DOSARUL facturilor fictive: 29 de persoane sunt audiate. Prejudiciul total se ridică la 3 milioane de euro

Anchetatorii au adus la audieri 29 de persoane, în urma descinderilor de marţi din Strehaia, Oradea, Zalău şi Iaşi, într-un caz de fraudă prin emitere de facturi fictive ce a produs un prejudiciu statului estimat la trei milioane de euro, informează DIICOT.

943 afișări
Imaginea articolului DOSARUL facturilor fictive: 29 de persoane sunt audiate. Prejudiciul total se ridică la 3 milioane de euro

DOSARUL facturilor fictive: 29 de persoane sunt audiate. Prejudiciul total se ridică la 3 milioane de euro (Imagine: Gigi Ciuncanu/Arhiva Mediafax Foto)

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Oradea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Oradea, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 29 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani", arată sursa citată.

În acest scop, în cursul zilei de 23 octombrie 2012 au fost efectuate un număr de 22 de percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor grupării precum si la sediile unor societati comerciale de pe raza municipiilor Oradea, Zalău şi Iaşi şi în localitatea Strehaia.

Membrii grupării, având ca lideri pe inculpaţii Valentin Stănescu şi Camelia Viorica Patca, ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând trei societăţi comerciale din judeţul Bihor şi alte trei din localitatea Strehaia, pentru crearea unui circuit financiar şi comercial fictiv, în scopul preluării unor debite şi cheltuieli financiare nerentabile aparţinând unor societăţi comerciale din judeţele Bihor, Sălaj şi Timiş, administrate de liderii grupării.

Astfel, ca mod de operare, învinuiţii au emis facturi fictive către societăţile comerciale beneficiare şi au restituit, în numerar şi fără documente justificative, reprezentanţilor acestor firme, importante sume de bani, mai puţin comisionul de 5-12 la sută cuvenit membrilor grupării.

"Cu titlu de exemplu, în această modalitate, numai în cazul celor trei firme din Strehaia - controlate de inculpatul Valentin Stănescu a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 1.500.000 de euro", arată DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 3.000.000 de euro, reprezentând impozitul de profit şi TVA.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea au fost conduse 29 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.

Poliţiştii care au participat, marţi, la descinderile de la Strehaia (Mehedinţi) au fost atacaţi cu pietre de proprietarii palatelor la care au avut loc percheziţiile, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici