Doisprezece poliţişti de la patru secţii, suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre

Doisprezece poliţişti de la patru secţii din Capitală sunt suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre, în schimbul informaţiilor despre persoane decedate în accidente, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.

652 afișări
Imaginea articolului Doisprezece poliţişti de la patru secţii, suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre

Doisprezece poliţişti de la patru secţii, suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre

Sursele citate au precizat că dintre cele 26 de persoane învinuite, 13 sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 12 poliţişti de la secţiille 25, 20, 22 şi 11 din Capitală şi un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Percheziţiile făcute de anchetatori în Capitală vizează patru firme de pompe funebre suspectate că ar fi dat mită unor poliţişti, dar şi unor angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

Peste 50 de persoane sunt audiate la sediul Poliţiei Capitalei, urmând ca, la finalizarea percheziţiilor, să fie aduse şi altele, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, luni dimineaţă, 17 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care sunt vizaţi agenţi de poliţie şi angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, acuzaţi că ar fi luat mită de la reprezentanţii unor firme de pompe funebre.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătăţii, iar procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au început, în luna decembrie, urmărirea penală faţă de 26 persoane, pentru luare şi, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, se arată într-un comunicat de presă al PTB.

Agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD cercetaţi în acest caz sunt suspectaţi că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanţilor unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparţinătorii acestora, pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare.

"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov (SABI) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare", a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanţii firmelor de pompe funebre, în baza înţelegii anterioare, se mai arată în comunicatul citat.

Ministerul Sănătăţii a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunţate despre accidente, de către angajaţi SMURD şi SABI, precum şi de poliţişti, înainte ca decesul să fie declarat, pentru datele transmise luând între 500 şi 600 de lei, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

"Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunţate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sprijină ancheta autorităţilor, pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajaţi ai instituţiei sunt interzise prin regulamentul intern şi fişele de post.

"Conducerea SABI sprijină ancheta autorităţilor competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern şi fişa postului interzic aceste fapte", a spus Alis Grasu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici