Doi militari români au murit în Afganistan. Numărul total al românilor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan a ajuns la 17 - VIDEO

Doi militari români au murit vineri dimineaţă în Afganistan, iar un altul a fost rănit, după ce vehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Cei doi militari, sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip, făceau parte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.

558 afișări
Imaginea articolului Doi militari români au murit în Afganistan. Numărul total al românilor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan a ajuns la 17 - VIDEO

Sergentul major Marius Florin Sfecheş (S) şi soldatul Cristian-Petru Filip au murit în Afganistan (Imagine: MApN)

Evenimentul s-a produs la ora 10.30, ora României în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.

"Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan", se arată în comunicat.

Ministrul Apărării a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Video Stirileprotv.ro

În prezent, în Afganistan sunt dislocaţi 1663 de militari români, dintre care 1655 în cadrul misiunii NATO, ISAF.

Numărul militarilor români morţi în Afganistan se ridică astfel la 17, iar cel al răniţilor la 55.

Trupurile celor doi militari morţi în Afganistan vor fi repatriate luni sau marţi

Reprezentanţii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa afirmă că trupurile celor doi militari vor fi repatriate luni sau marţi, familiile acestora fiind deja anunţate.

Potrivit sursei citate, sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era din Bistriţa. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani, era necăsătorit, el având un copil de 9 luni. Filip era din satul Şintereag, iar militarul rănit Zâncă era din localitatea Şieu.

"Au fost anunţate familiile. Luni sau marţi vor fi repatriate trupurile celor doi", a spus Mariş.

Peste 600 de militari ai Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" Bistriţa se află în Afganistan pentru o misiune de menţinere a păcii care va dura şase luni, miercuri având loc revista de front dinaintea plecării în prezenţa autorităţilor. Este a treia misiune de menţinere a păcii în Afganistan la care participă Batalionul 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor".

În această misiune au plecat, în total, 610 militari, adică 76 de ofiţeri, 228 de maiştri militari care au gradul de subofiţer, 306 de soldaţi şi gradaţi voluntari. În perioada iulie 2010-ianuarie 2011, militarii bistriţeni execută o misiune de menţinere a păcii în Afganistan. Ei au obligaţia să protejeze populaţia locală în timpul extinderii legitimităţii guvernului afgan şi să contribuie la reducerea influenţei elementelor insurgente asupra acesteia.

Principalele sarcini ale Batalionului 812 Infanterie Bistriţa sunt menţinerea libertăţii de mişcare pe Autostrada A1, interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente şi reducerea infiltrărilor insurgenţilor pe rutele de acces. Totodată, militarii au sarcina să descopere şi să distrugă ascunzătorile de armament, muniţii şi materiale explozive ale insurgenţilor şi să participe la operaţiuni umanitare.

Înfiinţat la 1 martie 1995 în Garnizoana Dej şi dislocat la 1 august 1995 în Garnizoana Bistriţa, Batalionul 812 Infanterie Bistriţa ocupă o poziţie importantă în structura Brigăzii 81 Mecanizate.

Batalionul a desfăşurat misiuni de menţinere a păcii în Africa în misiunile UNVEM III şi Monua (Angola), operaţii de reconstrucţie a păcii în Europa - misiunile Belurokos 8, 9 şi 10 din Kosovo şi operaţii de stabilitate şi reconstrucţie în Asia - misiunea Enduring Freedom (Afganistan), Antica Babilonia (Irak), dar a participat şi la o misiune NATO ISAF III în Afganistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici