Dosarul foştilor angajaţi SRI care ar fi ucis un om va fi judecat la Tribunalul Militar Bucureşti

Tribunalul Militar Timişoara şi-a declinat joi competenţa în favoarea Tribunalului Militar Bucureşti în dosarul în care trei foşti angajaţi ai SRI Timiş şi un superior al acestora sunt judecaţi după ce, la comanda ultimului, ar fi bătut trei persoane, una dintre acestea pierzându-şi viaţa.

555 afișări
Imaginea articolului Dosarul foştilor angajaţi SRI care ar fi ucis un om va fi judecat la Tribunalul Militar Bucureşti

Dosarul foştilor angajaţi SRI care ar fi ucis un om va fi judecat la Tribunalul Militar Bucureşti (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

Joi, la Tribunalul Militar Timişoara a avut loc primul termen în dosarul în care trei foşti angajaţi ai SRI Timiş şi un superior al acestora sunt judecaţi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă, după ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei să bată trei persoane care vroiau să fure fier vechi din curtea instituţiei, una murind.

La termenul de judecată au fost prezenţi Lucian Gurlui, Deian Giurgev şi Bogdan Ioan Ghiță, care ar fi aplicat loviturile cauzatoare de moarte la comanda locotenentului colonel în rezervă Camelia Maria Toman.

Toman nu a fost prezentă la proces din motive medicale, fiind reprezentată doar de avocatul său, care a depus la dosar acte care au dovedit că aceasta este bolnavă şi nu poate fi prezentă.

De asemenea, în sală a fost prezent şi soţul acesteia, care le-a spus jurnaliştilor că "totul e o minciună, s-a exagerat foarte mult în declaraţii" şi că soţia lui "nu a ordonat nimic".

Judecătorul de la Tribunalul Militar Timişoara a decis să îşi decline competenţa în favoarea Tribunalului Militar Bucureşti în acest caz, astfel că dosarul se va judeca la instanţa din Capitală.

Prim-procurorul Parchetului Militar Timişoara, Radu Ilina, declara, în 19 noiembrie, că dosarul a fost instrumentat de Parchetul Militar Timişoara, fiind deschis în luna octombrie 2011, după ce trei angajaţi ai SRI ar fi omorât în bătaie, la comanda unui superior, un bărbat intrat în curtea instituţiei cu scopul de a fura fier vechi.

Avocatul a doi dintre foştii angajaţi ai SRI Timiş implicaţi în acest caz, Călin Stăiculescu, declara că cei patru inculpaţi sunt judecaţi în libertate pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă.

"Dosarul se află în curs de cercetare la un judecător al Tribunalului Militar Timişoara, având ca prim termen de judecată data de 29 noiembrie 2012. Cei trei angajaţi ai SRI, Lucian Gurlui, Bogdan Ioan Ghiţă şi Deian Giurgev, au ascultat ordinul superiorului lor, locotonent colonelul în rezervă Camelia Maria Toman. Ea a dat ordin celor trei să bată trei persoane intrate în curtea SRI cu scopul de a sustrage fier vechi. În urma acestei altercaţii, una dintre cele trei persoane a decedat, celelalte două suferind doar răni uşoare", declara avocatul.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Tribunalului Timişoara, apoi a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind instrumentat din nou, de această dată de Secţia Parchetelor Militare. Această instituţie a decis retrimiterea dosarului la Timişoara pentru a fi judecat la Tribunalul Militar.

Potrivit avocatului Călin Stăiculescu, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare în acest caz.

Avocatul Călin Stăiculescu a explicat că atât cei trei angajaţi ai SRI, cât şi superiorul lor au fost trecuţi în rezervă, până la finalizarea procesului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, în 27 octombrie 2011, în jurul orei 12.00, poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale au fost solicitaţi să meargă la o adresă din Timişoara unde, în spatele imobilului, într-o curte, se afla căzută o persoană. La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de ambulanţă pentru a acorda primul ajutor, însă a putut constata doar decesul persoanei, care locuia la acea adresă, însă fără forme legale.

"Din declaraţiile verbale ale martorilor a rezultat că în dimineaţa zilei respective, în jurul orei 7.30, Vasile Nechilciuc s-a deplasat, împreună cu Daniel Ungureanu şi Dănuţ Bejenariu, pe strada Pomiculturii cu intenţia de a sustrage fier vechi din curtea unui imobil. Acolo au fost surprinşi de patru bărbaţi şi o femeie, care i-au agresat fizic, aplicându-le în mod repetat lovituri cu picioarele în zona abdominală. În continuarea cercetărilor, lucrătorii de Poliţie s-au deplasat la adresa din strada Pomiculturii, locul unde s-a produs agresiunea, ocazie cu care s-a constatat că imobilul se află în proprietatea statului român prin U.M. 0667 Timişoara SRI şi este păzit de către angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii (obiectivul Depozit Calea Lipovei)", se arată în rechizitoriu.

Potrivit sursei citate, subofiţerul care asigura paza imobilului le-a declarat poliţiştilor că în dimineaţa zilei de 27 octombrie 2011 a surprins în curte trei oameni ai străzii la furat fier vechi.

În acest loc se află amplasată o staţie trafo (un transformator de tensiune electrică - n.r.) cu o poartă separată de acces, iar pe acest lot de teren sunt amplasate mai multe corpuri de clădiri dezafectate unde sunt depozitate diverse materiale casate.

Potrivit rechizitoriului, delimitarea dintre postul trafo şi curtea depozitului este realizată cu un gard din plasă de sârmă, aflat într-o stare avansată de deteriorare. Pe această cale de acces au pătruns în curte cei trei, Vasile Nechilciuc, Daniel Ungureanu şi Dănuţ Bejenariu, poarta nefiind asigurată cu lacăt la acel moment. Odată intraţi pe poartă, aceştia s-au despărţit, primii doi au plecat spre clădiri, iar cel de-al treilea s-a dus înspre staţia trafo. La scurt timp, lângă acesta din urmă şi-a făcut apariţia caporalul (rez) Lucian Gurlui şi caporalul Bogdan Ioan Ghiţă care l-au luat la întrebări pe Bejenariu. Acesta le-a spui celor doi militari că a intrat în curte pentru a da mâncare la câini, însă a fost poftit la corpul de gardă pentru a răspunde în faţa unui superior al celor doi militari.

În jurul orei 8.10 a ajuns şi locotenentul colonel (rez) Camelia Maria Toman, care a inspectat zona şi a ordonat caporalului Narcis Popa să cumpere un lacăt şi un lanţ pentru a închide poarta de acces. Femeia a început, apoi, să îl întrebe pe Bejenariu despre motivul prezenţei în imobil, ameninţându-l că dacă nu va spune adevărul, va fi bătut.

Conform sursei citate, după repetate ameninţări, bărbatul "a început să plângă, iar de teamă ca ameninţările să nu fie puse în practică, a simulat la un moment dat un atac de epilepsie". Apoi, Toman a dat dispoziţie caporalului Lucian Gurlui şi caporalului Bogdan Ioan Ghiţă să-l scoată afară din obiectiv. După ce Gurlui şi Ghiţă l-au scos pe bărbat afară din incinta unităţii, împreună cu Toman şi caporalul Narcis Popa s-au dus să asigure poarta, însă în acel moment au observat alţi doi bărbaţi, respectiv pe Daniel Ungureanu şi pe Vasile Nechilciuc, care ieşeau din lotul de teren aparţinând unităţii.

La somaţia lui Popa, cei doi s-au oprit, fără să opună rezistenţă. După ce bărbaţii au fost interogaţi cu privire la prezenţa lor în acel loc, Toman a început să le adreseze ameninţări şi le-a cerut subordonaţilor săi să îi bată. Unul din subordonaţi, Narcis Popa, a cerut permisiunea să plece pentru a verifica perimetrul.

"După plecarea caporalului Narcis Popa, atât învinuiţii caporalul (rez) Lucian Gurlui şi caporalul (rez) Deian Giurgev, cât şi caporalul (rez.)Bogdan Ioan Ghiţă au continuat să-i lovească pe cei doi cu pumnii şi picioarele, iar în tot acest timp lt.col. (rez.) Camelia Maria Toman i-a ameninţat că «o să-i pun pe băieţii ăştia să vă bată, să vă omoare de nu o să mai ştie nimeni de voi». Totodată, s-a adresat celor trei militari aflaţi în subordinea sa, spunându-le: « loviţi-i, omorâţi-i, că-i îngropăm în spate şi nu-i găseşte nimeni»", se mai arată în rechizitoriu.

Când s-a apropiat de colegii săi, Narcis Popa l-a observat pe bărbatul bătut de camarazii săi, pe Vasile Nechilciuc, căzând într-o parte şi întinzându-se pe spate cu faţa în sus.

"Văzând starea în care se află Vasile Nechilciuc, lt.col (rez) Camelia Maria Toman le-a cerut cap (rez.) Lucian Gurlui şi numitului Daniel Ungureanu să meargă să aducă căruţul pe care îl găsise, după care, tot din dispoziţia acestuia, Vasile Nechilciuc a fost aşezat în căruţ şi scos afară din obiectiv de către Daniel Ungureanu, pe poarta de acces pietonal", se mai arată în rechizitoriu.

După plecarea celor doi, lt.col (rez) Camelia Maria Toman i-a convocat pe cei trei militari din subordine şi le-a cerut să nu consemneze nimic despre eveniment în carnetul postului şi să nu raporteze nimănui despre cele întâmplate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici