Video Doi români, membri într-o reţea de trafic de droguri coordonată din Columbia, reţinuţi de DIICOT

Doi români au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi că făceau parte dintr-o grupare coordonată de un columbian cercetat pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor şi că asigurau preluarea în România a drogurilor de mare risc din America de Sud.

316 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au desfăşurat o amplă acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni columbieni, români şi de alte naţionalităţi, specializat în traficul internaţional de droguri de mare risc - cocaină, informează DIICOT, într-un comunicat.

Nucleul reţelei de crimă organizată se află în Columbia, fiind reprezentat de către liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera ("Gemenii" sau "Los Mellizos").

Activitatea infracţională a fost desfăşurată în România de către Constantin Nadolu , zis "Paco" şi Cătălin Iosef, zis "Jesi" sau "Carlitos", sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez. Cei doi asigurau preluarea în România a drogurilor de mare risc din America de Sud.

Victor Manuel Porto Sanchez zis "El Viejo", de naţionalitate columbiană, este cercetat pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor.

Acuzaţii au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, pe ruta Ecuador (Guayaquil) - Spania (Algeciras), - Italia (Gioia Tauro) - România (Portul Constanţa - Agigea - Sud) a unor mari cantităţi de cocaină disimulate în containere încărcate cu peşte congelat.

Preluarea era efectuată sub forma importului legal de mărfuri, inculpaţii folosind în acest scop o societate comercială cu sediul în Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pentru importarea unor containere test, în scopul verificării reacţiei autorităţilor. După efectuarea testului, a fost organizat un transport efectiv de cocaină, pe ruta maritimă Ecuador - România, destinaţia finală a drogurilor fiind către beneficiari din Europa de Vest.

În 5 decembrie 2007, autorităţile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 kilograme de cocaină, în valoare de 22 milioane de euro, drogurile fiind disimulate în cutii cu peşte congelat.

Acuzaţii intenţionau să transporte pe ruta America De Sud - România - Vestul Europei, 1.5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane euro.

În cauză au fost efectuate şapte perchezitii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov.

Acţiunea procurorilor DIICOT de monitorizare a membrilor grupării a fost realizată în cooperare cu ofiţerii DEA şi cu autorităţile competente din Ecuador, Italia şi Spania.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IGPR-DCCO - Serviciul Antidrog, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către ofiţeri din cadrul SRI şi SIE.

Procurorii DIICOT i-au reîinut pentru 24 de ore pe Constantin Nadolu şi Cătălin Iosef.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici