Dosarul privind vânzarea Hotelului Astoria Bucureşti, trimis în judecată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, luni, sub acuzaţia de abuz în serviciu, pe foştii directori ai Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR S.A., în dosarul privind privatizarea Hotelului Astoria Bucureşti. Prejudiciul, peste două milioane şi jumătate de euro.

2663 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind vânzarea Hotelului Astoria Bucureşti, trimis în judecată de DNA

Dosarul privind vânzarea Hotelului Astoria Bucureşti, trimis în judecată de DNA

Procurorii arată că, în anul 2007, fostul director general delegat al Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR S.A., Cosmin Udor, ar fi semnat două contracte de asistenţă juridică, în valoare totală de peste 6.500 de euro lunar, cu o societate de avocatură, cu toate că instituţia pe care o conducea dispunea de un departament juridic. Firma de avocatură s-ar fi angajat să reprezinte în litigii Societatea Feroviară de Turism SFT - CFR S.A., urmând să primească, pe lângă onorariul de 3.500, respectiv 3.000 de euro lunar, şi un onorariu de succes de 10% din sumele recuperate în instanţă, aferent fiecăruia dintre cele două contracte.

Potrivit procurorilor, în perioada 6 iulie 2007 - 6 septembrie 2007, Societatea a plătit firmei de avocatură 34.752 de lei, deşi nu a beneficiat de serviciile acesteia.

De asemenea, arată procurorii DNA, compania de avocatură a prestat unele servicii de asistenţă juridică pentru instituţie, însă plăţile aferente acestora nu au fost aprobate de către fostul director general al Societăţii, Laura Luminiţa Gliga. În consecinţă, firma de avocatură a cerut executarea silită a Societăţii Feroviare pentru recuperarea sumei de 199.217 lei, apelând la executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, trimis şi el în judecată, luni, de DNA.

Astfel, a fost scos la licitaţie publică Hotelul Astoria din Bucureşti, principalul activ al Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR S.A.

"În cadrul executării silite, fără a solicita efectuarea unei expertize, inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, a stabilit că valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (construcţie şi teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condiţiile în care SFT - CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deţinea doar un drept de folosinţă, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA. Vânzarea la licitaţie a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitaţie, a oferit suma de 9 milioane lei, adică preţul de pornire a licitaţiei, acesta fiind şi preţul la care a fost adjudecat hotelul Astoria şi terenul aferent. Valoarea stabilită de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei a fost diminuată, cu intenţie, faţă de valoarea comercială reală a imobilului , respectiv 16.196.400 lei (hotel şi terenul aferent)", se arată în comunicatul DNA.

După ce Societatea şi-a achitat datoriile către firma de avocatură, diferenţa de 7.015.408,25 lei a ajuns în contul Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR S.A., iar, ulterior, Luminiţa Gliga a plătit respectiva sumă către societatea privată care obţinuse hotelul, fără ca aceasta să fie, însă, datorată şi fără ca între cele două instituţii să existe relaţii contractuale.

Prejudiciul rezultat în urma vânzării Hotelului Astoria Bucureşti se ridică la 9.840.826 de lei (aproximativ 2.675.000 de euro), "sumă cu care societatea respectivă a comunicat că se constituie parte civilă, ea reprezentând prejudiciul produs prin diminuarea, cu intenţie, a valorii hotelului în procedura executării silite şi suma obţinută din vânzarea imobilului, pusă la dispoziţia societăţii private, fără ca aceasta să fi fost datorată", potrivit documentului citat.

De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri imobile pentru doi dintre inculpaţi, precum şi poprirea conturilor deschise pe numele Laurei Luminiţa Gliga.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici