Dosarul lui Traian Berbeceanu: Procurorii DIICOT şi cei din Parchetul General s-au contrazis pe sesizarea Curţii de Justiţie a UE

Procurorii din Parchetul General şi cei din DIICOT au pus concluzii diferite, luni, în dosarul fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, Traian Berbeceanu, referitor la sesizarea Curţii de Justiţie a Ununii Europene.

3543 afișări
Imaginea articolului Dosarul lui Traian Berbeceanu: Procurorii DIICOT şi cei din Parchetul General s-au contrazis pe sesizarea Curţii de Justiţie a UE

Procurorii DIICOT şi cei din Parchetul General s-au contrazis pe sesizarea CJUE în dosarul lui Traian Berbeceanu

Astfel, procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a solicitat sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în timp ce procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut rejudecarea cazului.

Totodată, avocatul lui Traian Berbeceanu a cerut trimiterea sesizării la CJUE şi suspendarea procesului, fiind pentru prima dată când un avocat solicită trimiterea de întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în acest dosar.

Având în vedere că Traian Berbeceanu a fost achitat în primă instanţă, dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale, atunci achitarea va fi practic anulată, iar dosarul se va rejudeca de la zero.

"Parchetul Gneeral vă îndeamnă la nerespectarea legii că nu trebuie respectată decizia CCR. Să dispuneţi restituirea cauzei", a solicitat şi apărătorul fostului şef DIICOT Alba Iulia Ioan Mureşan, cel care a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare în acest dosar, în primă instanţă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă în cursul zilei de luni dacă apelul va fi rejudecat de la zero sau dacă va fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Până acum, magistraţii Instanţei supreme au suspendat mai multe procese, printre care şi cele ale fostului ministru al Energiei Constantin Niţă sau a fostului consilier Darius Vâlcov şi a sesizat CJUE cu patru întrebări, solicitând să afle dacă deciziile Curţii Constituţionale privind completurile de judecată trebuie aplicate când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

Pe 30 iunie 2016, fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost achitat în acest dosar, Ioan Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, aceştia fiind acuzaţi de fapte de corupţie şi criminalitate organizată.

Totodată, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă şi condamnat la doi ani cu executare, iar Alin Mirel Muntean, ofiţer în cadrul BCCO Alba, a primit patru ani cu executare. Rusu Gheorghe, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală, Rusu Anca, Urs Ion Vasile şi Mihai Mihalache fiind achitaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici