DOSARUL de şantajare a lui Mircea Băsescu: Fiul lui Bercea Mondial, condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare. Ce pedepse au primit alţi trei membri ai familiei Anghel

Patru dintre cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu, au fost condamnaţi, joi, la pedepse cu executare cuprinse între trei ani şi nouă luni de închisoare şi 12 ani şi 11 luni, totodată ei fiind obligaţi la plata de daune morale de 7.000 de euro.

7197 afișări
Imaginea articolului DOSARUL de şantajare a lui Mircea Băsescu: Fiul lui Bercea Mondial, condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare. Ce pedepse au primit alţi trei membri ai familiei Anghel

DOSARUL de şantajare a lui Mircea Băsescu: Patru membri ai familiei Anghel au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare

Magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, la şapte ani şi opt luni de închisoare pentru şantaj, la care se adaugă o pedeapsă mai veche, de cinci ani şi trei luni de închisoare, primită de acesta în dosarul în care a fost condamnat şi Sandu Anghel, după ce şi-ar fi înjunghiat un nepot într-un bar din localitatea Drăgăneşti Olt.

Astfel, Florin Anghel are de executat, în total, 12 ani şi 11 luni de închisoare.

Conform deciziei instanţei, lui Florin Anghel i se va scădea din pedeapsă perioada în care a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv din 29 mai 2014 până în 29 aprilie 2015, dar şi cea a arestului la domiciliu, până în 6 iulie 2015.

De asemenea, Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, Fănica Anghel, soţia lui Bercea, la trei ani şi nouă luni de închisoare, iar Izaura Anghel, fiica lui Sandu Anghel, a primit patru ani şi cinci luni de închisoare.

În cazul lui Grinică Ion, fiul lui Sandu Anghel, care la data comiterii faptei era minor, instanţa a dispus o măsură neprivativă de liberate, de şase luni sub supraveghere.

Totodată, magistraţii i-au obligat pe patru dintre membrii familiei Anghel la plata de daune morale lui Mircea Băsescu în valoare totală de 7.000 de euro. Astfel, Florin Anghel trebuie să achite 3.000 de euro, Izaura Anghel, 2.500 de euro, Marius Constantin, 1.500 de euro, iar Grinică Ion, 500 de euro.

Pe de altă parte, instanţa a respins ca nefondate restul pretenţiilor civile emise de Mircea Băsescu, avocatul acestuia cerând la ultimul termen daune morale de un milion de euro.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Pronunţarea în acest dosar a fost amânată de două ori, ultima dată în 27 octombrie.

În 6 octombrie, la ultimul termen din proces, DNA a cerut ca Florin Anghel, Izaura Anghel, Fănica Anghel şi Marius Constantin să fie condamnaţi la închisoare, iar Grinică-Ion Anghel să fie internat într-un centru educativ.

La rândul său, avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a spus că a cerut daune morale de un milion de euro pentru clientul său, el menţionând că acţiunea civilă este întemeiată pe faptul că a fost adus un prejudiciu de imagine clientului său, dar şi pentru presiunea la care a fost supus de către inculpaţi în urma acţiunilor de şantaj.

Soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin şi Grinică-Ion Anghel, precum şi fiica şi ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie 2014, fiind acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constănţeni, în 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea în presă a unor informaţii compromiţăţoare, de corupţie, în care ar fi fost implicat acesta şi familia sa.

În 26 martie 2014, Florin Anghel, împreună cu mama sa, Fănica, l-au ameninţat şi pe Marian Căpăţână, martor în dosar, pentru a-l determina să dea suma de 280.000 de euro sau să îşi transfere averea în proprietatea lor. Ulterior, în 26 mai şi 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, şi fratele minor al femeii, Grinică Ion Anghel, au mers din nou la Mircea Băsescu, cu aceleaşi ameninţări despre pretinsa implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a-l determina să le dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, în 29 mai 2014, cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Băsescu, fiind prinşi în flagrant de procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici