Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA rămâne la Tribunalul Bucureşti

Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) rămâne la Tribunalul Bucureşti, instanţa respingând cererea de retrimitere a cauzei la procurorii DNA, pentru refacerea urmăririi penale.

609 afișări
Imaginea articolului Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA rămâne la Tribunalul Bucureşti

Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA rămâne la Tribunalul Bucureşti (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Avocaţii lui Dan Voiculescu au cerut marţi instanţei Tribunalului Bucureşti retrimiterea la DNA a dosarului privind privatizarea ICA, pentru refacerea urmăririi penale, solicitând în acest sens să reanalizeze o excepţie invocată în 2010 la instanţa supremă, care atunci a fost respinsă.

Instanţa a respins ca inadmisibilă cererea de restituire a cauzei la procurori, menţinând actele şi măsurile dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Tribunalul Bucureşti - Secţia 1 penala.

De asemenea, judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins cererea de efectuare a unui supliment de expertiză cerut de avocatul lui Dan Voiculescu, considerând că aceasta nu este utilă cauzei.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel.

Instanţa a stabilit următorul termen în dosarul privind privatizarea ICA la 30 aprilie.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat pentru MEDIAFAX că apărarea a cerut reanalizarea şi admiterea unei excepţii ce vizează restituirea dosarului la DNA în vederea refacerii urmăririi penale în acest caz. Acesta a precizat că în 2010 excepţia a fost respinsă printr-o încheiere de şedinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În iunie 2010, judecătorii instanţei supreme au respins excepţia invocată de avocatul Marian Nazat, care ceruse restituirea dosarului la DNA pe motiv că Dan Voiculescu nu a beneficiat de un tratament egal cu ceilalţi acuzaţi din dosar, iar urmărirea penală în cazul acestuia este nelegală.

Potrivit avocatul, procurorii anticorupţie au declanşat urmărirea penală faţă de clientul său după ce în cauză erau inculpate alte persoane şi după ce erau administrate toate probele în dosar, în acest fel Voiculescu fiind prejudiciat din punctul de vedere al unei apărări corecte. Astfel, apărarea acestuia nu a putut participa la numeroasele acte de urmărire penală, precum audieri ale martorilor, ale inculpaţilor, la stabilirea obiectivelor privind raportul tehnico-ştiinţific întomit de specialiştii DNA sau la expertiza dispusă în cauză, când acesta ar fi trebuit să îşi desemneze un expert parte.

Avocatul preciza că faţă de Voiculescu urmărirea penală a fost începută în 24 septembrie 2008, în timp ce faţă de ceilalţi inculpaţi din dosar a fost începută în 6 septembrie 2007, adică la aproape un an distanţă, timp în care procurorii au audiat toţi martorii şi toţi inculpaţii şi-au formulat apărările.

Procurorul de şedinţă le-a spus atunci magistraţilor instanţei supreme că, la momentul declanşării urmăririi penale pe numele lui Dan Voiculescu, DNA "s-a îngrijit ca acestuia să-i fie comunicată soluţia adoptată de procuror, precum şi o citaţie".

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 6 februarie, retrimiterea la această instanţă a dosarului, întrucât Voiculescu nu mai este senator.

Cauza ajunsese la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti îşi declinase competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul.

El şi-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat "speculaţii" cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica "actul de justiţie" în cazul dosarului său.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici