DOSARELE MICROSOFT şi EADS: Harnagea - Ancheta DNA vizează un contract de consultanţă al firmei mele cu EADS. Totul are legătură cu alegerile

Fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, a cărui locuinţă a fost percheziţionată joi de procurorii DNA în dosarul Microsoft, a declarat că ancheta vizează un contract de consultanţă încheiat între firma sa şi EADS.

1373 afișări
Imaginea articolului DOSARELE MICROSOFT şi EADS: Harnagea - Ancheta DNA vizează un contract de consultanţă al firmei mele cu EADS. Totul are legătură cu alegerile

Cătălin Harnagea (Imagine: Calin Cosmaciuc/Mediafax Foto)

"La mine au venit pentru a solicita documente cu privire la contractul pe care l-a avut firma mea, timp de un an şi jumătate, doi ani, cu EADS. A fost un contract extern încheiat direct cu EADS-ul, care a durat din 2005 până în 2006, cam aşa. Nu eram nicăieri, în nicio demnitate, nu eram funcţionar al statului", a spus Harnagea, la Antena 3, precizând că a fost vorba de un contract de consultanţă, nu de expertiză tehnică sau juridică, în care firmei sale i s-a cerut să facă analize cu privire la oportunitatea creării unui proiect de securizare a frontierilor şi să asiste EADS în vizitele şi în întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului de Interne şi Direcţiei de Frontieră.

El a mai spus că respectivul contract era unul "destul de lejer", iar firmei sale nu i se cerea să dea variante tehnice sau să recomande companii din România pentru achiziţii sau pentru vânzarea anumitor echipamente pentru proiect.

Harnagea a mai declarat că nu a fost adusă nicio acuzaţie firmei sale.

"Nu este nicio acuzaţie. Au fost astăzi, din câte am înţeles, 50 sau 60 de percheziţii, cu două speţe conexate, Microsoft şi EADS şi, probabil, au luat la grămadă firmele care au avut contracte cu aceste proiecte şi cu aceste companii şi, normal, au ajuns şi la firma pe care am condus-o şi care a avut, într-adevăr, un contract direct cu EADS-ul. (...) Ei (anchetatorii, n.r.) au ridicat doar documentele cu privire la acest contract, pe care le-au solicitat. Le-am oferit aceste documente, le-au înregistrat şi au plecat", a precizat Harnagea.

Întrebat despre valoarea contractului, el a răspuns că era un procent din încasările pe care EADS-ul le percepea pe anumte servicii făcute în proiect. "Era un contract confidenţial. Oricum, nu era o sumă considerabilă", a mai spus Harnagea.

Întrebat dacă crede că ancheta are vreo legătură în legătură cu afirmaţiile lui Traian Băsescu legate de SIE, fostul şef al serviciului a răspuns: "Dacă lucrurile acestea se fac în ultima lună a unei campanii prezidenţiale atât de violente şi cu foarte multe acuzaţii care trec de limita normalului şi a legii, poţi să bănuieşti orice. Dacă lucrurile se derulau cu foarte mult înainte sau după, intram într-un cadru normal. Orice s-ar întâmpla, mai ales în ultimele două săptămâni, are legătură cu datele alegerilor prezidenţiale şi cu rezultatul lor".

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi că procurorii fac 56 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la sedii de firme şi de fundaţii, dar şi la locuinţele unor persoane, în dosarul Microsoft, în care se fac cercetări pentru corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT.

Printre locurile unde s-au făcut percheziţii au fost locuinţa fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Cătălin Harnagea, cele ale oamenilor de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, tatălui preşedintelui COSR, Adrian Petrache, şi sediul Fundaţiei Dinu Pescariu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Cătălin Harnagea a condus Serviciul Român de Informaţii (SIE) în intervalul 30 iulie 1997-1 februarie 2001, când Dorin Marian a ocupat funcţia de consilier prezidenţial (1996-2000) şi şef al Administraţiei Prezidenţiale (martie-septembrie 2000). Cătălin Harnagea a scris, în CV-ul său, că a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României şi pe cel de off-set.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate".

Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

În 3 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a avizat începerea urmăririi penale faţă de foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu în dosarul Microsoft.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

Şeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009, legată de o posibilă fraudare, şi acea informaţie, într-o manieră mult mai în detaliu, a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici