Dorin Florea îi scrie Papei despre bisericile care nu îngrijesc şcolile ce le-au fost retrocedate

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, spune că îi va scrie Papei Francisc despre problemele unităţilor de învăţământ din clădirile retrocedate bisericilor, precizând că imobilele respective nu sunt nici îngrijite, nici date în administrarea Primăriei, din cauza "curatorilor care sunt politicieni".

117 afișări
Imaginea articolului Dorin Florea îi scrie Papei despre bisericile care nu îngrijesc şcolile ce le-au fost retrocedate

Dorin Florea îi scrie Papei despre bisericile care nu îngrijesc şcolile ce le-au fost retrocedate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dorin Florea a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este nemulţumit că bisericile nu se îngrijesc de întreţinerea şi reabilitarea unităţilor de învăţământ care funcţionează în clădiri ce le-au fost retrocedate, în pofida "chiriilor exorbitante" pe care municipalitatea le plăteşte, dar nici nu le dau în administrarea Primăriei, care ar avea posibilitatea accesării de fonduri europene în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul a precizat că se referă la clădirile în care funcţionează colegiile "Bolyai Farkas” şi "Unirii”, primul imobil fiind retrocedat Bisericii Reformate, iar cel de-a doilea Bisericii Romano-Catolice.

Potrivit acestuia, cele două clădiri sunt monumente istorice şi prezintă riscuri pentru copii, întrucât au structura de rezistenţă fragilă, încălzirea se face cu sobe de teracotă şi peste tot este mucegai.

Primarul a anunţat că îi va trimite o scrisoare Papei Francisc, în care va prezenta aceste probleme şi va reclama că nu poate reabilita clădirile "din cauza curatorilor acestor biserici, care sunt şi politicieni".

"O spun cu regret: plătim o grămadă de bani pentru o calitate execrabilă. (...) Nu preoţii sunt de vină! Preoţii au venit la mine cu frică de Dumnezeu, că sunt credincioşi şi creştini, şi mi-au spus: «Domnul primar, mâine v-am da toate, nu mai avem niciun fel de pretenţii. Doar că noi nu suntem de capul nostru». Adică au curatorii pe cap. Am zis că-i scriu şi Papei, ce, mă doare capul să-i scriu la Papa Francisc? E un om foarte serios şi sunt absolut convins că o să citească scrisoarea. O să-i scriu, pentru că n-am încotro! El e capul Bisericii, să vedem: chiar aşa, de acolo le vin bule papale «Omorâţi învăţământul în toate privinţele şi încurajaţi promiscuitatea şi milostivenia?» Eu nu cred că zice Papa aşa ceva. Nu cred!", a spus Florea.

El a adăugat că are mai multe exemple din ţară, de la Blaj sau de la Oradea, în care clădirile unor colegii retrocedate bisericilor au fost date primăriilor pe o perioadă mare, de 25 de ani, pentru a le putea pune la punct, însă la Târgu Mureş nu se poate, deoarece "sunt curatori politicienii”.

Întrebat ce anume îi va scrie Papei, Florea a spus că acest lucru “va fi o surpriză”.

“La Papă o să-i scriu cu multă înţelepciune. Nu o fac de plăcere. Dar o fac, obligatoriu. Acestea sunt scrisori oficiale, pe care nu poţi să le scrii ca manifestări de partid. Se scriu adevăruri... Le-am spus preoţilor, când au fost aici: nu voi ezita să-i scriu”, a spus Florea.

Potrivit primarului, în acest moment, municipalitatea plăteşte chirie, pentru că nu poate scoate elevii în stradă, aproape doi euro pe un metru pătrat pentru aceste clădiri, care au zeci de mii de metri pătraţi şi este cu plata “aproape la zi”.

Totodată, Florea a afirmat că le propune parlamentarilor să oprească de urgenţă legile referitore la retrocedări şi să se discute situaţia unităţilor de învăţământ care funcţionează în clădiri de sute de ani, retrocedate, improprii, care constituie un pericol pentru copii cât timp nu sunt puse la punct.

Edilul a adăugat că va propune ca aceste clădiri să fie puse la dispoziţia primăriilor, iar cultele să fie obligate să renunţe pentru o perioadă de 25 de ani la cele pe care nu le pot aduce într-o stare corespunzătoare.

Clădirea în care funcţionează Colegiul "Bolyai Farkas” a fost retrocedată în 2006 Bisericii Reformate, iar cea a Colegiului "Unirii" în 2005 Bisericii Romano-Catolice.

Surse din conducerea Primăriei Târgu Mureş au declarat că primarul Florea s-a referit la unii lideri ai UDMR, atunci când a vorbit despre "curatori politicieni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici