciilor. Mai prezintă relevanţă şi faptul că firmele care urmau să presteze serviciile nu aveau experienţă în domeniu şi nici posibilitatea reală de a-şi îndeplini această obligaţie, iar înscrisurile prin care SC Petromservice SA documentează activitatea desfăşurată în baza acestor contracte sunt lipsite de valoare economică, reprezentând copii ale unor articole de presă sau ale unor referate descărcate de pe internet", se precizează în comunicatul procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii spun că, pentru a ascunde provenienţa sumelor astfel obţinute şi pentru a le putea transfera în afara României, "au fost efectuate mai multe tranzacţii în care au fost implicate companii offshore la care inculpaţii Kiss Laszlo Gyorgy şi Ionuţ Adrian Eftime aveau calitatea de beneficiari reali şi pe care le controlau în mod direct".

Într-o primă fază, Kiss Laszlo şi Mariana Iordăchescu au încheiat contracte prin care prestarea serviciilor a fost subcontractată în mod fictiv către două societăţi înmatriculate în Cipru. Ulterior, în baza contractului, Kiss Laszlo a dispus, în perioada aprilie - mai 2008, transferul sumei totale de 6.868.093 de euro în contul deschis la o bancă din Bulgaria de o companie controlată de Ionuţ Adrian Eftime, de unde acesta a scos banii în numerar.

"Diferenţa dintre suma încasată de la SC Petromservice SA şi cea transferată lui Eftime Ionuţ Adrian, în cuantum de 2.920.269 de lei, reprezentând comisionul pentru activitatea de intermediere, a ajuns în patrimoniile inculpaţilor Kiss Laszlo Gyorgy şi Iordăchescu Mariana, fie direct în conturile bancare ale acestor persoane, fie indirect, în conturile unor societăţi pe care aceştia le controlau", afirmă anchetatorii în comunicatul citat.

Prejudiciul astfel cauzat SC PSV Company SA, fostă Petromservice SA, a fost aşadar estimat de procurori la 30.981.025 de lei, echivalentul a 8.406.421 la acel moment.

Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile deţinute de cei cinci inculpaţi, precum şi pe o maşină a lui Ionuţ Adrian Eftime, căruia i-au fost blocate şi conturile bancare.

Potrivit procurorilor PICCJ, Ionuţ Adrian Eftime este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei.

Surse judiciare confirmau, anul trecut, că anchetatorii încearcă să afle dacă Vîntu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spălate de Kiss, prin Eftime.

Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru favorizarea infractorului într-un dosar disjuns din cel în care sunt cercetaţi Kiss, Eftime şi ceilalţi acuzaţi de delapidare şi spălare de bani în dauna Petromservice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici