Dominique de Habsburg va aduce obiecte din colecţia personală pentru redecorarea Castelului Bran

Arhiducele Dominique de Habsburg a declarat, sâmbătă, la Bran, că va aduce în castelul Bran obiecte din colecţia sa personală pentru a redecora muzeul, deoarece ministrul Culturii a dat dispoziţie ca o bună parte din obiectele de patrimoniu aflate în muzeu să fie depozitate în altă locaţie.

35 afișări

Dominique de Habsburg, proprietarul de drept al castelului Bran, s-a întâlnit, sâmbătă după-amiază, cu primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, şi a vizitat împreună cu acesta castelul, care, începând cu data de 18 mai, va intra în administrarea familiei de Habsburg, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Când va intra oficial în administrarea familiei noastre, castelul va continua să fie un muzeu, va fi deshis publicului la fel cum este astăzi", a declarat moştenitorul castelului.

În ceea ce priveşte obiectele din castel, Dominique de Habsburg precizat că o mare parte din acestea vor fi scoase din castel, ca urmare dispoziţiei date de ministrul Culturii şi Cultelor, Teodor Paleologu. Potrivit primarului Hermeneanu, o mare parte dintre obiectele din castel, mobilier şi tablouri, vor fi depozitate în incita Muzeului Bran.

"Am făcut notificări la Prefectura Braşov, la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Culturii pentru a încerca, pe ultima sută de metri, să păstrăm măcar temporar aceste obiecte. Vor fi aduse şi obiecte din propria colecţie a familiei de Habsburg, dar ne bazăm şi pe oamenii de bine din zona Branului pentru a duce obiecte pentru redecorarea castelului. Sunt convins că sunt mulţi oameni care ar putea reconstitui atmosfera", a spus primarul localităţii Bran.

Dominique de Habsburg a precizat că speră ca ministrul Culturii să îşi schimbe viziunea, iar o parte din lucruri să revină într-o zi în muzeu, însă în primă fază vor fi aduse obiecte din propria colecţie.

"Sper ca opinia ministrului Paleologu să se schimbe şi că va colabora cu noi, ceea ce ar fi un mare beneficiu în interesul tuturor. Paleologu a spus că ceea ce face este în interesul oamenilor, dar eu nu cred că este aşa. Eu nu am niciun control supra obiectelor din castel. A fost o acţiune a ministrului Paleologu, pe care eu nu o înţeleg. De exemplu, patul regelui Ferdinand care a rezistat tot acest timp, chiar şi pe vremea comuniştilor, am înţeles că va fi scos din castel. Dar asta nu schimbă faptul că muzeul este deschis, este un loc minunat şi voi aduce propria colecţie. De asemenea, discutăm şi cu alte muzee şi sperăm să contribue pentru a susţine acest loc istoric", a spus arhiducele.

În schimb, Dominique de Habsburg are o părere forte bună despre ministrul Turismului, Elena Udrea, pe care o consideră "foarte isteaţă" şi pe care se poate baza în proiectul privind castelul Bran.

"Chiar dacă ea nu vorbeşte engleză, iar româna mea este foarte modestă, atunci când i-am prezentat ceea ce sper să fac aici la Bran, nici măcar nu a fost nevoie să îi arăt, pentru că a spus exact tot ceea ce voiam şi noi să facem. Are planuri mari de colabore cu noi pentru a promova turismul în zonă", a adăugat arhiducele de Habsburg.

Moştenitorul castelului a declarat că a fost foarte trist când, în 2006, castelul a fost retrocedat familiei de Habsburg, deoarece mama sa, principesa Ileana, fiica Reginei Maria, nu a apucat să asiste la acest moment, în condiţiile în care aceasta a iubit România până în ultimele ei clipe.

"A trăit numai pentru România. Sper ca acest spirit să continue şi după ce noi nu vom mai fi", a încheiat Dominique de Habsburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici