DOSARUL Apa Nova: Lavinia Săniuţă şi Giovana Soare, director adjunct al Apa Nova, puse sub control judiciar de DNA

Directoarea Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, şi directoarea adjunctă Giovana Soare au fost puse sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, care au schimbat încadrarea juridică în cazul lor din cea de martor în cea de suspect, interzicându-le să exercite orice funcţie în cadrul companiei.

2105 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Apa Nova: Lavinia Săniuţă şi Giovana Soare, director adjunct al Apa Nova, puse sub control judiciar de DNA

DOSARUL Apa Nova: Lavinia Săniuţă şi Giovana Soare, director adjunct al Apa Nova, puse sub control judiciar de DNA

Potrivit unor surse judiciare, DNA Ploieşti a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru directoarea generală a SC Apa Nova, Lavinia Săniuţă, şi pentru directoarea adjunctă a companiei Giovana Soare în dosarul în care cele două sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În plus, Lavinia Săniuţă este suspectată şi că a avut cunoştinţă şi a participat la interceptarea ilegală a unora dintre angajaţii companiei, spun sursele citate.

Măsura preventivă impusă de procurori implică, de asemenea, interdicţia impusă celor două de a exercita orice funcţie în cadrul companiei Apa Nova.

La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde s-au aflat timp de mai multe ore, Lavinia Săniuţă şi Giovana Soare au refuzat să facă orice declaraţie.

De altfel, conform surselor citate, şi în faţa procurorilor DNA cele două au uzat de dreptul la tăcere, refuzând să dea orice declaraţie, iar în orele petrecute în faţa procurorilor ele au luat la cunoştinţă acuzaţiile care li se aduc şi care sunt probele de la dosar.

Anterior, în momentul în care au sosit la audieri, cele două au spus că, în opinia lor, nu au greşit cu nimic în activitatea lor în cadrul Apa Nova, iar Giovana Soare a confirmat că este suspect în dosar.

Întrebată ce ştie despre acuzaţiile formulate de procurori potrivit cărora angajaţi ai Apa Nova ar fi fost filaţi şi interceptaţi ilegal de către un serviciu specializat din cadrul companiei, dar şi de către firma Sis Strategy, Giovana Soare a răspuns că a avut "o bănuială" în această privinţă, dar că nu are dovezi în acest sens.

"Eu am avut o bănuială personală, dar e bănuială, nu sunt probe. A fost o bănuială personală din cauza zvonurilor. Probe nu am avut niciodată", a spus Soare.

Întrebată dacă s-a simţit vreodată filată, aceasta a spus că nu.

Procurorii DNA Ploieşti au schimbat încadrarea juridică pentru trei dintre persoanele audiate anterior ca martori în dosarul Apa Nova, cele trei fiind citate, miercuri, la sediul DNA Ploieşti în calitate de suspecţi, declarau surse judiciare.

Astfel, printre aceste persoane se numără directorul general al Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, şi directorul adjunct al companiei, Giovana Soare, cele două fiind citate ca suspecţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anterior, Lavinia Săniuţă, care deţine funcţia de director al Apa Nova Bucureşti din vara acestui an şi care este şi directorul general al Veolia România, a fost audiată ca martor în dosarul Apa Nova.

În dosarul de corupţie în care este implicat numele companiei Apa Nova Bucureşti au fost audiate, pe lângă directorul Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, soţia fostului ministru de Interne Marian Săniuţă, şi alte persoane din conducerea Apa Nova, între care directorul executiv Mihai Savin, mai mulţi directori adjuncţi, dar şi liderul de sindicat şi şeful Direcţiei de pază din cadrul companiei.

În acest dosar au calitatea de suspect mai multe persoane, între care cetăţenii francezi Bruno Roche, fost director al Apa Nova, pus sub control judiciar, şi Laurent Lalague, de asemenea fost director în cadrul Apa Nova.

De asemenea, omul de afaceri Alexandru Zamfir, care conduce firma Funvertising şi care fusese reţinut de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani în dosarul Apa Nova, fiind acuzat că, prin firma sa, emitea facturi false în favoarea Apa Nova, a fost pus sub control judiciar de către procurori.

Pe lângă cei doi francezi suspectaţi de cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar sunt cercetaţi pentru cumpărare şi trafic de influenţă Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu.

Pe numele celor trei DNA a cerut instanţei emiterea unor mandate de arestare preventivă, însă Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv propunerea procurorilor, fiind cercetaţi sub control judiciar.

În 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici